خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ عنوان کتاب «ترامپ در مقابل ترامپ» اثر محمد اسدی جستاری در باب شناخت و نشانهشناسی بحران ترامپ توسط انتشارات متخصصان در ۱۲۲ صفحه به بهای ۸۵ هزار تومان راهی بازار نشر شد.
این کتاب سرتاسر متأثر از اندیشمندان پست مدرن و تندرویی همانند ژان بودریار نگاشته شده است. کانسپت معماری این کتاب، فیلسوفان و جامعهشناسانی مثل او و میشل فوکو هستند. این الهام بخشی مهم که در تکمیل این کتاب، کمک شایانی به من کرده است. اتفاقی نبوده، چون آنها همواره کوشیدهاند که به ما بگویند، پیدایش مدرنیته و یا پذیرش آن به عنوان دوره جدید زیستی ما، چه قبول کنیم که هنوز عصری نیمه تمام برای ما بوده یا اینکه رسالت خود را به صورت کامل انجام داده یا نه؟ همواره نیاز به نقد و آسیبشناسی داشته است. به عنوان الزامی در جهت انکار آن؟ و یا به سبب نیاز به تکمیل کردن این دوره مهم زیستی ما!
من همواره مثل یک دانشجو در حین تدریس کوشیدهام از ادبیات تخصصی و مفاهیم مربوط در تئوریهای آنها برای به سرانجام رساندن این کتاب کمک بگیرم. به همین خاطر بخشهایی از کتاب، جهت معرفی و آشنایی کلی با هنجارها و آشفتگیهای مدرنیته، برای کسانی که با آن آشنا نیستند و یا حتی هستند. بازگویی شده است. به عقیده من این موارد، هیچگاه تکراری نیستند و نمیشوند. موضوع مهمی که شاید تا به حال از نظرها پنهان مانده، استفاده نشانهشناسانه و شناختشناسانه از این فرضیههای مهم و قابل لمس، برای آشنا کردن بحرانهای جدی فرهنگی و سیاسی از بعد دوران مدرنیته گذار از آن و یا در دل آن میباشد.
امروزه این نوع آشفتگی در نظام سرمایهداری بیش از همه تأثیر داشته و ساختار آن را دگردیس کرده است. مقارن با این نوع تحول، ما شاهد تغییرات بنیادین در فرهنگ و سیاست نیز هستیم. بحران ترامپ برای آمریکا و جهانیان نمونه بارز این تغییر و تحولات نسبت به از دست دادن ارزشهای جامعه و منزلت اجتماعی است که امروزه به بهای آسیبهایی جدی، برای «بهتر شدن» یا تحت عناوینی که در ادبیات مدرنیته میگنجد برای «نوین شدن» در عرصههای سیاسی و فرهنگی یا اقتصادی پرداخت میکنیم، در عین حال هنوز مطمئن نیستیم که آیا به راستی، چنین اتفاقی (به روز شدن یا بهترشدن) رخ میدهد؟ یا اینکه فقط بنیاد اجتماعی و روزمرگیها ما را به واسطه آشفتگیهای منحصر به برخی اشکال سرمایهداری، تحت تأثیر قرار داده است.
حتماً فرانسویها، متوجه چنین نظریه پردازانی در کشورشان هستند. به هرجهت، من معتقدم، جنبشهای ضد سرمایهداری که طی سالهای اخیر در این کشور شروع شده و تمامی هم ندارد، به چنین تئوریسینهایی (بودریاری و فکویی) بسیار و به شدت نیازمند است. من این مطلب را برای تشویق مبارزات و جنبشهای ضد سرمایهداری فرانسه، آمریکا یا هر جای دیگر بیان نمیکنم. بلکه صرفاً برای احاطه یافتن، کسب شناخت و آسیبشناسی، نسبت به مهمترین رویدادهای فرهنگی و سیاسی و در نهایت حفظ ارزشها و منزلت اجتماعی که ممکن است در هر جامعهای رخ بدهد. پیشنهاد میکنم. وگرنه که شخصاً معتقدم، انقلابهای بدون خونریزی، انقلابهایی فرهنگی هستند.
حتماً این طور به نظر خواهد رسید که نوشتن این کتاب به معنای تحریک و ترغیب مبارزه با سرمایهداری خواهد بود، اما خود من به عنوان مؤلف این کتاب، تصور میکنم که فقط سعی کردم آسیبهای مدرن و نوین فرهنگی و سیاسی را شناسایی و به شیوههای مختلف از آن پردهبرداری کنم. بله به روشهای متفاوت، به این دلیل که این نوع زیانمندی، به موجب ماهیت آن، جنبه اجتماعی به خود گرفته و در شکلهای مختلفی، درون آن نفوذ کرده یا تزریق شده، بنابراین باید در تقابل و آگاهی با چنین چالشهای با اهمیتی، به طرق مختلف عمل کرد. ما نیاز به یک پادزهر نداریم. بلکه به چند نوع متفاوت از آن نیازمندیم.
نشانهشناسی بحران ترامپ، در دل جامعه مصرفی، فراواقعیتها، به طور خاص در اغواگریهای او و درباره آشنایی با مفاهیم گفتمانی او دلالت بر این دارد که او هر نماد پرمنفعتی را به بازی میگیرد. در میدان نشانههای مدرن از جنس ترامپ، او همواره در کمین است انحراف در بین مردم اتفاق بیفتد. این اساس مبارزه سرمایهداری ترامپ است. اسطورههای متولد شده از مصرفگرایی و فراواقعیتها بدین طریق است که روی منافع خود سرمایهگذاری میکنند. چه در حوزه سیاست و چه در عرصه فرهنگ، تفاوتی نمیکند. ما خواه یا ناخواه، در عصر مدرنیته شاهد انحراف به هنگام تعاملات انسانی، تغییر ارزشها و شکلگیری هنجارهای اجتماعی هستیم. درست در همین لحظات ناب برای فرصت طلبان (سرمایهداری انحصاری) است که اغواگریهای از نوع ترامپ، صورت میگیرد، بنابراین، همواره راز شکستناپذیری سرمایهداری ترامپ، تغذیه از انحراف است. او همیشه متهمی گناهکار بوده، اما به اشتباه یا بنا به دلایل و ضوابطی تبرئه شده است. شکستناپذیر است. چون شخصاً وارد هیچ نبردی نمیشود. بلکه به عنوان یک سرمایهگذار، صاحب میدان نبرد است و شرایط مبارزه بین گروههای مختلف اجتماعی را فراهم میکند. منظور ما از مبارزه فقط رزمیدان یا دیگر تعاریف و مفاهیم نظاممند جنگی نیست.
این کتاب با عنوان ترامپ در مقابل ترامپ، میخواهد بگوید حتی خود ترامپ هم قربانی این منجلاب است. به لحاظ فرهنگی، گویی هیچ مبارزهای حس نمیشود که بخواهیم در تقابل با آن قرار بگیریم. اما خوشبختانه میتوان از نظر سیاسی آشکار با آن مخالفت ورزید و در برابرش مقاومت کرد؛ زیرا همواره راهبردهای سیاسی، زمینهساز راهکاری فرهنگی هستند.
بنابراین در این کتاب درباره بحران ترامپ، قبل از هر چیز موضوع ترامپ در مقابل ترامپ را بررسی کرده و زان پس به گسترش ریزومیک بار و آسیبهای جهانشمول آن پرداخته شده است.
برای خرید کتاب «ترامپ در مقابل ترامپ» اینجا را کلیک کنید.