شنبه ۵ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۹
خانه ادبیات استاد بهمنی، عهدی است که همچنان بر سر آن هستیم

هرمزگان - مشاور پیشین معاون فرهنگی وزیر ارشاد خبر داد: خانه ادبیات استاد بهمنی، عهدی است که همچنان بر سر این عهد هستیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بندرعباس، همایون امیرزاده در آیین گرامی‌داشت چهلم استاد بهمنی که شامگاه آدینه در بندرعباس برگزار شد، بیان کرد: قول داده بودیم خانه ادبیات استاد بهمنی در بندرعباس راه‌اندازی شود، همچنان وزارت فرهنگ و ارشاد بر سر این عهد است.

رییس سابق مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: دو موضوع دیگری که به اتفاق محمد عاشوری نماینده مردم هرمزگان در مجلس شورای اسلامی با وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی پیگیری می‌شود و مطالبه خانواده بهمنی و جامعه هنری استان است، بحث یادمان و گرامی‌داشت استاد بهمنی است که تا یک سال آینده به سرانجام می‌رسد.

رئیس سازمان شهرستان‌ها و مدیریت فناوری اطلاعات موسسه اطلاعات اضافه کرد: با جرقه‌های ذهنی نیکنام حسینی‌پور مشاور وزیر و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاداسلامی برای انتقال پیکر بهمنی اقدام شد و خدا را شاکرم و از این بابت شعف دارم که خدا ما را شرمنده استاد و خانواده استاد نکرد.

امیرزاده در پایان گفت: از خانواده استاد به موجب اینکه به ما اعتماد کردند و از مردم عزیر استان هرمزگان به دلیل اینکه در میزبانی استاد بهمنی ما را سربلند کردند بی‌نهایت سپاسگزارم.

تکریم صاحبان آثار ارزشمند خدمت به جامعه است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان نیز در ادامه ضمن تسلیت مجدد درگذشت استاد غزل و خیرمقدم به میهمانان در مراسم چهلم استاد بهمنی گفت: محمدعلی بهمنی این قدر بزرگ است که اقرار می‌کنم از بهمنی گفتن برایم سخت و دشوار است.

اسمعیل جهانگیری ادامه داد: بعد از درگذشت استاد بهمنی برنامه‌های فراوانی به منظور بزرگداشت این استاد غزل در سراسر ایران گسترده برگزار شد و این موضوع دلیل تاخیر در برگزاری این مراسم بود.

وی همچنین افزود: در فرهنگ ایرانی و باورهای دینی، تکریم صاحبان آثار ارزشمند و خالق آثار بزرگ مثل استاد بهمنی، خدمت به جامعه است نه به صاحب اثر، زیرا جامعه را به علم آموزی و سرمشق گرفتن از این بزرگواران تشویق می‌کند.

جهانگیری با اشاره به آثار استاد بهمنی در استان بهمنی (هرمزگان) گفت: استاد بهمنی مانند نخ تسبیحی همه ما را به هم وصل کرد زیرا بهمنی این قدر بزرگ بود که همه را در آغوش خود گرفت و همه را با سلایق و علایق مختلف در کنار هم قرار داد.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان در پایان از سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر کسانی که کمک کردند که جامعه درک بهتری از استاد بهمنی داشته باشد به صورت ویژه قدردانی کرد.

تقدیم قطعه سفر به روح استاد بهمنی

سپس گروه موسیقی بومی متشکل از مرتضی کریمی، موسی کمالی و رضا ترک چین دو قطعه موسیقی بدون کلام که یکی از آن‌ها سفر نام داشت را به روح بلند استاد بهمنی پیشکش کردند.

همزمانی برنامه با گلبانگ ملکوتی اذان به افق بندرعباس، حاضران ۳ صلوات برای شادی روح استاد بهمنی تقدیم کردند و ویدئو کلیپ غزل خوانی استاد بهمنی پخش شد.

هفته آینده یک هزار جلد کتاب جمع آوری و به زندان اوین تقدیم خواهد شد

سمانه نائینی از شاعران پایتخت نشین، یک غزل غمگین را با مقدمه شعر [این دست را بگیر این دست از تو وام نمی‌خواهد…] گفت: گفتن و شعر خواندن درباره استاد خیلی سخت است.

وی با اشاره به برگزاری مراسم بهمنی در تهران عنوان کرد: پروژه خیریه مهربانی جمع آوری کتاب برای زندیان توسط موسسه رهپویان بنی آدم از این مراسم آغاز شد و هفته آینده یکهزار جلد کتاب جمع آوری و به زندان اوین تقدیم خواهد شد.

سرانجام سمانه نائینی غزلی که در سوگ خواهرش نوشته بود و پیش از این نیز برای استاد بهمنی خوانده بود را اینگونه خواند: آرام گفته بودی می‌مانم / آرام رفته بودی و بعد از آن / آرام آرام از دلتنگی مُرد… / دلتنگ نام دیگر باران بود / دلتنگ از کنار تو می‌رفتم / گاهی کنار جای قشنگی نیست / با من کنار آمده است زندانبان...

او را هرگز ناشاد ندیدم، همیشه شاد بود

سینا شاهمرادی خواننده هرمزگانی با نوازندگی استاد علی اصغر حکمت قطعه‌ای از اشعار استاد بهمنی [بی شکل تر از باد شدم تا نهراسی / وقتی که منِ واقعی ام را بشناسی / پیداست که در حوصله ی جسم، نگنجد / این وسعتِ پُر دغدغه این روحِ حماسی…] و قطعه [یخ کرده ام! اما نه از سوز زمستان / اما نه از شب پرسه های زیر باران / یخ کرده ام یخ کردنی در تب، تبی که / جسمم نه دارد باورم می سوزد از آن…] را با نوازندگی مرتضی کریمی و جهله نوازی موسی کمالی و پیانو نوازی استاد حکمت اجرا کرد و گفت: مشغله‌های پوچ امکان دیدارها را از ما گرفته است و با تحسین استاد بهمنی بیان کرد: بهمنی به ما تنفس معنوی داده است و او را هرگز ناشاد ندیدم، همیشه شاد بود.

سپس ترانه «یه روز دلم گرفته بود» با طنین دلنشین صدای ماندگار جنوب، زنده یاد ناصر عبداللهی به صورت نماهنگ در سالن پخش شد. [یه روز دلم گرفته بود مثل روزای بارونی
از اون هوا ها که خودت حالو هواشو میدونی
اگه بشه با واژه ها حالمو تعریف بکنم
تو هم منو شعر منو با همه حست میخونی
یه حالی داشتم که نگو یه حالی داشتم که نپرس
یه تیکه از روحمو من جایی گذاشتم که نپرس..]

استاد بهمنی، یکپارچه عشق است

امید صباغ نو، از شاعر معاصر ایرانی و خالق کتاب «مهرابان» از بزرگواری و جذبه بهمنی گفت و افزود: استاد بهمنی تا همین لحظه و تا بعد و بعدها، یکپارچه عشق است.

وی اشعار استاد بهمنی را ویران کننده دانست و اذعان داشت: برخی از ابیات او انقلابی در وجود انسان ایجاد می‌کند و بهمنی در بهمنی تکرار خواهد شد و سپس شعر: [گفتی چه خبر، از تو چه پنهان خبری نیست / در زندگی ام غیر زمستان خبری نیست…] را خواند.

آنچه شایسته بهمنی بوده انجام شده است

صدیقه نیر قره گوزلو (پروانه میرعلی) همسر استاد بهمنی، مدیر انتشارات چی چی کا نیز ضمن قدردانی از جمع حاضر گفت: گر چه صحبت از محمد علی بهمنی سخت است اما شعرش مثل زندگی اش و زندگی اش مثل شعرش ساده و صمیمی و مهربان بود.

وی از از نیکنام حسینی پور مشاور وزیر و رئیس روابط عمومی وزارت ارشاد و مدیرعامل صندوق اعتباری هنر، همایون امیرزاده مشاور پیشین معاون فرهنگی وزیر ارشاد و رییس سابق مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و از مدیران موسسه اطلاعات، جواد ضمیری مجری برنامه، محمد علی سلمانی از دوستان استاد و از فرزندان استاد علی رغم سوگ و اندوهشان که کارهای اجرایی را انجام می‌دهند قدردانی کرد.

وی ادامه داد: آنچه شایسته بهمنی بوده انجام شده است و در حال انجام است بنابراین از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکر نمود و غزل استاد بهمنی [سنگین تر است از نفس من هوای کوه / حس میکنم که له شده ام زیر پای کوه / بی تو همیشه کوه مرا تشنه می‌کند / فرق است در زلال تو و چشمه های کوه / در دره ای که عطر ت از آن گذشته است / این هق هق من است یا های های کوه؟ …] را خواند و به روح او تقدیم کرد.

بهمنی مهم‌ترین چیز را به من آموخته است

رابعه زند نوازنده قانون و چنگ های باستانی و پژوهشگر موسیقی با نوازندگی قانون و همنوازی جهله استاد موسی کمالی، چهار قطعه خداحافظ شهریور، سرگذشت پاییز، پیراهنت و موسیقی مقامی را اجرا کرد.

زند که از شاگردان استاد بهمنی است و به اتفاق همسرش در این مراسم یادبود حضور داشت گفت: کار من سخنرانی نیست بلکه نوازندگی است اما درباره استاد باید بگویم، مهم ترین چیزی که هر استادی باید به شاگردش یاد بدهد به من آموخته است.

وی ادامه داد: تواضع و انسانیت را از استاد بهمنی یاد گرفتم، چیزی که معلمش خیلی کم است. بنابراین هر جا که استاد و خانواده استاد هست برایشان می نوازم.

بغص می‌کنم و نمی‌توانم شعر بخوانم

محمد سلمانی شاعر پیشکسوت و معاصر ضمن قدردانی از حاضران گفت: من در جلسات متعددی که برای استاد برگزار می‌شد یا شرکت نمی‌کردم و یا شعر نمی‌خواندم زیرا بغص می‌کنم و نمی‌توانم شعر بخوانم.

وی سرانجام غزل: [با طعنه گفت: مَرد مگر گریه می‌کند / گفتم دلش بگیرد اگر گریه می کند / با خنده گفت گریه شاعر برای چیست / گفتم به حال و روز هنر گریه می کند / برای جهیو و کار به بارندگی کشید / گفتم خدا به حال بشر گریه می کند / گفتم شنیدو و گ فت شنیدم / دیدم جدا که شد در آستانه در گریه می کند / برخاستم که شکوه کند / دیدم آسمان از من ستاره سوخته تر گریه می کند / در گوشه ای برای جگر گوشه گان شعر / مردی نشسته گوشه و خون جگر گریه می کند… / امشب نشسته ابر نجیبی به چشم من / دارد برای چند نفر گریه می کند / با یاد شانه های تو شب را گریستم / چون دختری که روز پدر گریه می‌کند] از اشعار تازه خود را خواند.

استاد بهمنی پدر معنوی من است

حسن ختام این برنامه نیز بهمنی خوانی حجت اشرف زاده با بغض، با نوازندگی مُعین راهبر از نوازندگان هرمزگانی بود. وی با تواضع فراوان از اینکه اسمش را در زیر اسم استاد بهمنی نوشته‌اند عنوان کرد: استاد بهمنی پدر معنوی من است و ابراز امیدواری کرد به شادمانی نام محمدعلی بهمنی منتشر شود.

اشرف‌زاده با خاطره بازی از همنشینی با بهمنی، از خوانش یک غزل وی گفت و افزود: استاد گفت: ای نازنین، ای مهربان، چرا نمی خوانی اش؟ و امشب آن را خواهم خواند.

این هنرمند جوان اضافه کرد: این ملت عشق، گویای عزت این انسان است. خوشا به حال ما که جرعه‌ای از هم نفسی با شما را چشیده ایم.

سرانجام این غزل [دلخوشم با غزلی تازه همینم کافی است / تو مرا باز رساندی به یقینم کافی است / قانعم بیشتر از این چه بخواهم از تو؟ / گاه گاهی که کنارت بنشینم کافیست…] رونمایی و به حجت اشرف زاده تقدیم شد تا به زودی خوانده شود.

رونمایی از سنگ مزار استاد بهمنی

«گر تو مجذوب کجا آباد دنیایی من اما / جذبه ای دارم که دنیا را بدینجا می کشانم»

تک بیت یکی از غزل‌های استاد بهمنی بر روی مزار وی نقش بسته شد بود و توسط خانواده وی به اتفاق جامعه هنری رونمایی شد.

به گزارش ایبنا، آیین مراسم چهلم زنده‌یاد استاد محمدعلی بهمنی شامگاه آدینه با اجرای جواد ضمیری شاعر هرمزگانی در فرهنگسرای طوبی واقع در بلوار آیت الله غفاری بندرعباس با استقبال پرشور دوستداران استاد و ادبیات برگزار شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها