شنبه ۲۳ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۱:۰۹
«مونس‌الا‌حباب» منتشر می‌شود

مجموعه رباعیات خواجه عبدالله مروارید با عنوان «مونس‌الاحباب» که اثری متعلق به اوایل قرن دهم است با تصحیح سیدعلی میرافضلی و توسط انتشارات کتابخانه مجلس شورای اسلامی منتشر می‌شود.\

میرافضلی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: اثری که تصحیح آن به پایان رسیده مجموعه رباعیات خواجه شهاب‌الدین عبدالله مروارید با عنوان «مونس‌الاحباب» است. خواجه عبدالله مروارید متخلص به «بیانی» و معروف به «کرمانی» است و رباعیاتش را در اوایل قرن دهم گردآوری کرده است.

وی به نسخه‌های موجود از این اثر اشاره و تشریح کرد: این تصحیح را براساس پنج نسخه موجود از آن انجام داده‌ام. این نسخه‌ها در کتابخانه مجلس شورای اسلامی، کتابخانه دانشگاه تهران و کتابخانه ملک و دو نسخه دیگر یکی در کتابخانه بودلیان آکسفورد و کتابخانه‌ای در ترکیه موجود هستند. میکروفیلم دو نسخه‌ای را که در کتابخانه‌های خارج از ایران نگهداری می‌شوند از دانشگاه تهران تهیه کرده‌ام.

این مصحح درباره تعداد این رباعی‌ها و ویژگی‌ آن‌ها اظهار داشت: در این مجموعه ۱۸۴ رباعی آمده است که بیانی آن‌ها را بنا بر تقاضای دوستانش از میان منشآت خود برگزیده است. باتوجه به آن که بیانی منشی سلطان حسین بایقرا بوده تمامی این رباعی‌ها در نامه‌ها و مکاتبات منشیان دربار به‌کار گرفته می‌شده است و سبکی منشیانه دارند.

وی تصحیح این اثر را حدود ۱۰ سال پیش انجام داده، اما طی سال گذشته ویرایش و تنظیم نهایی آن‌را به پایان رسانده است. در حال حاضر نیز تصحیح او از این اثر حروفچینی شده و تا نمایشگاه کتاب سال آینده توسط انتشارات کتابخانه مجلس شورای اسلامی منتشر می‌شود.

خواجه شهاب‌الدین عبدالله مروارید(۸۶۵ -۹۲۲ ه‍.ق‌) متخلص به «بیانی» و معروف به «کرمانی» فرزند خواجه شمس‌الدین محمد کرمانی، خوشنویس، نویسنده، شاعر، نوازنده٬ آهنگساز و سیاست‌مدار اواخر سده نهم و اوایل سده دهم بوده است. افشان غبار و رنگ‌آمیزی ابری کاغذ از ابداعات اوست. او در نظم و نثر نیز دست داشت و در موسیقی و علم ادوار صاحب‌نظر بود.

تصحیح مجموعه رباعیات فکری مشهدی 
این شاعر همچنین از انتشار رباعیات «فکری مشهدی» خبر داد و گفت: تصحیح رباعیات «فکری مشهدی» را که مشتمل بر ۳۵۰ رباعی بود براساس چهار نسخه خطی انجام دادم. مبنای تصحیح من نسخه‌های موجود در کتابخانه‌های ملک و مجلس شورای اسلامی بود.

وی در ادامه تصریح کرد: فکری مشهدی از رباعی‌سرایان قرن دهم است که به میر رباعی شهرت دارد و در زمان اکبر شاه گورکانی به هند مهاجرت کرد. بر همین اساس انعکاس فضای هند در شعرهایش دیده می‌شود.

میرافضلی پیش‌تر در گفت‌وگو با ایبنا درباره این مجموعه رباعیات گفته بود: در دوران صفوی بیشتر شاعران سبک هندی و غزل‌سرایان آن زمان شهرت یافته‌اند اما در همین دوران حرکت‌های قابل توجهی در حوزه رباعی نیز صورت گرفته است. به عنوان مثال فکری مشهدی یکی از طلایه‌داران رباعی در آن دوران است.

وی درباره موضوع رباعیات فکری به مهاجرت این شاعر به هند اشاره و تصریح کرد: برخی از رباعیات او در مدح اکبرشاه است. اما مسائل مربوط به حکمت، عرفان و عشق موضوع کلی رباعیات او را تشکیل می‌دهند.

این مصحح همچنین در مقدمه کتاب زندگی، سرگذشت و احوال این شاعر را بررسی و همچنین‌ توضیحاتی درباره جایگاهی که فکری مشهدی در میان دیگر شاعران قرن دهم داشته ارائه کرده‌ است.

«رب‍اع‍ی‍ات‌ فکری مشهدی» سروده محمد جامه‌باف متخلص به «فکری» و مشهور به «میر رباعی» با تصحیح سیدعلی میرافضلی و در ۱۸۰ صفحه توسط انتشارات کتابخانه مجلس شورای اسلامی منتشر و راهی بازار نشر شد.

سیدعلی میرافضلی متولد ۱۳۴۸ در رفسنجان و فارغ‌التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران است. از جمله آثار او می‌توان به مجموعه شعرهای «تقویم برگ‌های خزان»، «گنجشک ناتمام» و «رباعیات خیام در منابع کهن» و «گوشه تماشا»(مروری بر جریان رباعی معاصر از ۱۳۰۰ تا ۱۳۸۲) اشاره کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط