به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، محمد حسنی، ناشر و فعال فرهنگی عصر پنجشنبه در نشست «کتاب در گوشه تنهایی» که در کتابفروشی باران رضوی برگزار شد، گفت: وقتی در نهاد کتابخانههای کل کشور بودم مسئولان وقت پیرامون اینکه آیا ما واقعاً کم مطالعه میکنیم یا نه جلساتی گذاشتند. خروجی مباحث را میبرند پیش رهبری و ایشان میفرمایند شما فرض کنید نتایج کار درست است. الان برای رشد کتابخوانی چه کار میخواهید بکنید. بروید همان کار را انجام دهید.
وی ادامه داد: وقتی گروههای مرجع به بازیگران، فوتبالیستها و سلبریتیها تبدیل شدهاند، شما اگر کتاب رایگان هم بدهید کسی مطالعه نمیکند. بحث اقتصاد در زمینه کتاب هم مهم است اما به نظرم مردم از کتاب لذت نمیبرند، معضل هم آموزش و پرورش است. آموزش و پرورش لذت کتابخوانی را به بچهها نمیچشاند.
نفس کتاب خواندن ارزش ندارد
سید علیرضا صالحی، مدیر نشر و کتابفروشی طه نیز در بخشی از این برنامه گفت: نفس کتاب خواندن ارزش ندارد. من خودم ناشر و کتابفروش هستم. من رفیق کتابخوان دارم که بسیار مطالعه میکند اما عقلانیت ندارد و کسی میشناسم که یک کتاب هم نخوانده و بسیار عاقل است.
مدیر نشر و کتابفروشی طه افزود: چرا بچهها از آموزش و پرورش متنفر هستند. چرا جشن پاره کردن و سوزاندن کتابهای درسی در آخر سال دارند، چون انحصار وجود دارد. مثلاً اگر بچهها مجبور نبودند همه یک کتاب را بخوانند. همه مجبور نبودند آن کتاب را بخوانند. اگر در انتخاب کتاب آزاد بودند آیا باز همین کتاب را می خواندند؟ خیر. وقتی رقابت آزاد باشد همه رشد میکنند و به نفع همه است.
این فعال فرهنگی اضافه کرد: من تقریباً هر روز عصر کتابفروشیم. بسیاری از افراد که شوق کتاب خریدن دارند و میآیند آنجا و دور میزنند، نمیتوانند کتاب بخرند چون جیبشان خالی است.
برای خواندن کتاب تنها اراده فاعل نیاز نیست
مهدی فقیهینژاد استاد دانشگاه قم گفت: فضیلت کتاب بر کسی پوشیده نیست و دولت باید هدایتگری کند و من، ناشر، نویسنده و دیگران باید از خودمان بپرسیم چقدر با دولت همراه بودم؟ الان همانطور که دکتر حسینی فرمودند جامعه بسیط نیست امروزه همه چیزمان درهم است و شب و روز دیگر مفهوم شب و روز قدیم را ندارند. برای خواندن کتاب تنها اراده فاعل نیاز نیست بلکه باید زمینه هم مساعد باشد.
استاد دانشگاه قم ادامه داد: مسئولان یک هفته را به اسم کتاب انتخاب کردهاند، میآیند و شعارش را میدهند و میروند. هر روز باید روز کتاب باشد. انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی بود. مواجهه ما باید با کتاب از سطح شعار بیرون بیاید.
مدیر نشر کتاب فردا یادآور شد: مواجهه با هر تکنولوژی و فناوری میتواند فعالانه و منفعلانه باشد. ما میتوانیم استفاده کننده و کاربر یا مدیر و حکمران باشیم. باید به این سمت برویم که از هوش مصنوعی هم استفاده کنیم و از فرصتهایش در نشر بهره ببریم.
نظر شما