جلد هفتم كتاب «دائرةالمعارف قرآن كريم» تهيه و تدوين شده توسط مركز فرهنگ و معارف قرآن از سوي موسسه بوستان كتاب منتشر و روانه بازار نشر شد.
قرآن كريم، پيام جاودانه خداوندي كه مظهر جمال و جلال ربوبي و گنجينه اسرار الهي است؛ كتاب هدايت است و پيك بشارت؛ غور و تفحص در اقيانوس بيكران آن مايه غناي روح است و جويندگان معارف الهي را سرمايه حيات. اين «حبل متين» و اين «كتاب مبين» از بدو نزول تاكنون جان و انديشه خردمندان را به شيفتگي و حيرت واداشته و محور اصلي انديشهورزي و اهتمام متفكران جهان قرار گرفته و آنان را به نگرشهايي بديع و نگارشهايي بيبديل پيرامون خويش واداشته است.
مركز فرهنگ و معارف قرآن كه نزديك به دو دهه فعاليت قرآني دارد، با بهرهگيري از تجربيات و پژوهشهاي انجام شده و با استفاده از دانشوران قرآني، براي نخستين بار در جهان اسلام، اقدام به تاليف دائرةالمعارف قرآن كريم كرد.
دائرةالمعارف قرآن كريم در اين دو دهه، چندين بار به عنوان كتاب برگزيده سال معرفي شده است، در جشنوارههايي نظير كتاب سال جمهوري اسلامي ايران(1384)، كتاب برگزيده سال قرآني(1383)، كتاب برگزيده پژوهشگران دين و فرهنگ(1381)، كتاب برگزيده نمايشگاه قرآن و عترت(1384 و 1386) و كتاب برگزيده جشنواره مرزباني وحي و خرد(1387).
اين اثر كه به حروف «تاء» اختصاص دارد، از كلمه «تابستان» شروع و تا كلمه «تفاخر» را بررسي ميکند. به طور مثال در اين کتاب به كلمه «تاريخ قرآن» اينگونه اشاره ميشود: «تاريخ قرآن، نام شاخهاي از علوم قرآن است كه به سرگذشت قرآن از آغاز نزول تاكنون ميپردازد و در آن مسائلي مانند سير نزول قرآن، حفظ و نگارش، گردآوري و تدوين، مصاحف نخستين، پديداري اختلاف قرائات، علامتگذاريهاي گوناگون در مصحف و ترجمه قرآن به زبانهاي مختلف سخن ميگويد.
گرچه مباحث مورد اشاره قدمت دارد؛ (اما لازم به ذكر است كه) اصطلاح "تاريخ قرآن" از اصطلاحات نو پديد در دو سده اخير است. صرفنظر از چند گزارش نامطمئن از نگارش يكي دو كتاب با عنوان تاريخ قرآن در سدههاي سوم و چهارم هجري، نخستين بار "تئودور نولدكه"(Theodor Noldeke) خاورشناس آلماني در سال 1860 ميلادي كتابي را با عنوان "تاريخ قرآن" منتشر كرد. پژوهشگران مسلمان با اينكه گاهي به اين عنوان اعتراض كردهاند، بيشتر قرآن پژوهان آن را پذيرفته و كتابهايي را با همين نام تاليف كردهاند. گرچه بسياري از مباحث در كتب خاورشناسان و مسلمانان در حوزه تاريخ قرآن مشترك است، بر اثر اختلاف اين دو گروه در نوع نگرش به قرآن، ديدگاه آنها درباره ماهيت و تعريف اين بحث متفاوت است...»
جلد هفتم كتاب «دائرةالمعارف قرآن كريم» در شمارگان 1500 نسخه، 680 صفحه و بهاي 135000 ريال راهي بازار نشر شد.
نظر شما