رييس سابق موسسه بوستان كتاب كه پانزدهم دي ماه سال جاري مراسم توديع وي پس از 16 سال فعاليت در اين سمت برگزار شد، انتشار 4018 عنوان کتاب در شمارگان بالغ بر 11 میلیون نسخه را از جمله موفقيتهاي كارنامه كاري خود دانست و اظهار اميدواري كرد بتواند كتابي از تجارب 16 ساله خود را بنويسد./
وي با اشاره به اين كه كار خود را در موسسه بوستان كتاب با انتخاب كتاب «حجاب از دیدگاه قرآن و سنت» در سال 73 براي ورود به عرصه نشر آغاز کرد، گفت: تا آن زمان 298 عنوان کتاب چاپ اول و 245 عنوان بازچاپ از سوي اين مركز منتشر شده بود. در 16 سال اخير تعداد كل آثار منتشر شده 4018 عنوان بود كه از اين ميان 1567 کتاب چاپ نخست و 245 عنوان بازچاپ شدند. مقايسه اين دو آمار نشان ميدهد در 12 سال اول، متوسط سالانه انتشار كتاب 50 عنوان و در 16 سال اخير 250 كتاب در سال بوده است.
كارشناس حوزه چاپ و نشر آثار ديني با اشاره به اين كه سال 89 نیز 285 عنوان که 74 عنوان آن چاپ نخست بودند، از سوي موسسه بوستان كتاب منتشر شدند، گفت: همچنین 165 عنوان چاپ نخست در مرحله آمادهسازی قرار دارند که انتشار آنها تا سال 91 طول خواهد کشید.
رييس سابق موسسه بوستان كتاب، انتشار سالانه 50 عنوان كتاب در 12 سال نخست مديريت خود و پس از آن نشر متوسط 250 عنوان كتاب در سال را از جمله آمار رشد انتشار كتاب در زمان مديريتش عنوان كرد و گفت: در مجموع 292 عنوان از آثار منتشر شده موسسه در جشنوارههای مختلف برگزیده شدند كه در 12 سال نخست فعالیت موسسه هشت عنوان و در 16 سال دوره اخیر 284 عنوان توانستند رتبههاي نخست را به خود اختصاص دهند.
حجتالاسلام شمس با تاكيد بر اين كه موسسه در این 16 سال 28 نوبت ناشر برگزیده شد و پيش از آن این امتیاز را نداشت، گفت: اين مركز موفق شد هفت نوبت ناشر برگزیده کشوری، یک نوبت خادم قرآن، 9 بار ناشر برگزیده حوزه، چهار مرتبه ناشر برگزیده دانشجویی، دو نوبت ناشر برگزیده نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و ... شود.
وي از اين مركز به عنوان پرکارترین ناشر کشور ياد كرد و اظهار داشت: موسسه بوستان کتاب در سال 86به عنوان پرکارترین ناشر کشور شناخته شد.
حجتالاسلام شمس عنوان كرد: تشكيل شورای بررسی آثار كه در شمار نخستين اقدامات پس از تصدي مسووليتم بود، ميتواند يكي از دلايل گزينش تاليفات نويسندگان و انتخاب خط مشي براي چاپ و نشر كتابها باشد. در اين گروه كه با همكاري عدهاي از فضلای حوزه اداره ميشد، هر دو هفته یکبار جلساتي در عصر پنجشنبه برگزار ميكرد. متوسط جلسات سالانه اين شورا به 22 نشست ميرسيد.
كارشناس حوزه چاپ و نشر آثار حوزه دين و انديشه، تهیه اساسنامه و پروانه انتشار را از ديگر دلايل موفقيت موسسه بوستان كتاب در ادوار گوناگون برشمرد و گفت: شاید کمی تعجب برانگیز باشد که موسسه تا آن زمان(16 سال قبل) فاقد اساسنامه مصوب و حتی پروانه انتشار از وزارت فرهنگ وار شاد اسلامی بود. به دنبال اقدام برای تهیه اساسنامه و فرآیند تصویب در هیات مدیره وقت دفتر در سال 75 ، در نهایت در مهرماه سال 76 موسسه پروانه نشر موقت دریافت کرد.
حجتالاسلام شمس، انعقاد قرارداد نشر با مولفان كه در پي آن حقوق ناشر و مولف از جمله حق ویرایش برای موسسه و چاپهای متعدد و ... مشخص ميشد را از ديگر اقداماتي خواند كه در طي دوران مديريتش ايجاد شد و گفت: ايجاد «نخستين ساختار تشکیلات و واحد ویرایش»، «تدوین دستورالعمل ویرایش»، شكلدهي گروه «هیات مدیره»، «بهروز رسانی ساختار تشکیلات براساس نیازهای روز» از ديگر فعاليتهايياند كه در اين دوره 16 ساله بر اساس اهداف گوناگون و براي ارتقاي كيفيت در توليد و انتشار آثار به آنها توجه ويژهاي شد.
وي ايجاد و راهاندازي «وب سایت، شبکه اطلاعرسانی موسسه بوستان كتاب» و ارسال اطلاعات و تازههاي نشر از طريق ارسال پیامک از اردیبهشت سال 86 را از ديگر ابتکارات موسسه خواند و گفت: در اين راستا به دستهبندی موضوعات و مخاطبان آثار و ارايه معرفي مختصر از آنها در صفحات نخستين كتاب توجه شد تا انتخاب آثار عمومي و تخصصي براي اقشار گوناگون جامعه با سهولت بيشتري امكانپذير باشد. اين دستهبندي شامل 16موضوع اصلی و 60 موضوع فرعی بود.
وي درباره علت استفاده از طرح جلدي تقريبا مشابه در اغلب آثار موسسه طي سالهاي اخير توضيح داد: از سال 85 با تهیه یونیفرم طرح جلد که به صورت ثابت رعایت میشود، هر یک از 16موضوع کتابها در یک رنگ عرضه شدهاند. همچنين علاوه بر شكل ظاهري، تلاشهايي براي توزيع آثار كه از مهمترين حلقههاي نشرند، انجام شد. بر اين اساس، سال 74 فروشگاه مرکزی موسسه با 12000 عنوان کتاب و عرضه آثار 170 ناشر فعاليت خود را آغاز كرد و با استقبال خوبي مواجه شد. ايجاد فروشگاه در تهران، مشهد و دو فروشگاه قم در سال 84 و راهاندازي فروشگاه کودک قم در سال 87 از ديگر اقدامات مرتبط به شمار ميآيند.
وي درباره علت تغییر مدیریت در اين نشر گفت: در چند سال اخیر به دنبال افزایش عناوین منتشره که با وجود حذف برخی، به رقم بیش از 1400 عنوان کتاب فعال رسیده بود، با متوسط 300 صفحه و متوسط شمارگان 2200 نسخه، انتشار هر عنوان به حدود سه ميليون تومان سرمایه نیاز داشت، لازم بود بیش از سه میلیارد تومان سرمایه در اختیار موسسه قرار گيرد، در حالی که با خودگردانی مطلق و بدون کمک از دفتر تبلیغات اسلامی، تنها یک میلیارد تومان سرمایه در اختيار قرار داده و باعث شد براي بازچاپ برخی آثار مهم و همچنین پرداخت حق التالیفها دچار مشکل و شرمنده مولفان باشیم. همچنين نيتي هم برای رفع این مشکل وجود نداشت، در حالی که بودجه پژوهشگاه سالانه بالغ برهفت میلیارد تومان بود و میزان آثار ارايه شده در سال کمتر از 100 عنوان! بنابراين در خواست شد در صورتی که بنابر رفع تنگناهاي مالي نیست، فرد دیگری عهدهدار مديريت موسسه شود.
مدير سابق موسسه بوستان كتاب در پايان بيان داشت: امیدوارم فرصت بیشتري برای تالیف و پژوهشهای فردی پیدا کنم و همچنين بنوانم تجربیاتم در موسسه بوستان کتاب و مطالبي درباره تحول موسسه در این 16 سال را در قالب كتابي تهيه و تنظيم كنم.
نظرات