-
سخنگوی وزارت امور خارجه در نکوداشت مجتهد شبستری:
مجتهد شبستری از چهرههای فاخر دیپلماسی فرهنگی کشور است
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه و معاون دیپلماسی عمومی مجتهد شبستری را از چهرههای فاخر دیپلماسی فرهنگی کشور دانست و گفت: به رسمیت شناختن کشور تاجیکستان و معرفی مجتهد شبستری به عنوان اولین سفیر اقدامی شایسته بود.
-
در بیستوپنجمین نشست «صد کتاب ماندگار قرن» مطرح شد؛
چگونه «سردار جنگل» صداقت و بیطرفی را در تاریخنگاری نشان داد؟
قربانعلی کناررودی، پژوهشگر تاریخ گفت: این کتاب نمونهای از تاریخنگاری بیطرفانه است که توانسته تصویری روشن و مستند از نهضت جنگل ارائه دهد. پژوهشگرانی مانند مرحوم محمدعلی اسلامی ندوشن نیز در نوشتههای خود بر صداقت، صمیمیت و حس انساندوستی حاکم بر این کتاب تأکید کردهاند.
-
«اهمیت جراید و نشریات قدیمی در تاریخنگاری معاصر» بررسی شد؛
وضعیت اسناد در برخی مراکز اسفبار است/ بهبود آرشیوها انقلابی در روایتهای تاریخی به وجود میآورد
مسعود کوهستانینژاد، پژوهشگر تاریخ گفت: در برخی مراکز وضعیت اسناد بسیار اسفبار است، بسیاری از این اسناد تنها بریده جراید است و ضعف زیادی در فهرست هم دارد، نکته مهم این است که اسناد را باید مکاتبات دولتی یا شخصی دانست.
-
بزرگداشتی برای امیرکبیر در مدرسه دارالفنون؛
درباره امیرکبیر هم باید نقادانه وارد بحث شد/ اسناد چهره دیگری از مهدعلیا نشان میدهد
داریوش رحمانیان، استاد تاریخ دانشگاه تهران گفت: من همیشه نسبت به این اندیشه، فهم و نوشتهها برای سیاه و سفید کردن و دیو و فرشتهسازی تاریخ حساسیت دارم و آن را زیانبار میدانم با این حال قهرمانان تاریخی در تاریخ ساخته میشوند حتی شبه قهرمانان و قهرماننماها هستیهایی هستند که باید مورد بررسی قرار بگیرند درباره امیرکبیر هم باید نقادانه وارد بحث شد.
-
در نشست بررسی کتاب «دانشگاه، جامعه و دانایی» مطرح شد؛
رابطه ارگانیکی بین دولت، دانشگاه و جامعه وجود ندارد
رئیس اسبق دانشگاه تهران گفت: من خیلی روشن به شما بگویم که یک رابطه ارگانیک بین جامعه، دانشگاه و دولت وجود ندارد. دانشگاه یک ورودی میگیرد و یک خروجی میدهد. دولت برای این ورودی و خروجی تصمیم میگیرد و فقط از افراد خروجی آن بهره میگیرد نه از خود نهاد دانشگاه.
-
آیین پاسداشت چهره و آثار مکتوب رسول جعفریان برگزار شد؛
سبک تاریخنگاری رسول جعفریان، برجستهسازی موقعیتهای حساس تاریخی است
علی لاریجانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: تاریخنگاری که در آن موقعیتهای حساس تاریخی برجسته شود، تاریخنگاری درستی است که رسول جعفریان به این سبک توجه کرده است. مثلا او در کالبدشکافی صفویه به اختلاف علما اشاره کرده است. او نزدیکی علما به دربار در دوره صفویه را سبب از دست رفتن استقلال آنها میداند که نتوانستند بر روی مردم تاثیر بگذارند.
-
دومین نشست معاونت پژوهش کتابخانه مجلس برگزار شد؛
تاریخ شفاهی به بالفعل شدن دانشها کمک میکند/ ثبت روایتها؛ شیوهای در تولید سند
محسن کاظمی، دبیر انجمن تاریخ شفاهی ایران گفت: تاریخ شفاهی میتواند به بالفعل شدن دانشها کمک کند. تاریخ شفاهی تثبیتکننده است. دانش تعبیهشده دانشی است که بر اثر خلاقیت ذهنی مدیران و بازیگران به دست میآید، دستور مشخصی از قبل برای آن وجود ندارد ولی بازیگران به این خلاقیتها دست پیدا میکنند.
-
«یادگارنامه ایرانی پرفسور رودی مته» رونمایی شد؛
صفویه پیوندی محوری بین سدههای میانه است/ تجلیل از ۵۰ سال ایراندوستی و پژوهشهای ممتاز رودی مته
پرفسور رودی مته، ایرانشناس و صفویهپژوه گفت: صفویه دوره بسیار مهم و جالبی است. خصوصا برای درک ما از ایران امروزی اجتنابناپذیر است. به نظر من صفویان پیوند محوری بین سدههای میانه یعنی دورههای مغولان و تیموریان و دوران مدرن محسوب میشوند. بسیاری از نهادهای سیاسی و نظامی آنها به دوره مغول برمیگردد.
-
اهمیت ویژه شاهنامه بایسنقری از نگاه صاحبنظران؛
شاهنامه بایسنقری به تنهایی موزهای جامع است/ جایگاه ارزشمند شاهنامهها در طول تاریخ
احمد محیط طباطبایی گفت: شاهنامه بایسنقری به تنهایی موزهای جامع در نقاشی است که تغییر و تحول جایگاه نقاشی دوره تیموری و حرکت به آینده را نشان میدهد، شاهنامه بایسنقری میتواند به تنهایی یک موزه تعریف شود که همه زوایا در آن معلوم است، وقتی در تصویرگریها چهرههای تاتار و ترکان را میبنیم نشان از حاکمان وقت دارد.
-
از سوی انتشارات پیله؛
کتاب «هیتلر در تاریخ» صراحت در کشورگشایی و نابودی یهودیان دارد
کتاب «هیتلر در تاریخ» تالیف ابرهارد یاکل و ترجمه محمود مقدس از سوی انتشارات پیله به بازار کتاب آمد. در این کتاب از دو هدف اصلی هیتلر یعنی کشورگشایی و نابودی یهودیان به صراحت سخن رفته است.
-
کتاب «غرقاب فساد» نقد و بررسی شد؛
فساد ارتباط تنگاتنگی با قدرت دارد/ ماجرای ویلاهای باستی هیلز چه بود؟
حجتالاسلام سیدسعید لواسانی، مولف کتاب «غرقاب فساد؛ تمرینی در حکمت عملی» گفت: در کتاب «غرقاب فساد؛ تمرینی در حکمت عملی» تلاش کردم اثبات کنم که فساد ذاتا سیاسی است و ارتباط تنگاتنگی با قدرت دارد.
-
نشست صد کتاب ماندگار قرن برگزار شد؛
ایرانیان در تحلیلهای تاریخی تأکید بر منافع ایران دارند/ نگاه بیطرفانه محمود محمود در کتاب
فریدون مجلسی، دیپلمات باسابقه بیطرفی مطلق در تحلیلها را برای یک نویسنده ایرانی دشوار دانست و افزود: ما ایرانیان همیشه در تحلیلهای تاریخی خود، بهویژه در موضوعات مرتبط با دخالتهای خارجی در کشور، بهطور ناخودآگاه تمایلی به تأکید بر منافع و حقوق ایران داریم.
-
«شب مهرداد بهار» اسطورهشناس پیشکسوت ایران؛
ماجرای دلبستگی مهرداد بهار به اسطوره و تاریخ چه بود؟/ از رازگشاییها تا خلق آثاری جاودان
ابوالقاسم اسماعیلپور گفت: استاد بهار اهل تفکر بود و فقط راوی فرهنگ ایرانی نبود، او درباره هر دیدگاهی میاندیشید، در حوزه اساطیر ایران، با چاپ کتاب «اساطیر ایران»، یکی از بنیادیترین آثار را به یادگار گذاشت.
-
تازههای نشر پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری رونمایی شد؛
اگر داشتههایمان را مکتوب نکنیم، میراثمان تاراج خواهد شد
مصطفی دهپهلوان، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گفت: نکتهای که وجود دارد این است، تا زمانی که نتوانیم داشتههایمان را مکتوب کنیم، نمیتوانیم میراث فرهنگی را حفظ کنیم. اگر داشتههایمان را مکتوب نکنیم، میراث خاک خواهد خورد و تاراج خواهد شد.
-
بهمناسبت هفته کتاب؛
رئیس جمهور با محمدعلی موحد دیدار کرد/ خاطره بازی و مطایبههای کلامی استاد
رئیس جمهور اسلامی ایران و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به دیدار محمدعلی موحد، عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی رفتند.
-
مصطفی پورمحمدی در مراسم بزرگداشت آیتالله کمالوند بیان کرد:
نیازمند شناخت تاریخ و چهرههای معاصر هستیم/ ایران به خاطر کمالوندها ایران شد
حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی گفت: نیازمند شناخت تاریخ و چهرههای معاصر هستیم. افرادی که در انجام وظایفی که برعهده آنها بود، تلاش و همت کردند و مسئولیتپذیر بودند.
-
«یادداشتهای بیتاریخ» هدایتالله بهبودی رونمایی شد؛
نوشتههای بهبودی، برازنده و معرف عصر ماست/ نگاه به تاریخ را از باستانیپاریزی و اتحادیه آموختم
علیرضا کمری، نویسنده و پژوهشگر تاریخ و ادبیات جنگ گفت: سخن بالا و والا لزوماً مطول نیست، مانند جملات قصار حضرت امیرالمومنین. در این کتاب ما به گزارههایی برمیخوریم که تحت عنوان جملههای قصار از آن یاد میکنیم. اگر قرار باشد که دو نوع نثر انتخاب شود که برازنده، نشاندهنده و معرف این عصر باشد، یقیناً نوشتههای هدایتالله بهبودی یکی از این چند گونه زبانی است.
-
آیین رونمایی از «دانشنامه برخط زبانها و گویشهای ایرانی»/۱؛
دانشنامه گامی برای حفظ فرهنگ و میراث کهن ایرانی است/ نابودی گویشهای ایرانی در فرازونشیب روزگار
رئیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی گفت: طبق گزارش یونسکو زبانهای بسیاری در دنیا به علل گوناگون ازجمله پدیده جهانیشدن در حال نابودی هستند. بنابراین ضرورت شناخت و ثبت و ضبط زبانها یکی از دغدغههای پژوهشگران شده است زیرا از میان رفتن یک زبان از میان رفتن دستاوردهای فرهنگی یک ملت است.
-
نسخه چاپی نخستین شاهنامه مصور جهان رونمایی شد؛
نسخه اصلی شاهنامه ایلخانی تا دوره قاجار در ایران بوده است/ ماجرای ورق ورق شدن نسخه
کیانوش معتقدی، یکی از مترجمان کتاب گفت: نسخه اصلی شاهنامه ایلخانی تا دوره قاجار در ایران بوده و بعدتر توسط یک فرد خارجی خریداری شده که این فرد در یک اقدام تاسفبرانگیز آن را ورق ورق میکند و امروز هر تکه آن در یک موزه خارجی نگهداری میشود. ما برای اولین بار تصمیم گرفتیم ۷۲ نگاره این کتاب را جمعآوری کنیم.
-
کتاب «نسل کشی در قرن ۲۱» رونمایی شد؛
بزرگترین نسلکشی در ۱۰۰ سال گذشته علیه مسلمانان بوده است/ نسلکشی در بوسنی پیچیده است
ابراهیم شمشیری، مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه پروفسور حمید مولانا اشراف خوبی روی وقایع مختلف دارد، گفت: بزرگترین نسل کشی در ۱۰۰ سال گذشته علیه مسلمانان بوده است. این موضوع بسیار عجیب است که ما تاریخ را دقیق نمیبینیم که چه بلایی بر سر مسلمانان میآید.
-
کتاب «معروفترین شخصیتهای الجزایر» رونمایی شد؛
تلاش محمدرضا زائری تصویری شایسته از ایران در الجزایر ارائه میکند/ بازتاب گسترده کتاب در الجزایر
حجتالاسلام و المسلمین محمدمهدی ایمانیپور، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: شناسایی و شناساندن کار اصلی رایزنان فرهنگی است تا بتوانند تصویری موفق و درست از ایران ارائه بدهند. هر چند با این فضای ایرانهراسانه هیچگاه محقق نمیشود. تلاش کسانی مانند حجتالاسلام محمدرضا زائری به ارائه تصویری شایسته از ایران کمک میکند.
-
حجتالاسلام پورمحمدی بیان کرد؛
قصد داریم نسل جوان را به تاریخ علاقهمند کنیم/ ساماندهی اسناد مرکز با هوش مصنوعی
حجتالاسلام پورمحمدی گفت: اسناد زیادی در صدا و سیما وجود دارد و افراد زیادی در حال ساماندهی آنها هستند که شاید تا ۲۰ سال آینده سازماندهی آن زمان ببرد. اما ما بسیاری از سخنرانیها، مطالب و … را توسط هوش مصنوعی ساماندهی کردیم و توانستیم آلبومی با ۳۷۰ هزار عکس فراهم آوریم.
-
سیدحسن خمینی در رونمایی از فصلنامه «گواه»؛
جریان انقلاب باید تولید فکر داشته باشد/ زمان، راستیآزمایی را مشکل میکند
سیدحسن خمینی گفت: تحلیل بسیار مهم است، هر جایی از تاریخ تحلیل میشود باید کمک کرد، ما یکی از مشکلات فعلیمان دقیقاً همین تحلیلها است. بنده معتقدم جریان انقلاب باید تولید فکر داشته باشد و پیوندهایش را بازتعریف کند و بیندیشد.
-
تجلیل رئیسجمهور از استاد مرتضی فرهادی؛
ایران یکی از بزرگترین زادگاههای کار جمعی و تعاون است/ «واره»؛ واژهای هفتهزار ساله
رئیسجمهور کشورمان در بخشی از جشنواره تعاونیهای برتر کشور از مرتضی فرهادی استاد تمام حوزه مردمشناسی و جامعهشناسی دانشگاه علامه طباطبایی تجلیل کرد.
-
«سیاست و اقتصاد عصر صفوی» باستانی پاریزی نقد و بررسی شد؛
شیوه خاص تاریخنگاری، باستانیپاریزی را از همنسلانش متمایز میکند
سیدسعید میرمحمدصادق، پژوهشگر تاریخ گفت: استاد باستانی پاریزی شیوه خاصی در نگارش کتابهای تاریخی دارد که به نوعی او را از هم نسلانش و نسل بعد از او متمایز میکند. او یک الگوی بینظیر و مهمی است که به منابع سنت شفاهی و مکتوب اهمیت داده است.
-
کتاب «پشت پرده کودتا» نقد و بررسی شد؛
بسیاری از وقایع با انتشار اسناد بریتانیا روشن خواهد شد/ مصدق عصاره خرد ایرانی است
حسین آبادیان، پژوهشگر تاریخ گفت: گزارشهای فراوانی از دوران نخستوزیری دکتر مصدق منتشر شده است اما حاوی نکات خیلی مهمی نیست، زیرا تا زمانی که اسناد بریتانیا منتشر نشود، بسیاری از حوادث و وقایع دیگر هم روشن نخواهد شد.
-
«دایرهالمعارف مصاحب» در «صد کتاب ماندگار قرن» بررسی شد؛
دایرةالمعارف مصاحب اولین دانشنامه به سبک جدید بود/ مصاحب؛ بنیانگذار پژوهش در تاریخ علم در ایران
غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی گفت: دائرهالمعارف غلامحسین مصاحب اولین دانشنامه به سبک جدید بود که در ایران کامل شد. دانشنامه مصاحب هنوز هم تنها دائرهالمعارف جدی و روشمند زبان فارسی است که از الف تا یاء کامل شده است.
-
کتاب «در سرزمین صوفی بزرگ» نقد و بررسی شد؛
این کتاب سفرنامه است یا حضرنامه؟/ مقدمه اردشیر زاهدی برای دوست آمریکایی خود
عسکر بهرامی، عضو هیئت علمی دانشگاه جهان اسلام گفت: با توجه به عنوان کتاب «در سرزمین صوفی بزرگ» آیا میتوان این کتاب را سفرنامه تلقی کرد یا باید حضرنامه نامید؟ سرراجر استیونس چهار سال در ایران حضور داشت، یکسری کتاب را خواند، از مکانهایی بازدید کرد و سپس چیزهایی نوشت.
-
نگاهی به کتاب «تاریخچه و تکامل گردشگری»؛
اهمیت واکاوی تاریخچه و چگونگی تکامل صنعت گردشگری/ از تاریخ کهن گردشگری تا قرون وسطی
گردشگری طی نخستین سدههای پس از سفر کریستفکلمب به عنوان دوران مدرن اولیه و در چهارمین فصل مورد بررسی قرار گرفته است. اگر شروع کار بازارهای محلی و میهماننوازی راهبان و سایر متولیان مذهبی را در عصر پیشین، آغازگر گردشگری خوراک بدانیم، میتوان باور داشت که در دوران مدرن اولیه، برخی رستورانها توسعه یافتند.
-
«آواره دره یمگان» به چاپ سوم رسید؛
سرگذشت پرماجرای ناصرخسرو و پناه بردن به دره یمگان در کوهستانهای بدخشان
«آواره دره یمگان» تصویری از ناصرخسرو را نشان میدهد که از بلخ فرار میکند و به دره یمگان در کوهستانهای بدخشان پناه میبرد. او از پای ننشست و از همانجا با نوشتن و سرودن به مبارزه ادامه داد. در این کتاب سرگذشت پرماجرای او را میخوانید و با چهره یگانه او آشنا میشوید.