دوشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۰ - ۰۷:۰۰
جهان پذيرفته كه انقلاب اسلامي بنيانگذار شناخت جنگ نرم است

حميد نيكرو، داور نخستين دوره انتخاب كتاب سال مقاومت معتقد است: جهان امروز پذيرفته است كه انقلاب اسلامي ايران بنيانگذار نظريه‌هاي شناخت جنگ نرم است و همين باعث شد در برابر رژيم مسلح شاه و در جنگ‌ تحميلي عراق عليه ايران پيروزي به دست آيد،اما اين الگوها تعريف و به مفاهيم و تئوري تبديل نشده‌اند./

حميد نيكرو در گفت‌وگو با خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، اظهار كرد: برگزاري نخستين دوره انتخاب كتاب سال مقاومت، از هوشمندي دست‌اندركاران آن نشان دارد زيرا اجراي آن باعث مي‌شود تا اين مبحث مورد توجه مولفان قرار بگيرد و باعث توجه انديشمندان به زيرمجموعه‌هاي اين مقوله خواهد شد.

وي عبارت «جنگ نرم» را متعلق به ادبيات بومي ايران دانست و گفت: اگر مروري بر كتاب‌هاي منتشر شده خارجي در 5 سال گذشته داشته باشيد، اثري با عنوان جنگ نرم نخواهيد يافت. غربي‌ها در اين راستا بيشتر از واژه‌هاي «دفاع مردم پايه» و «قدرت نرم» بهره مي‌گيرند. در حالي كه تفاوت بسياري ميان واژه «قدرت نرم» و «جنگ نرم» وجود دارد.

نيكرو، جنگ نرم را پيچيد‌ه، گسترده، فراگير و مستمر دانست و افزود: اين نوع جنگ و مصداق‌هاي آن در فتنه‌هاي سال‌هاي 1378 و 1388 نمايان شدند. همچنين تحولات دهه اخير باعث شد تا ادبيات جنگ نرم وارد ادبيات سياسي كشور شود و به واسطه آن به ادبيات ديگر كشورها نفوذ پيدا كند. در حالي كه نظريه قدرت نرم توسط «جوزف ناي» مطرح شد، جنگ نرمي كه ما امروز از آن صحبت مي‌كنيم جامع‌تر از عمليات رواني و قدرت نرم است.

اين داور نخستين دوره كتاب سال مقاومت (جايزه ادبي شهيد آويني) معيار‌هاي در نظر گرفته شده براي داوري آثار در گروه «جنگ نرم» را با توجه به ارتباط‌ آن با جبهه پايداري و مقاومت مطرح كرد و گفت: آثار در دو بخش تاليف و ترجمه مورد بررسي قرار گرفتند و در اين ميان مصداق‌هاي در نظر گرفته شده براي جنگ نرم و تطبيق آن‌ها با فعاليت‌هاي دشمن عليه جمهوري اسلامي ايران بيشتر مورد توجه بودند.

وي كتاب‌هاي منتشر شده در حوزه جنگ نرم را از لحاظ كميت مناسب دانست و افزود: در اين گروه بيش از 60 عنوان اثر با توجه به مباحث جنگ نرم و ابعاد آن در بخش‌هاي علمي، اعتقادي، سياسي، اقتصادي، امنيتي، رسانه و فضاي مجازي مورد بررسي قرار گرفتند كه با توجه به بازه زماني دو ساله مورد نظر نخستين دوره انتخاب كتاب سال مقاومت (1388 و 1389) خوب بود.

نيكرو با اشاره به محتواي كتاب‌هاي ارايه شده با توجه به اين كه جنگ نرم مستمر و طولاني مدت است و سال‌ها بعد نتيجه مي‌دهد، گفت: مولفان در كتاب‌هاي خود كمتر به تحليل و بررسي ابعاد جنگ نرم پرداخته‌اند. بيشتر مباحث‌ مطرح شده در كتاب‌ها تكراري‌اند و به تاريخ و مفاهيم مي‌پردازند. در واقع مي‌توان جامع‌ترين مفاهيم جنگ نرم را از سخنان مقام معظم رهبري استخراج كرد اما مولفان در نگارش كتاب‌هاي خود كمتر از آن بهره گرفته‌اند.

وي ادامه داد: در نگاهي كلي به اين آثار مي‌توان گفت كه مولفان جريان فتنه 1388 را مورد بررسي قرار داده‌اند و درباره آن كتاب هاي فراواني توليد شده اند. همچنين در ترجمه آثار خارجي مباحثي مطرح شده‌اند كه اشاراتي كوتاه به مباحث داخلي ما دارند و از نظر علمي به سطح عالي نرسيده‌اند،اما برخي آثار جسته و گريخته اشاراتي دارند كه قابل توجه‌اند.

نيكرو افزود: براي رسيدن به سطح كيفي مناسب، بايد زير بنايي برنامه‌ريزي كرد و دست به توليد مفاهيم و مدل زد و با نظريه‌پردازي، به سمت توليد نظريه رفت؛ نظريه‌هايي كه در خارج از مرز‌ها نيز كاربرد داشته باشند.

وي ادامه داد: موضوعي كه باعث شد در حوزه نظريه پردازي جنگ نرم ضعيف باشيم، كم توجهي به تفكرات انديشمندان داخلي مانند امام خميني (ره)، شهيد مطهري و مقام معظم رهبري است زيرا در دانشگاه‌هاي ما به دانشجو القا شده كه سند و الگو همان انديشه متفكران غربي است. اين نوع نگاه باعث شده تا مولفان و دانشجويان كند و كاوي درباره نظرات اين بزرگان نداشته باشند.

نيكرو افزود: سخنان مقام معظم رهبري راه‌گشاي مباحث نظري در اين حوزه‌اند و ‌جنگ نرم، تهاجم فرهنگي، ناتوي فرهنگي و نهضت علمي، مفاهيمي اند كه قابليت تبديل به نظريه را دارند. 

داور نخستين دوره انتخاب كتاب سال مقاومت ادامه داد: توليد نظريه بر اساس انديشه‌هاي بزرگان كشور بايد دغدغه انديشمندان شود. زيرا جهان امروز پذيرفته است كه ايران بنيانگذار نظريه‌هاي شناخت جنگ نرم است و همين باعث شد در برابر رژيم مسلح شاه و در جنگ‌ تحميلي عراق عليه ايران پيروزي به دست آيد  اما اين الگوها تعريف و به مفاهيم و تئوري تبديل نشده‌اند. 

نخستين دوره انتخاب كتاب سال مقاومت (جايزه ادبي شهيد آويني) در 6 گروه ادبيات مستند (خاطره، گزارش، زندگينامه، وصيت‌نامه، مصاحبه و جُنگ)، شعر (تمامي قالب‌هاي ادبي در حوزه مقاومت)، ادبيات داستاني (رمان،‌ داستان بلند، داستان كوتاه و زندگي‌نامه داستاني)، نقد، پژوهش و ادبيات تحقيقي (در زمينه آثار فرهنگي، ادبي، سياسي و اجتماعي)، جنگ نرم (تهاجم و تهديدات فرهنگي، امنيت ملي، ‌تبليغات، جنگ و عمليات رواني) و هنر (عكس، نمايشنامه، فيلمنامه و آثار مكتوب هنر‌هاي تجسمي) آثار مورد نظر را بررسی می‌کند.

اختتاميه این دوره انتخاب كتاب سال مقاومت از سوي موسسه انتشاراتي روايت فتح با مشاركت معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان بسيج مستضعفان، بيست‌ويكم فروردين ماه 1391 برگزار مي‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط