سه‌شنبه ۱۹ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۱:۴۹
جلد دوم فرهنگ‌نامه معماری ایران منتشر شد

جلد دوم فرهنگ‌نامه معماری ایران در مراجع فارسی (اعلام) زیرنظر سید محمد بهشتی و مهرداد قیومی بیدهندی منتشر شد. ماهیت این دانشنامه به گفته پديدآورندگان طی سالیان پدید می‌آید و قوام می‌گيرد.\

قيومي‌بيدهندي به خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، گفت: دانشنامه تاریخ معماری ایران‌شهر، پایگاه اطلاعات گسترده‌ای برای معماری و شهرسازی جهان ایرانی است که از طریق وبگاه این دانشنامه در شبکه اینترنت در دسترس است.

وي ادامه داد: برای اینکه اطلاعات مربوط به مراجع فارسی درباره مفاهیم، اصطلاحات و نام‌های جغرافیایی، تاریخی مربوط به معماری ایران ‌زمین در اختیار مراجعان به این وبگاه باشد، در واحد پژوهش این دانشنامه، مدخل‌های مربوط به معماری در کتاب‌های مرجع (لغت‌نامه دهخدا، فرهنگ فارسی معین، فرهنگ سخن، دایرةالمعارف فارسی مصاحب، دایرةالمعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه جهان اسلام، دایرةالمعارف تشیع، گنجنامه) استخراج شد.

قيومي‌بيدهندي افزود: سپس، علاوه بر اینکه این اطلاعات در وبگاه دانشنامه قرار گرفت و هم‌اکنون در دسترس مراجعان است، طی تلاش مستمر کارشناسان واحد پژوهش دانشنامه در قالب کاغذی و چاپی نیز تنظیم، و با عنوان فرهنگ‌نامه معماری ایران در مراجع فارسی جلد نخست «اصطلاحات و مفاهیم» و جلد دوم «اعلام» منتشر شد.

وي درباره مهم‌ترین فایده‌های این فرهنگ‌نامه دوجلدی اظهار داشت:
بی‌نیاز کردن محققان معماری و تاریخ معماری ایران ‌زمین از جستجو در چندین عنوان و مجلد کتاب مرجع، نشان دادن توانایی زبان فارسی در بیان مفاهیم معماری و گسترش و ترویج واژگان از یاد رفته معماری در زبان فارسی، نشان دادن واقعی راه طی‌شده در زمینه اصطلاحات و اعلام معماری و تمهید مقدمه برای ادامه راه تهیه‌کنندگان کتاب‌های مرجع عمومی در جهت تهیه کتاب‌های مرجع تخصصی، و به دست دادن تصویری تازه و جامع از معماری بر مبنای دیدگاه کل‌نگر، که نه‌تنها آثار معماری، بلکه شهر و بستر فرهنگی، اجتماعی، تاریخی، طبیعی و پدیدآورندگان معماری و ذهنیت و اسطوره‌های مربوط به معماری را در برگیرد.

قيومي‌بيدهندي توضيح داد: جلد دوم این فرهنگ‌نامه به اعلام (نام‌های خاص) اختصاص دارد و نام بناها، شهرها، تپه‌ها، محوطه‌های تاریخی و عوارض طبیعی مرتبط با معماری و نیز مواد معماری، بانیان، حامیان، آبادان‌کنندگان و ویرانگران معماری در حدی که در مراجع فارسی آمده در آن گردآوری شده و توضیح مراجع نیز، با یکدست‌سازی نظام ارجاع و رسم‌خط، در آن آورده شده است.

وي گفت: این فرهنگ‌نامه مجلدات بعدی نخواهد داشت؛ ولي دانشنامه تاریخ معماری ایران‌شهر در کنار تقویت و غنی کردن وبگاه خود (به نشانی www.iranshahrpedia.com)، به انتشار دانشنامه‌ها و فرهنگ‌نامه‌های معماری ادامه خواهد داد.

قيومي‌بيدهندي تصريح كرد: نخستین آنها دفتر اول از مجموعه کتاب‌شناسی توضیحی متون فارسی است که به کوشش بنده تالیف شده و به ‌زودی برای چاپ به ناشر سپرده خواهد شد. فرهنگ پیشینه مطالعات آثار معماری ایران نیز یکی دیگر از فرهنگ‌های در دست تهیه در دانشنامه است، که در صورت حمایت فرهنگستان هنر، امیدوارم کار پژوهش آن تا پایان سال ۱۳۹۰ خاتمه یابد.

فرهنگ‌نامه معماری ایران در مراجع فارسی «اعلام» زیرنظر سید محمد بهشتی و مهرداد قیومی بیدهندی در شمارگان 2000 نسخه و با قیمت 22هزار تومان از سوی موسسه تالیف، ترجمه و نشر آثار هنری «متن» منتشر شده است. 

طرح دانشنامه تاریخ معماری ایرانشهر (با عنوان اولیه دانشنامه تاریخ معماری و شهرسازی ایران زمین) در سال 1385 به همت فرهنگستان هنر و با حمایت مالی وزارت مسکن و شهرسازی بنیاد گذاشته شده است. ماهیت این دانشنامه به گفته پديدآورندگان طی سالیان پدید می‌آید و قوام می‌گيرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها