-
معرفی کتاب شعر؛
«قطار دکمهای»؛ شعرهایی آهنگین برای آشنایی خردسالان با مشاغل
مجموعهشعر «قطار دکمهای» سروده مریم هاشمپور یکی از نامزدهای بخش شعر نخستین جشنواره ملی و بینالمللی کتاب کودک و نوجوان ۱۴۰۳ بوده است که در این مطلب به معرفی آن پرداختهایم.
-
معرفی کتاب «روز اول، روز آخر»؛
ماجراجویی دو نوجوان برای نجات باغ مادری
«روز اول، روز آخر» کتابی نوجوان به قلم معصومه میرابوطالبی است که روایتی از ماجراجویی دو دوست برای پیدا کردن پدر گمشده و تصاحب باغ مادری است.
-
معرفی مجموعه داستانهای کوتاه؛
«یک پاورقی»؛ داستانهایی نوآورانه از شاهنامه برای نوجوانان
این مجموعه در پنج جلد مجزا با عناوین «هفتخوان رستم»، «آرش کمانگیر»، «گردآفرید»، «زال» و «ضحاک» داستانهایی نوآورانه از کتاب «شاهنامه» فردوسی است.
-
یادداشت مهمان؛
خواندن برای رشد؛ تأثیر کتابخوانی بر هوش هیجانی کودکان در جهان آنلاین
با توجه به اینکه نمیتوان فناوری و تکنولوژی را نادیده گرفت و از زندگی حذف کرد، باید با بهکارگیری روشهای خلاقانه و تازه در بستر خانواده و جامعه، آن را کنترل کرد و با نظارت و مدیریت ارتباط کودکان با ابزار دیجیتال و ایجاد جایگزینهای جذاب و مناسب، این وابستگی را به حداقل رساند و جایگاه کتاب و کتابخوانی را در زندگی کودکان بالا برد.
-
یادداشت مهمان؛
سفری پر از رمزوراز به دوران زمامداری مظفرالدینشاه قاجار
حمیدرضا شاهآبادی در کتاب «تابوت سرگردان» نیز مانند دیگر آثارش – «کابوسهای خندهدار»، «دروازهی مردگان» یا «لالایی برای دختر مرده» که نشر افق منتشر کرده- داستانش را به تاریخ گره میزند و اینبار زمامداری مظفرالدینشاه قاجار را بازنمایی میکند.
-
یادداشت مهمان؛
عصر هوش مصنوعی؛ دگرگونی و آیندهای نوین در ادبیات کودک
هوش مصنوعی بهعنوان یک فناوری نوین، فرصتها و چالشهای بسیاری را در حوزه ادبیات کودک و نوجوان به همراه دارد. درحالیکه این تکنولوژی میتواند به غنیسازی متون ادبی و بهبود فرآیندهای آموزشی کمک کند؛ اما لازم است با احتیاط و با درک عمیق از تأثیرات آن، به سمت استفاده از آن حرکت کنیم و بهمنظور دستیابی به بهترین نتایج، میبایست از تکنولوژی هوش مصنوعی بهعنوان ابزاری مکمل و نه جایگزین بهرهبرداری کرد.
-
یادداشت مهمان؛
این پایانها هستند که آغازها را میسازند
رمان «بهسوی دریا» که نشر افق با ترجمه بیتا ابراهیمی منتشر کرده، داستان سوگ است؛ اما سوگی که آن را هیجان، ماجراجویی و نبرد میسازد و علاوهبر یک سفر بیرونی، قهرمانان را به سفری درونی هم میبرد.
-
یادداشت مهمان؛
جشنواره کتاب کودک و نوجوان؛ در پرتو بیم و امید
رصد مستمر اتفاقات نشر، شناسایی و حمایت از نویسندگان جوان و مستعد، همافزایی بین دستگاهی و ارائه رهآوردهای بهدستآمده از اولین جشنواره ملی کتاب کودک و نوجوان به نهادهای سیاستگذار و تصمیمگیر، میتواند نویدبخش آینده درخشان کتاب کودک و نوجوان باشد.
-
معرفی کتاب؛
نگاهی به کتاب «ابرک و دختر دانا»؛ داستانی مصور درباره حضرت معصومه (س)
کتاب «ابرک و دختر دانا» از زبان ابر کوچکی روایت میشود که پرسشهای زیادی در سر دارد و اینبار به دنبال این است تا باهوشترین دختر مدینه را بشناسد. او درنهایت، حضرت معصومه (س) را به عنوان الگوی خود برمیگزیند؛ درواقع ابر که نماد رحمت و لطف و مهربانی است، شخصیتش را از ایشان وام میگیرد.
-
نقد کتاب کودک؛
صید معنا در مرز باریکِ خیال و واقعیت
داستانهای بسیاری را میتوان نام برد که عناوینی پرسشی و استفهامی دارند؛ اما این عناوین نسبتی با داستان و پیرنگ داستانی ندارند و صرفاً جنبه تهییجی برای برانگیختن کنجکاوی مخاطب دارند؛ اما عنوان پرسشی «آقاشیره کجا رفت؟» به معنای واقعی کلمه، استفهامی است. این عنوان، علاوه بر پیرنگ با درونمایه و کارکرد شناختی اثر نیز مرتبط است.
-
نقد کتاب؛
واژهسازی و خلق اتفاقات زبانی؛ ویژگی بارز آثار محمدرضا شمس
یکی از نکاتی که در کتاب «پیچوله کوچوله» و سایر آثار محمدرضا شمس به چشم میخورد، واژهسازی است. در این اثر، انتخاب عنوان و اسم شخصیت بدیع است. کودکان شخصیتهای داستانهایی را که نام متفاوت و جذابی دارند به ذهن میسپارند و داستان را با نام آن شخصیت به یاد میآورند.
-
ادبیات کودک و نوجوان جهان- ۱۸
آموزش درک درست و همهجانبه از یک مسئله به کودکان با یک کتاب
در این مطلب به معرفی کتاب تصویری «هفت موش نابینا» اثر اد یانگ که بازنویسی از یکی از حکایات معروف مولاناست، پرداختهایم. این کتاب با ترجمه مهدی حجوانی از انتشارات فاطمی، توانسته است نشان چهار لاکپشت پرنده برای آثار منتشرشده در زمستان ۱۴۰۰ را کسب کند.
-
کتاب، تئاتر و سینمای کودک و نوجوان- ۲۸
روایت دلاوریهای شهید بهنام محمدی در پویانمایی و کتاب نوجوان
به مناسبت هفته دفاع مقدس، فرصتی فراهم آمد تا در این شماره از پرونده «کتاب، تئاتر و سینمای کودک و نوجوان» به معرفی دو اثر که یادآور رشادتهای بهنام محمدی، دانشآموز ایرانی در برابر دشمنان است، بپردازیم.
-
ادبیات کودک و نوجوان جهان- ۱۶
«من چسبیدهام به تو» قصه همراهی و حمایت دوستانه است
کودک باید بداند نهتنها در شادی بلکه در غم نیز باید کنار دوستش باشد و از او حمایت کند و اگر او در سنین پایین این امر را نیاموزد، نمیتوان انتظار داشت در آینده با سایر انسانها همدردی کرده و به آنها کمک کند.
-
یادداشت مهمان؛
عبور از سیل تصورات اختلالگر
علیالله سلیمی، نویسنده، منتقد ادبی و روزنامهنگار در یادداشتی نگاهی داشته است به رمان نوجوان «دره و سیل» نوشته ربکا ماهونی با ترجمه شهلا انتظاریان که انتشارات ایرانبان منتشر کرده است.
-
یادداشتی بر کتاب «صدای نی از کجا میآمد؟»؛
روایتی مدرن از داستان بزغاله باهوشِ قصههای «مرزباننامه» برای کودکان امروز
کتاب «صدای نی از کجا میآمد؟» نوشته راضیه احمدی با تصویرگری الهه جوانمرد، نمونهای بازآفرینیشده با نگاهی نو به داستان بزغالهای باهوش و زرنگ است که در یکی از قصههای «مرزباننامه» حضور دارد که به مسائلی چون دوستی، همدلی، کمک به دیگران و پذیرش تفاوتهای فردی پرداخته است.
-
یادداشت مهمان؛
نقش مطالعه در افزایش دانش علم حقوق کودکان
مطالعه و کتابخوانی یکی از عوامل مهمِ ارتقای سطح فرهنگی و دانش حقوقی هر جامعهای محسوب میشود. باید عادت به مطالعه و انس با کتاب را از دوران کودکی در کودکان نهادینه کرد تا آموزش حقوق فردی و اجتماعی و حقوق شهروندی به بهترین شکل در ذهن کودک نقش بسته و آنها را آموزش ببیند.
-
یادداشت؛
نگاهی به کتاب کودک «من امام رضا (ع) را دوست دارم»
به مناسبت سالروز شهادت امام رضا (ع)، در این مطلب مروری داشتهایم بر کتاب «من امام رضا (ع) را دوست دارم». این اثر داستانی به طور اجمالی، زندگی و رفتار امام رضا (ع) را برای مخاطب کودک بیان کرده است.
-
مروری بر کتاب «بینشانهای ارس»؛
بینشانی؛ بهترین نشان برای سربازان وطن
یک کارشناس ادبیات کودک و نوجوان در یادداشتی مروری داشته است بر کتاب «بینشانهای ارس» اثر محسن هجری که به حمله شوروی به ایران و دفاع جانانه سربازان وطن پرداخته است.
-
معرفی کتاب کودک درباره اربعین حسینی؛
«هَلابیکُم یا زُوّار»؛ قصه میزبانی دختربچهای عراقی از کودکان زائر
«هَلابیکُم یا زُوّار» علاوه بر روایت داستانی، جذابیتهای دیگری چون بازی و رنگآمیزی دارد. کودک میتواند با برچسبهایی که همراه کتاب ارائه میشود به زیباتر ساختن کتاب کمک کند و نشانههای خاصی چون پرچم، سربند، غذاهای نذری و … را به تصاویر اضافه کند.
-
یادداشت؛
«کبوتر پرطلا»؛ داستانی درباره نقش کودکان در اربعین حسینی
کتاب «کبوتر پرطلا» علاوه بر اینکه برای کسانی که به سفر اربعین مشرف شدهاند، پر از نشانه و زیبایی است، برای کودکانی نیز که به این سفر عازم نشدهاند، حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
-
کتاب، تئاتر و سینمای کودک و نوجوان- ۲۶
محافظت از محیط زیست بر دوش هنر و ادبیات کودک و نوجوان
در این مطلب به معرفی انیمیشن بلند «لوراکس» محصول سال ۲۰۱۲ پرداختهایم که بر اساس کتابی با همین نام ساخته شده است؛ اثری که رویکرد محیط زیستی دارد و حفاظت از درختان را به مخاطب یادآوری میکند.
-
نگاهی به رمان نوجوان «گیلی هاپکینز بزرگ»؛
چرا مادرها اهمیت دارند؟
یک نویسنده و منتقد ادبی حوزه کودک و نوجوان در یادداشتی نگاهی داشته است به رمان نوجوان «گیلی هاپکینز بزرگ» از نشر افق. او معتقد است داستان این کتاب، داستان خانواده است.
-
یادداشت مهمان؛
روایتی از جاماندگان کربلا
با وجود تمام حوادث شاید نویسنده میخواهد به مخاطب یادآوری کند که گاهی عدم وصول به زیارت به سبب بیتوفیقی است و گاهی نیز حکمت و رسالت دیگری در نظر گرفته شده است.
-
کتابهای تابستانی- ۲۰
کمتوانی هرگز به معنی ناتوانی نیست
در این مطلب به معرفی کتاب «رویای امانوئل» به نویسندگی لاری تامپسون و تصویرگری شون کوئالز از انتشارات پرتقال که شبنم حیدریپور آن را به فارسی برگردانده است، پرداختهایم.
-
یادداشت مهمان؛
نگاه حمایتگرانه معاونت فرهنگی به انجمنهای فعال کتاب کودک و نوجوان
علیالله سلیمی، نویسنده و روزنامهنگار حوزه کتاب در این مطلب مروری داشته است بر رویدادها و برنامههای فرهنگی اجراشده در حوزه کتاب کودک و نوجوان و اثرات آنها.
-
کتاب، تئاتر و سینمای کودک و نوجوان- ۲۵
ماجراجوییهای «فردیناند» علیه مسابقات گاوبازی
در این مطلب به معرفی انیمیشن بلند «فردیناند» محصول سال ۲۰۱۷ پرداختهایم که بر اساس کتابی به همین نام ساخته شده است.
-
یادداشت؛
چتر حمایت دولت سیزدهم بر سرِ ادبیات کودک و نوجوان
یک شاعر و پژوهشگر ادبیات کودک و نوجوان در مطلبی نوشت: یکی از ویژگیهای معاونت فرهنگی در دوره اخیر توجه خاص به مقوله ادبیات کودک و نوجوان بود. با حمایت معاونت فرهنگی برخی از جشنوارههای کمجان، خاموش یا رو به خاموشی ادبیات کودک، دوباره جان گرفتند.
-
یادداشت؛
درآمدی بر داستاننویسی مذهبی برای کودکان
در این یادداشت کوتاه، یک نویسنده و پژوهشگر گریزی به اهمیت تهیه و انتشار داستانهای مذهبی برای کودکان و نکات کلیدی نگارش این نوع از داستانها زده است.
-
ایرانی بخوانیم- ۳۴
روایت چالشهای زندگی چند نوجوان در کتاب «ماکارونی با سس مشاعره»
کتاب «ماکارونی با سس مشاعره» از انتشارات پیدایش توانسته است نشان چهار لاکپشت پرنده برای آثار منتشرشده در پاییز ۱۴۰۰ را کسب کند. در این مطلب به معرفی این کتاب پرداختهایم.