پنجشنبه ۲۴ بهمن ۱۳۸۷ - ۱۲:۱۳
فضاي مسابقات كتابخواني بايد تغيير كند

رييس فرهنگسراي سلامت ضمن تشريح فعاليت‌هاي اين فرهنگسرا در حوزه كتاب، به تغيير بسياري از برنامه‌هاي سازمان فرهنگي ـ هنري شهرداري اشاره كرد و گفت: فضاي مسابقات كتابخواني نيز بايد تغيير كند./

رضا دوستعلي، در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، با اشاره به استقبال بسيار خوب شهروندان از اين مسابقات، عنوان داشت: يكي از مسايلي كه در اين زمينه با آن مواجهيم، يكنواخت‌شدن شكل مسابقات است. ايرادي كه به فعاليت خودمان مي‌گيرم، اين است كه ميان كتابخانه فرهنگسراي سلامت با كتابخانه مدارس تفاوتي وجود ندارد.

وي افزود: با گذشت زمان توانستيم در بسياري از برنامه‌هاي سازمان فرهنگي ـ هنري فضاي كار را تغيير دهيم، اما در اين زمينه هنوز تغييراتي ايجاد نشده و اين كار مستلزم خلاقيت است.

دوستعلي با بيان اين كه سازمان فرهنگي ـ هنري شهرداري تهران از برنامه‌‌هايي كه در آنها خلاقيت به كار برده شود، بيشتر حمايت مي‌كند، بيان داشت: شايد دليل تغيير نكردن شكل مسابقات كتابخواني، رضايت سازمان از شكل و وضعيت فعلي آن است، چرا كه هدف اصلي و اوليه اين برنامه كه ترغيب شهروندان به مطالعه است، محقق مي‌شود.

وي درباره نقش اين فرهنگسرا در گسترش فرهنگ كتابخواني اظهار داشت: كتابخواني و كتابخانه دو جزء تفكيك‌ناپذير مراكز فرهنگي‌اند و در برنامه‌ريزي‌هاي فصلي و سالانه اين مركز، به مقوله كتاب و كتابخواني توجه ويژه‌اي مي‌شود. 

وي درباره مسابقات كتابخواني در اين فرهنگسرا اظهار داشت: عمده اهداف برگزاري اين مسابقات به دو بخش «تشويق شهروندان و بازكردن ذهن آنها براي مطالعه» و «پرداختن به موضوعات مذهبي» تقسيم مي‌شود.

دوستعلي با اشاره به اين كه كتابخانه اين مجموعه به صورت قفسه باز اداره مي‌شود، بيان داشت: علاوه بر آن فهرست تمام كتاب‌ها در نرم افزار رايانه‌اي نيز موجود است و قابليت جست‌و‌جو از طريق عنوان، نويسنده، موضوع و ناشر را دارد.

وي در ادامه افزود: كتابخانه اين مجموعه علاوه بر فعاليت‌هاي روزانه، فعاليت‌هايي را به صورت موظف از سوي فرهنگسرا انجام مي‌دهد كه مسابقات كتابخواني بخشي از اين برنامه‌هاست. به عنوان مثال مي‌توان به مسابقه كتابخواني «آموزش مصور نماز» كه شهريور‌ماه امسال با همكاري هشت مسجد منطقه برگزار شد و 21 برنده داشت و آبان و آذر ماه در شش مدرسه منطقه نيز برگزار شد، اشاره كرد.

رييس فرهنگسراي سلامت عنوان داشت: در فصل زمستان به جاي مسابقه كتابخواني، مسابقه توليد كتاب با عنوان «اولين دوست من نماز» و برنامه بازديد از كتابخانه مجلس را در دست اقدام داريم. 

وي درباره فعاليت‌هاي فرهنگسراي سلامت در حوزه انتشار و توزيع  كتاب افزود: فعاليت‌هاي اين فرهنگسرا در قالب كتاب به دو بخش تقسيم مي‌شوند. بخش اول مربوط به توليد كتاب، كتابچه و بروشور است كه با موضوع سلامت به اين مقوله پرداخته مي‌شود و بخش ديگر به ارايه كتاب‌هايي مربوط است كه در حوزه سلامت منتشرشده اندكه اين آثار از طريق نمايشگاه كتاب و اهداي كتاب در دسترس شهروندان قرار مي‌گيرد.

دوستعلي افزود: تعدادي كتابچه‌ و بروشور با محور سلامت توسط فرهنگسرا توليد مي‌شود و برخي از كتاب‌ها كه بعد از همايش‌هاي علمي منتشر شده‌اند، مانند كتاب‌هاي همايش ايدز، همايش هاري، همايش ديابت و ... با همكاري اين مجموعه توليد مي‌شوند. در واقع اين مركز در مكتوب كردن رويدادهاي همايش‌هاي علمي فعاليت مي‌كند.

وي بيان داشت: اين فرهنگسرا علاوه بر توليد كتاب، در زمينه تلخيص كتاب به صورت بروشور نيز فعاليت مي‌كند كه با اين شيوه امكان تكثير و توزيع آنها ميان مخاطبان آسان‌تر خواهد شد.

وي با بيان اين كه «بودجه كتابخانه نيز مانند ساير بخش‌هاي فرهنگسرا از طريق تنخواه و به صورت فصلي از سوي سازمان فرهنگي ـ هنري شهرداري تهران تامين مي‌شود»، اظهار داشت: علاوه بر آن تعدادي كتاب نيز به صورت سالانه از سوي اين سازمان به كتابخانه اهدا مي‌شود اما مسوولان فرهنگسرا به اين ميزان اكتفا نمي‌كنند و بخشي از كل اعتبارات فرهنگسرا نيز به كتابخانه و توليد كتاب اختصاص مي‌يابد كه ميزان آن نيز با توجه به فصل و تعداد كتاب‌هاي پيشنهادي اعضا متغير است.

دوستعلي درباره مشكلات موجود در راه ترويج كتابخواني گفت: بيشترين مشكلي كه در حوزه كتابخانه فرهنگسرا داريم، مشكل فضا و وضعيت فيزيكي كتابخانه است كه متاسفانه امكان وسعت آن وجود ندارد. مشكل ديگر، كمبود نيروي انساني متخصص و با تجربه در زمينه كتابداري و فعاليت كتابخانه‌اي است، اما خوشبختانه از لحاظ بودجه مشكلي نداريم.

وي با اشاره به بخش جديدي كه در اين كتابخانه راه‌اندازي شده است، افزود: شهروندان، آن تعداد كتاب‌هاي خودشان را كه مطالعه كرده‌اند و مطالعه آن را براي ساير شهروندان مفيد مي‌دانند، با نظارت مسوول كتابخانه در اين قسمت مي‌گذارند و به ازاي آن، كتاب مي‌برند و به اين طريق مبادله كتاب صورت مي‌گيرد. 

دوستعلي درباره توزيع كتاب اين مجموعه در سال 87 گفت: توزيع عمده كتاب توسط اين فرهنگسرا در جشنواره «تهران؛ شهر سرور، شهر اميد» صورت گرفت كه آن نيز در حد انتظار پاسخگو نبود. در اين جشنواره سه عنوان كتاب در 9000 جلد آماده شد تا در كنار كتاب‌هايي كه از سوي خود سازمان فرهنگي ـ هنري تهيه شده بودند، در پايانه‌هاي محل تجمع شهروندان توزيع شوند. بخشي از اين كتاب‌ها(حدود1000 جلد) توزيع شد، اما به دليل مصادف شدن با ماه‌هاي محرم و صفر نتوانستيم بقيه آنها را توزيع كنيم. اكنون در نظر داريم با آغاز ماه ربيع‌الاول، اين كتاب‌ها را همراه با كتاب «مهارت‌هاي شاد زيستن» كه توليد اين مجموعه است، توزيع كنيم.

دوستعلي در پايان از اهداي كتاب به اعضاي كتابخانه به عنوان تبريك گفتن سال جديد خبر داد و گفت: اين برنامه براي دعوت به حضور مجدد اعضا در سال جديد است و در آن يك جلد از كتاب‌هاي موجود در مجموعه  همراه نامه تبريك، به نشاني منزل اعضا ارسال مي‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط