جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۸۸ - ۱۲:۰۰
كتابشناسي شکست آمریکایی‌ها در صحراي طبس

پنجم ارديبهشت، بیست و نهمین سالروز نفوذ آمريكايي‌ها به ايران از صحراي طبس (1359) و شكست آن‌هاست. اين حادثه يكي از بزرگترين رسوايي‌هاي نظامي و سياسي كاخ سفيد در برابر انقلاب اسلامي ايران محسوب می‌شود. به همين مناسبت "ايبنا" مروري دارد بر مهم‌ترين كتاب‌هايي كه تاكنون درباره اين حادثه منتشر شده‌اند./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، نيروهاي آمريكايي در عملياتي موسوم به "دلتا" در صحراي طبس پياده شدند. در ميان اين نيروها افسران حكومت پهلوی و افراد وابسته به ساواك نيز حاضر بودند. قرار بود آن‌ها از طبس با بالگرد به سوي تهران حركت كرده و در ورزشگاه شهيد شيرودي (امجديه) فرود آيند و با لباس مبدل به سفارت آمريكا در تهران حمله و گروگان‌هاي خود را آزاد كنند. طبق اين نقشه آن‌ها پس از پايان فعاليت‌شان قصد داشتند به طبس رفته و از آنجا با هواپيماهاي نظامي از ايران خارج شوند.

نيروهاي آمريكايي براي انجام اين عمليات در "فورت برگ" آمريكا آموزش نظامي ديده و در فرودگاه "كاروليناي شمالي" انجام آن را تمرين كردند.

عرشه ناو هواپيمابر آمريكا در درياي عمان از مراكز عمده برخاستن هواپيماها و بالگردهاي مهاجم آمريكا براي فرود در منطقه طبس بود. ناو هواپيمابر "نيميتس" چهار ماه پيش از اين حمله، در دي ماه سال ‪ ۱۳۵۸‬و در چارچوب نيروهاي موسوم به واكنش سريع وارد خليج فارس شده بود. حمله نظامي آمريكا به طبس دو هفته پس از آن صورت گرفت كه دولت اين كشور در اقدامي يك جانبه روابط كشورش را با جمهوري اسلامي ايران قطع كرد.

نيروهاي آمريكايي به وسيله هشت بالگرد و سه هواپيماي باربري هركولس پس از استقرار در طبس و قبل از حركت به تهران دچار حوادث مختلفي شدند و از ادامه ماموريت بازماندند. اين حوادث مصداقي از امدادهاي غيبي الهي براي انقلاب اسلامي مردم ايران بود.

در پي‌حادثه صحراي طبس و فرار نيروهاي نظامي آمريكا، كارتر رييس جمهور وقت اين كشور شكست اين عمليات مداخله‌جويانه را اعلام كرد. پس از اين مداخله، مطالب بسياري در خارج از كشور انتشار يافتند و اهداف پشت پرده آمريكا دراين حمله ناموفق و همچنين ابعاد رسوايي كاخ سفيد را بر ملا كردند.

اين حادثه يكي از بزرگترين رسوايي‌هاي نظامي و سياسي كاخ سفيد در برابر انقلاب اسلامي ايران محسوب مي شود. در پي‌شكست قطعي عمليات واشنگتن درطبس و بازگشت باقيمانده هواپيماهاي آمريكايي، يكي ‌از بالگردهاي برجاي مانده در طبس كه حاوي مداركي در مورد جزئيات عمليات بود، به طرز مشکوکی بمباران شد. در اين بمباران "محمد منتظرقائم" فرمانده سپاه پاسداران يزد به شهادت رسيد.

مهم‌ترين‌ كتاب‌هايي كه تاكنون درباره ماجراي صحراي طبس منتشر شده‌اند، عبارتند از: 
ـ واق‍ع‍ه‌ طب‍س‌ و الام‍دادات‌ ال‍غ‍ی‍ب‍ی‍ه‌ / وزاره‌ الارش‍اد اس‍لام‍ی‌، دائ‍ره‌ ال‍ت‍خ‍طی‍ط و ال‍ت‍ن‍س‍ی‍ق‌ لاع‍لام‌ ال‍خ‍ارج‍ی‌ / 1363 (به زبان عربی).
ـ نيروي دلتا از پلي‌مي تا طبس / چ‍ارل‍ی‌ ب‍ک‍وي‍ث‌ و دون‍ال‍د ن‍اک‍س‌؛ ت‍رج‍م‍ه‌ رض‍ا ف‍اض‍ل‌ زرن‍دی‌ / اميركبير / 1365.
ـ حادثه طبس / چارلي بكوبث؛ ترجمه جامعه مدرسين حوزه علميه قم / جامعه مدرسين حوزه علميه قم، دفتر انتشارات اسلامي (قم) / 1367.
ـ طبس، مصداقي بر سوره فيل(نگرشي بر ماجراي فيل) / ترجمه و تنظيم دانشجويان مسلمان پيرو خط امام خميني‌(ره) / مركز نشر اسناد لانه جاسوسي / 1370.
ـ انقلاب و تنازع بقا / عمادالدين باقي / م‍وس‍س‍ه‌ ت‍ن‍ظي‍م‌ و ن‍ش‍ر آث‍ار ام‍ام‌ خ‍م‍ي‍ن‍ی‌(ره) / ۱۳۷۸.
ـ خال خالي و طوفان شن / محمد انجم شعاع / قلم آشنا / 1380. 
ـ ماجراي طبس / علي‌ اشرف پرگاري / پرگار / 1380.
ـ عقاب در آتش (روای‍ت‍ی‌ از شکست آمریکا در طبس) / عباس آقايي / مركز اسناد انقلاب اسلامي / 1385.
ـ به سوي طبس / ويلي شيرك لوند، ترجمه فرخنده نيكو و ناصر زراعتي / خانه هنر و ادبيات گوتنبرگ / 1385.
ـ شكست طبس / مريم جمشيدي / كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان / 1385. 
ـ طبس/ رها مولویان / روزنامه ایران، موسسه انتشاراتی / ‏‫‏‏۱۳۸7.
ـ هجوم با نگاهی به زندگی شهید محمد منتظرقائم/ حمید نوایی‌لواسانی / نشر شاهد / 1387.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط