-
یادداشت؛
برشت و بحران تئاتر
به مناسبت دومین سالروز درگذشت فرامرز بهزاد، برخی مضامین ظریف و غالباً فهم ناشده نقد تئاتر برشت را به طور مختصر مرور میکنیم.
-
یادداشت؛
چهلسالگی جشنواره موسیقی فجر؛ ارزشگذاری مستقل به ترانه
چهلمین جشنواره موسیقی فجر که از ۲۳ بهمنماه آغاز به کار کرده، فرصتی ویژه برای نمایش دستاوردهای موسیقی کشورمان است
-
یادداشت؛
«موسی کلیمالله»؛ روایت تحریفنشده از قرآن با عطر مهدویت
فیلم «موسی کلیمالله» به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا، یکی از آثار برجستهای است که در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد.
-
یادداشت؛
دستاورد جشنواره چهلوسوم فیلم فجر؛ بحثهای ادبی در نشست پرسش و پاسخ
پرسش و پاسخهای خبرنگاران در نیمه ابتدایی چهلوسومین جشنواره فیلم فجر از رویکرد سلبریتی محوری به بررسی جزئیات متنی فیلم و استفاده از آثار ادبی در فیلمها معطوف شده است.
-
چند حاشیه از جشنواره چهلوسوم؛
هواخوری در بالکن، ژامبون در صف سالن و جای خالی کتاب
ای کاش در کنار بخشهای متعدد، همتی برای حضور کتاب در فضای جشنواره هم محقق میشد. نمایش و عرضه تازههای نشر و کتابهای شاخص حوزه سینما میتواند موجب شود تا مثل جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران پیوند «کتاب و سینما» در فجر نیز اتفاق بیفتد.
-
یادداشت؛
تاثیر ادبیات بر کارگردانان شاخص سینمای ایران
برخی از فیلمهای مهم سینمای ایران توسط کارگردانان مطرح سینما بر اساس آثار ادبی ساخته شدهاند و نشاندهنده تأثیر ادبیات بر سینما در ایران است.
-
یادداشت؛
نسبت ادبیات داستانی ایرانی با ادبیات نمایشی در جشنواره تئاتر فجر
تاثیر و تاثر هنرهای نمایشی و ادبیات داستانی، زنجیرهای است که آثار روی صحنه آن را حفظ و ادامه میدهد. این فرصت و تاثیر و تاثر، ظرفیتی است که از رمان و داستان ایرانی گرفته شده و در حال حاضر محدود به برخی آثار ترجمه ای عامه پسند غربی شده است.
-
چهلوسومین جشنواره فیلم فجر؛
اقتباس؛ پلی نامرئی میان ادبیات کلاسیک و سینمای معاصر
رابطه میان ادبیات و سینما، همواره پیوندی عمیق و متقابل بوده است. سینما از ابتدای پیدایش خود بهعنوان هنری جوانتر، بارها به ادبیات بهعنوان منبعی الهامبخش روی آورده و بسیاری از آثار ماندگار خود را بر اساس اقتباس از شاهکارهای ادبی خلق کرده است.
-
یادداشت؛
تاثیر عمیق و گسترده ادبیات بر سینمای ایران
تاثیر ادبیات بر سینمای ایران بسیار عمیق و گسترده است و تعداد زیادی از فیلمهای موفق ایرانی از رمانهای ایرانی اقتباس شدهاند.
-
رمانهای ایران و پرده نقرهای؛
جشنواره فجر چگونه میتوانند اقتباس را تقویت کند؟
اقتباس از ادبیات به سینما، یکی از تأثیرگذارترین روشهای انتقال مفاهیم عمیق و داستانهای تأملبرانگیز به مخاطبان گسترده است.
-
چهلوسومین جشنواره فیلم فجر؛
چرا سیمرغ به عنوان نماد جشنوارههای فیلم فجر انتخاب شد؟
سیمرغ که نشان خردورزی و اندیشه است به راستی برجستهترین نمادی است که میشد برای نماد و نشانه و به عنوان هدیه و جایزه اصلی یک جشنواره بزرگ فیلمسازی درنظرگرفت.
-
یادداشت؛
اهمیت سیمرغ؛ نسل جوان سینمای ایران و غنای فیلمنامه
در میان این ۴۴ فیلم ارسالی انجمن سینمایی جوان به جشنواره فیلم فجر، ۵ فیلم اقتباسی بهطور ویژه به چشم میآید که نهتنها نشاندهنده توجه روزافزون فیلمسازان به این رویکرد است، بلکه فرصتی برای تقویت و ارتقای این نوع سینما در ایران بهشمار میرود.
-
یادداشت؛
بازخوانی آخرین حضور سیمرغ فیلمنامه اقتباسی از زبان حسین انتظامی
سیمرغ فیلمنامه اقتباسی که پیشتر در بعضی دورههای جشنواره بود، در سال ۱۳۹۹ هم باقی ماند، اما در جشنوارههای دولت سیزدهم جمع شد. در جشنواره سال ۱۳۹۹ سه مورد داشتیم و اگر این طرح رها نمیشد و با رفع اشکالات آن، شاهد تحول بودیم. باید اقرار کرد این اقدامات چندان موفق نبود که شاید یک دلیلش تداوم نیافتن آن باشد.
-
یادداشت؛
«یاغی» واقعی محمد کارت روی پرده سینما حقیقت
مستند «آسانسور» که محمد کارت تهیه کرده بود؛ یک «سالتو» واقعی است.
-
هجدهمین جشنواره سینما حقیقت؛
کتاب؛ سنگبنای حقیقتنگاری و ماندگاری اثر
تولید مستندهایی که حقیقت را عمیقاً واکاوی کنند و ماندگار باشند، ضرورتی است که نمیتوان از آن چشم پوشید. پژوهش مکتوب در این میان، بهعنوان بنیانی استوار و ابزاری اساسی برای دستیابی به این هدف شناخته میشود. هرچند مستند رسانهای دیداری است، اما اتکای صرف به تصویر و روایت شفاهی نمیتواند جایگزین پژوهشهای دقیق و مستند شود.
-
یادداشت؛
ادبیات چه تاثیری بر هنر مجسمهسازی گذاشته است؟
ادبیات و مجسمهسازی، ۲ رشته هنری با عمق و غنای خاص خود هستند که در طول تاریخ بهطور متقابل بر یکدیگر تأثیر گذاشتهاند. این ارتباط نه تنها به خلق آثار هنری جدید و زیبا منجر شده، بلکه به تماشاگران این امکان را داده است که با داستانها و شخصیتهای ادبی ارتباط برقرار کنند و به درک عمیقتری از فرهنگ و تاریخ بپردازند.
-
-
یادداشت؛
کتاب و پویانمایی؛ تلفیق هنرها به نفع کودک
رابطه میان کتاب و پویانمایی در صنعت فرهنگی، بهویژه در حوزه کودک و نوجوان، میتواند بهعنوان پلی میان دو رسانه مهم برای انتقال داستانها و ارزشهای فرهنگی عمل کند. با اینحال، بررسی دقیق این رابطه نشان میدهد که چرخه کامل تولید کتاب از پویانمایی و تولید پویانمایی از کتاب هنوز در بسیاری از کشورها، از جمله ایران، به مرحله بلوغ نرسیده است. این یادداشت به اهمیت این چرخه، نمونههای موفق و ناموفق آن، تأثیرات بالقوهاش بر مخاطب، قالبها و ژانرهای مختلف، موانع موجود و نقش این ترکیب در بازارپردازی فرهنگی
-
یادداشت؛
کمدی به وقت شهادت
کتاب بهصورت کلی از دو بخش تشکیلشده است. بخش اول به زندگی و سرگذشت مرحوم صفر پور میپردازد و بخش دوم بهصورت تخصصی روی حضور ایشان در جبهههای جنگ تحمیلی تمرکز میکند و در لابهلای این دو بخش نیز به شکل متراکمی اسناد آرشیوی و تصاویر به چشم میخورند.
-
کتاب، ابزار ماندگاری هنر زیبا؛
آیا هنر به تنهایی میتواند هنرمندان را جاودانه کند؟
از دیرباز ذهن فیلسوفان، هنرمندان و منتقدان به پرسشهای جاودانگی هنر مشغول است. با توجه به آغاز هفته کتاب ۱۴۰۳ به پاسخ این پرسش از زوایای مختلف فلسفی و هنری میپردازیم و همچنین نقش کتاب به عنوان ابزاری قدرتمند برای ماندگاری آثار هنری را بررسی خواهیم کرد.
-
قصۀ مریم؛
درنگی بر زندگی مریم کاظمزاده؛ بانوی پیشگام در عکاسی دفاع مقدس
مریم کاظمزاده تنها عکاس زنی بود که در دوران دفاع مقدس توانست به اتاق جنگ راه یابد و از نزدیک، از وقایع جنگ عکس بگیرد. او در جایی قرار گرفت که باید باشد؛ جایی که اگر نبود، فرد دیگری نمیتوانست آن را پر کند. مریم شجاعانه و مسئولانه، اما زنانه زندگی کرد.
-
یادداشت؛
کتابهای هنر در دنیای دیجیتال
در دهه اخیر، دنیای هنر شاهد یک تغییر چشمگیر به سمت دیجیتالی شدن و ظهور تکنولوژیهای نوین بوده است. یکی از این تحولات بزرگ، شکلگیری و رشد توکنهای «NFT» است که به هنرمندان امکان میدهد آثار خود را به شکلی منحصر به فرد و امن در فضای دیجیتال به نمایش بگذارند و به فروش برسانند.
-
یادداشت؛
«صد سال تنهایی»؛ اقتباسی چالشبرانگیز از شاهکار ادبی مارکز
سریال مورد انتظار «صد سال تنهایی» به زودی پخش میشود و نخستین پوستر آن به تازگی منتشر شده است.
-
یادداشت؛
احیای هنر مینیاتور با الهام از ادبیات فارسی؛ تقویت جایگاه ایران در هنر بینالمللی
مینیاتور که یکی از قدیمیترین سبکهای هنری ایرانی به شمار میرود. اما این بار، مینیاتورهای معاصر نه فقط به عنوان بازتولید آثار کلاسیک، بلکه بهعنوان یک فرم هنری نوگرا و ترکیبی مورد توجه قرار گرفتهاند.
-
یادداشت؛
منبع الهامی به نام کتاب/ تقویت خلاقیت، ارتقای سطح آگاهی و تحلیل
فیلمساز باید خود را با خواندن کتابها، مقالات و حتی رمانهای مختلف بهروز کند. مطالعه، دریچهای به سینمای جهان است که میتواند به فیلمسازان کمک کند تا ذهن خود را باز نگه دارند و با روندهای نوین سینما همگام شوند.
-
یادداشت کارگردان فیلم کوتاه «دالکه»؛
اقتباس؛ نتیجه تسلط کارگردان به ادبیات
اینکه چطور میشود با حفظ اثر اصلی دو خط روایی متفاوت را به هم ربط داد به تسلط نویسنده به هر دو موضوع برمیگردد. اینکه شما چقدر به فرهنگ یک منطقه و چقدر نسبت به داستان اصلی آگاه هستید.
-
یادداشت کارگردان فیلم کوتاه «ابله»؛
کتاب به خلق تصویر کمک میکند
کتاب خواندن باعث خلق تصاویر در ذهن کارگردان میشود و به فیلمسازی آن شخص کمک میکند.
-
یادداشت نویسنده کتاب «فیلم و کتاب الفبای ژانر»؛
ژانرها گسترهای از امکانات و انتخابها را پیش روی فیلمساز دغدغهمند میگذارند
حسن حسینی نویسنده کتاب «فیلم و کتاب الفبای ژانر» که در بخش نمایشگاه کتابوسینمای چهل و یکمین جشنواره بینالمللی فیلمکوتاه تهران حضور دارد و دبیر یکی از نشست های تخصصی «۴۱_۲۰» است، در یادداشتی درباره این اثر توضیحاتی داد.
-
یادداشت کارگردان فیلم کوتاه «گدار»؛
کتاب مهارتهای فردی را توسعه میدهد
«ماهی سیاه کوچولو» قصد داشت زندگی تکراری و بی هدف را ترک کند و دنبال ماجراجویی برود اما ماهی قصه من که در ذهنم دوست «ماهی سیاه کوچولو» شده بود نرفت و ماند و قصه شروع شد.
-
یادداشت کارگردان فیلم اقتباسی «جنگل»؛
فیلم «جنگل»، فیلمِ میرزا نیست!
کارگردان فیلم اقتباسی «جنگل» در یادداشتی به تأثیر کتابخوانی بر ذهن فیلمسازان و تجربههای شخصی خود در ساخت فیلم «جنگل» اشاره کرد.