-
یادداشت؛
کتاب و پویانمایی؛ تلفیق هنرها به نفع کودک
رابطه میان کتاب و پویانمایی در صنعت فرهنگی، بهویژه در حوزه کودک و نوجوان، میتواند بهعنوان پلی میان دو رسانه مهم برای انتقال داستانها و ارزشهای فرهنگی عمل کند. با اینحال، بررسی دقیق این رابطه نشان میدهد که چرخه کامل تولید کتاب از پویانمایی و تولید پویانمایی از کتاب هنوز در بسیاری از کشورها، از جمله ایران، به مرحله بلوغ نرسیده است. این یادداشت به اهمیت این چرخه، نمونههای موفق و ناموفق آن، تأثیرات بالقوهاش بر مخاطب، قالبها و ژانرهای مختلف، موانع موجود و نقش این ترکیب در بازارپردازی فرهنگی
-
یادداشت؛
کمدی به وقت شهادت
کتاب بهصورت کلی از دو بخش تشکیلشده است. بخش اول به زندگی و سرگذشت مرحوم صفر پور میپردازد و بخش دوم بهصورت تخصصی روی حضور ایشان در جبهههای جنگ تحمیلی تمرکز میکند و در لابهلای این دو بخش نیز به شکل متراکمی اسناد آرشیوی و تصاویر به چشم میخورند.
-
کتاب، ابزار ماندگاری هنر زیبا؛
آیا هنر به تنهایی میتواند هنرمندان را جاودانه کند؟
از دیرباز ذهن فیلسوفان، هنرمندان و منتقدان به پرسشهای جاودانگی هنر مشغول است. با توجه به آغاز هفته کتاب ۱۴۰۳ به پاسخ این پرسش از زوایای مختلف فلسفی و هنری میپردازیم و همچنین نقش کتاب به عنوان ابزاری قدرتمند برای ماندگاری آثار هنری را بررسی خواهیم کرد.
-
قصۀ مریم؛
درنگی بر زندگی مریم کاظمزاده؛ بانوی پیشگام در عکاسی دفاع مقدس
مریم کاظمزاده تنها عکاس زنی بود که در دوران دفاع مقدس توانست به اتاق جنگ راه یابد و از نزدیک، از وقایع جنگ عکس بگیرد. او در جایی قرار گرفت که باید باشد؛ جایی که اگر نبود، فرد دیگری نمیتوانست آن را پر کند. مریم شجاعانه و مسئولانه، اما زنانه زندگی کرد.
-
یادداشت؛
کتابهای هنر در دنیای دیجیتال
در دهه اخیر، دنیای هنر شاهد یک تغییر چشمگیر به سمت دیجیتالی شدن و ظهور تکنولوژیهای نوین بوده است. یکی از این تحولات بزرگ، شکلگیری و رشد توکنهای «NFT» است که به هنرمندان امکان میدهد آثار خود را به شکلی منحصر به فرد و امن در فضای دیجیتال به نمایش بگذارند و به فروش برسانند.
-
یادداشت؛
«صد سال تنهایی»؛ اقتباسی چالشبرانگیز از شاهکار ادبی مارکز
سریال مورد انتظار «صد سال تنهایی» به زودی پخش میشود و نخستین پوستر آن به تازگی منتشر شده است.
-
یادداشت؛
احیای هنر مینیاتور با الهام از ادبیات فارسی؛ تقویت جایگاه ایران در هنر بینالمللی
مینیاتور که یکی از قدیمیترین سبکهای هنری ایرانی به شمار میرود. اما این بار، مینیاتورهای معاصر نه فقط به عنوان بازتولید آثار کلاسیک، بلکه بهعنوان یک فرم هنری نوگرا و ترکیبی مورد توجه قرار گرفتهاند.
-
یادداشت؛
منبع الهامی به نام کتاب/ تقویت خلاقیت، ارتقای سطح آگاهی و تحلیل
فیلمساز باید خود را با خواندن کتابها، مقالات و حتی رمانهای مختلف بهروز کند. مطالعه، دریچهای به سینمای جهان است که میتواند به فیلمسازان کمک کند تا ذهن خود را باز نگه دارند و با روندهای نوین سینما همگام شوند.
-
یادداشت کارگردان فیلم کوتاه «دالکه»؛
اقتباس؛ نتیجه تسلط کارگردان به ادبیات
اینکه چطور میشود با حفظ اثر اصلی دو خط روایی متفاوت را به هم ربط داد به تسلط نویسنده به هر دو موضوع برمیگردد. اینکه شما چقدر به فرهنگ یک منطقه و چقدر نسبت به داستان اصلی آگاه هستید.
-
یادداشت کارگردان فیلم کوتاه «ابله»؛
کتاب به خلق تصویر کمک میکند
کتاب خواندن باعث خلق تصاویر در ذهن کارگردان میشود و به فیلمسازی آن شخص کمک میکند.
-
یادداشت نویسنده کتاب «فیلم و کتاب الفبای ژانر»؛
ژانرها گسترهای از امکانات و انتخابها را پیش روی فیلمساز دغدغهمند میگذارند
حسن حسینی نویسنده کتاب «فیلم و کتاب الفبای ژانر» که در بخش نمایشگاه کتابوسینمای چهل و یکمین جشنواره بینالمللی فیلمکوتاه تهران حضور دارد و دبیر یکی از نشست های تخصصی «۴۱_۲۰» است، در یادداشتی درباره این اثر توضیحاتی داد.
-
یادداشت کارگردان فیلم کوتاه «گدار»؛
کتاب مهارتهای فردی را توسعه میدهد
«ماهی سیاه کوچولو» قصد داشت زندگی تکراری و بی هدف را ترک کند و دنبال ماجراجویی برود اما ماهی قصه من که در ذهنم دوست «ماهی سیاه کوچولو» شده بود نرفت و ماند و قصه شروع شد.
-
یادداشت کارگردان فیلم اقتباسی «جنگل»؛
فیلم «جنگل»، فیلمِ میرزا نیست!
کارگردان فیلم اقتباسی «جنگل» در یادداشتی به تأثیر کتابخوانی بر ذهن فیلمسازان و تجربههای شخصی خود در ساخت فیلم «جنگل» اشاره کرد.
-
یادداشت؛
خون کودکان فلسطین به اندازه قرمز اسکارلت شفاف نیست
خون کودکان فلسطین به اندازه اسکارلت فرانسوی شفاف نیست. آخر می دانید، تنفس دودِ انفجار و استشمام بوی باروت، خونشان را کدر کرده است. چاره چیست؟ سینما در مرحله اصلاح رنگ و نور، کدر بودن خون کودکان فلسطینی را به درخشش قرمز اسکارلت فرانسوی نزدیک میکند. هرچند بازهم اسکارلت چیز دیگری است. گرچه سینما مدیای این روزها نیست. هنرِ اکنون سرعت بیشتری طلبد میکند. باید با موشکهایی رقابت کند که ۲۴ ماخ سرعت دارند.
-
شاهنامه و سینمای ایران؛
چرا از گنجینههای حماسی خود غافلیم؟
یکی از پرسشهای کلیدی که همیشه در محافل ادبی و سینمایی مطرح میشود این است: «چرا ایران با وجود داشتن گنجینهای همچون شاهنامه، نتوانسته اثری سینمایی در اندازههای «ارباب حلقهها» یا «هری پاتر» خلق کند؟»
-
شرح حالی از پیوند کتاب و هنر؛
کتاب مصور؛ چالشی که کمتر پذیرفته میشود
کتاب و هنر، دو قلمرو مجزا به نظر میرسند، اما در حقیقت پیوندی عمیق و دیرینه با یکدیگر دارند. در طول سالها این دو، همیشه یاری دهنده یکدیگر بودهاند. از جمله این پیوندها، هنر تصویرسازی است.
-
نمایش «سیصد» و نوآوری هنری؛
آیا موسیقی هم میتواند در یک اقتباس ادبی سهیم باشد؟
در دنیای هنر، اقتباس به معنای نوآوری و بازآفرینی آثار شناختهشده در قالبی جدید و جذاب است.
-
یادداشت؛
تولید کتاب گرافیک با خطای ۴۰۳ روبهروست!
اگر ناشری از میان هنرها، رشتهگرافیک را برای نشر آثار انتخاب کند؛ آیا در نیمی از سال، تنها یک کتاب جدید به مرحله چاپ میرساند؟
-
هنر فلسطین و مسئله فراموشی - ۴
صدای مقاومت در برابر ظلم
موسیقی در تاریخ، همواره به عنوان ابزاری برای بیان احساسات، اعتراضات و آرزوهای مردم مورد استفاده قرار گرفته است. موسیقی نیز نقش ویژهای در اعتراض و هنر فلسطین دارد. ماندگاری موسیقی، هرچند بیشتر از برخی هنرها است اما ماندگاری این هنر هم چالشی است که نیاز به دقت دارد.
-
ریشهیابی فساد، قدرت و ثروت؛
مقایسه زخمکاری با ریچارد سوم و شاه لیر
زخمکاری با الهام از آثار شکسپیر، توانسته است داستانی جذاب و پیچیده خلق کند که هم به ریشههای کلاسیک خود وفادار است و هم با شرایط زمانه خود تطبیق پیدا کرده است.
-
یادداشتی بر کتاب «درآمدی بر نظریۀ مد»؛
بررسی تغییرات فرهنگی و اجتماعی مد
بررسی نظریههای مد، ساختار و سیستم فشن از جمله مباحث عمیق حوزه فشن محسوب میشود که بسیاری از فیلسوفان در قرن معاصر تلاش کردهاند تا به شرح دقیق آن بپردازند. از اینرو معمولاً دانشجویان و مخاطبان حوزه مد اذعان دارند که این مفاهیم به راحتی درک نمیشوند و نیاز به دانش پایهای در حوزه فلسفه دارد.
-
اقتباسی از رمان «اربعین طوبی»؛
مجموعه تلویزیونی «طوبی»؛ فرصتهای موجود در فرآیند اقتباس
مجموعه تلویزیونی «طوبی» نمونهای از چالشها و فرصتهای موجود در فرآیند اقتباس ادبی به سینما و تلویزیون است. این سریال نشان میدهد که چگونه میتوان از یک اثر ادبی موفق به عنوان منبع الهام استفاده کرد و آن را به شکلی جدید و جذاب به مخاطبان ارائه داد.
-
هنر فلسطین و مسئله فراموشی - ۱
از دست دادن کلمات در غزه
هنوز در همان ابتدا در جمله تو باید بمانی تا داستانم را برای بقیه تعریف کنی ماندهام، انگار نمیتوانم از کنارش عبور کنم؛ ماندن همین روایتهاست که سند میشود بر تاریخی که ما امروز از سر گذراندیم.
-
عضو هیئت امنای بنیاد ملی پویانمایی ایران:
چرا رانتیها از تأسیس بنیاد ملی پویانمایی ترسیدند؟
امیررضا مافی، رئیس مرکز انیمیشن سوره در صفحه شخصی فضای مجازی نوشت: چرا رانتیها از تأسیس بنیاد ملی پویانمایی ترسیدند؟
-
یادداشت؛
هوش مصنوعی؛ ابزاری که دیگر خطرناک نیست
هوش مصنوعی به این معناست که من باید حدس بزنم کلمه بعدی چه چیزی باشد که به مذاق شما خوش بیاید. این یک تعریف است. حالا سوال اینجاست که آیا هوش مصنوعی برای طراحان خطراتی به همراه دارد؟
-
یادداشت کارگردان فیلم «آپاراتچی»؛
رشد اقتباس ادبی حاصل سیاستهای خوب معاونت فرهنگی بود
در سالهای اخیر شاهد رشد و ترقی سینمای اقتباسی در سریالهای نمایش خانگی و سینما هستیم. حضور پررنگ و تنوع آثار اقتباسی در جشنواره چهلودوم فجر، نویدبخش آیندهای روشن برای این حوزه است و امیدواریم در جشنوارههای آتی، جایگاه ویژهای برای فیلمنامههای اقتباسی قائل شویم و جوایز ویژهای برای آنها در نظر بگیریم.
-
با میزبانی از اهالی ادب، هنر و فلسفه؛
«سپنج» برنامه وفاداران به کتاب
برنامه گفتوگو محور «سپنج» با اجرای علی درستکار به گپوگعده با مهمانان ویژه اهل ادب، فرهنگ، هنر و فلسفه میپردازد.
-
یادداشت؛
گام بلند سینما در اقتباس ادبی به همت معاونت فرهنگی
بازیگر فیلم «پروین» گفت: در ۳ سال اخیر با توجه تمرکز وزارت ارشاد و همت معاونت فرهنگی، اقتباس ادبی روندی روبهرشد داشتهاست و با فیلمهای رنگارنگ نظر مخاطبان و پژوهشمندان این حوزه را به خود جلب کردهاست.
-
یادداشت؛
بالهای رنگارنگ فرهنگ در دوران شهید رئیسی
معاونت فرهنگی وزارت ارشاد در دوران شهید رئیسی به رویدادهای فرهنگی و ادبی غنای خاصی بخشیده بود.