بهروز اثباتي، دبیر علمی نخستین دوره انتخاب کتاب سال مقاومت گفت: با فراخوان و تهيه كتابها توانستيم 2475 اثر را شناسايي كنيم اما چالش اصلي ما در اين حوزه نبود مفهوم تخصصي از ادبيات مقاومت بود. به اعتقاد ما دفاع مقدس جاي خود را در جامعه پيدا كرده و نبايد ادبيات مقاومت را با آن يكي دانست.-
بهروز اثباتي در اين نشست خبري گفت: هدف بنياد فرهنگي روايت ايجاد جشنوارهاي بر پايه مقاومت و پايداري بود زيرا آنچه كه به عنوان مفهوم مقاومت در دوران هشت سال دفاع مقدس با آن رو بهرو بودهايم امروز گسترش يافته است.
وي برگزاري دو دوره جشنواره شعر مقاومت را عاملي براي برگزاري نخستین دوره انتخاب کتاب سال مقاومت (جايزه شهيد آويني) خواند و گفت: تجربيات و نتايج جشنواره شعر مقاومت باعث پي بردن ما به اين مساله شد كه كتابهاي غني تأليفي و ترجمه ای بسياري در حوزه ادبيات مقاومت وجود دارند.
اثباتي ادامه داد: هرچند در ابتدا برآورد درستي از كتابهاي اين حوزه نداشتيم اما با فراخوان و تهيه كتابها توانستيم 2475 اثر را شناسايي كنيم كه در مرحله ريزش تعداد آن ها به 1200 عنوان اثر رسيد و پس از آن داوري بر روي آثار آغاز شد اما چالش اصلي ما در اين حوزه نبود مفهوم تخصصي از ادبيات مقاومت و پايداري بود زيرا آنچه كه ما از پايداري و مقاومت ميشناسيم بيشتر در حوزه دفاع مقدس است اما به اعتقاد ما جشنواره های دفاع مقدس جاي خود را در جامعه پيدا كرده اند و نبايد ادبيات مقاومت را با آن يكي دانست.
وي با بيان اينكه کارشناسان نخستین دوره انتخاب کتاب سال مقاومت (جايزه شهيد آويني) با برگزاري نشستهاي علمي توانستهاند به شاخصهاي كلي در حوزه ادبيات مقاومت و پايداري دست پيدا كنند گفت: بيداري اسلامي نيز يكي از مفاهيم جديد است كه به واسطه تحولات جديد منطقه به آن رسيدهايم.
اثباتي انتخاب کتاب سال مقاومت (جايزه شهيد آويني) را دوسالانه خواند و افزود: در جشنواره نخست آثار منتشر شده در سالهاي 1388 و 1389 مورد بررسي قرار گرفتهاند كه طبق آخرين بررسيها در 6 گروه داوري در بخشهاي «ادبيات مستند» 23 عنوان اثر، «ادبيات داستاني» 17 عنوان كتاب، «نقد، پژوهش و ادبيات تحقيقي» 36 عنوان اثر، «شعر» 16 عنوان كتاب، «جنگ نرم» 90 عنوان اثر و «هنر» 10 عنوان كتاب به مرحله نيمه نهايي راهيافتند.
وي ادامه داد: آثار ارسالي در حوزه هنر رضايت بخش نيست و ما از اهالي ادب و قلم گلهمنديم كه چرا از مباحث علمي و انديشه ادبيات پايداري عقب ماندهاند و اميدواريم كه اين جشنواره باعث توجه هنرمندان به اين شاخه ادبيات پايداري شود.
اثباتي گفت: بر اساس سياستهاي كلي انتخاب کتاب سال مقاومت (جايزه شهيد آويني) از هر گروه داوری يك كتاب برگزيده خواهد شد. جوايز اين جشنواره نيز شامل لوح و وجه نقدي است كه معادل آن كمتر از 5 سكه نخواهد بود. هديه اين آثار با حمايت معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، خانه كتاب، بنياد روايت فتح و سازمان بسيج مستضعفین به آثار برگزيده اهدا خواهد شد.
وي در پايان افزود: جشنواره دوم با بررسي كتابهاي منتشر شده در سال های 1390 و1391 برگزار ميشود كه آثار منتشر شده در حوزه بينالملل به مجموعه داوريهاي آن اضافه خواهد شد.
اختتاميه نخستین دوره انتخاب کتاب سال مقاومت (جايزه شهيد آويني) 21 فروردين ماه به مناسبت سالروز شهادت سيد مرتضي آويني از ساعت 17 تا 19در پژوهشكده فرهنگ، هنر و معماري يا فرهنگستان هنر برگزار ميشود.
نظر شما