مصطفی دلشاد تهرانی در نشست نقد و بررسی کتاب خود با عنوان «رخساره خورشید» بیان کرد: در تالیف این اثر به دنبال این بودم که مدل زیست مسلمانی را که امیرالمومنین (ع) الگوی آن است، بهطور دستهبندی شده ارایه دهم.-
نویسنده کتاب «رخساره خورشید» در این نشست با بیان اینکه نهجالبلاغه یک ترجمان مصداقی از قرآن است، افزود: مگر میشود در قرآن کریم حضرت رسول اکرم (ص) بهعنوان الگو معرفی شود و مدل و سیره زندگی ایشان مطرح نشده باشد. در قرآن با ذکر مصداقهای مختلف قاعده زندگی و مدل مدیریت پیامبر (ص) معرفی شده و همه تربیت قرآنی در علی (ع) و همه آنچه پیامبر (ص) میخواسته، در وجود مبارک امیرالمومنین (ع) جلوه یافته است.
این نهجالبلاغهپژوه در ادامه اظهار کرد: وقتی برای مطالعه به سراغ نهجالبلاغه میرویم، باید در رویکرد با آن با دانشهای ورودی_درونمتنی مانند علم لغات، قرینههای متصل، قرینههای منفصل و خانواده حدیث آشنا باشیم و در این رویکرد؛ گذشته از توجه به معارف شگرف نهجالبلاغه باید به روح نهجالبلاغه توجه کنیم و به آن نزدیک شویم. در غیر اینصورت ممکن است در فهم و استنباط آن دچار اشتباه شویم.
این استاد دانشگاه با ذکر اینکه هر کتابی یک مقام بیان دارد، یادآور شد: مقام بیان این کتاب «سیره» است و درصدد این است که تعدادی اصول حاکم بر عرصههای مختلف زندگی را با محور قرار دادن نهجالبلاغه بیان و چگونگی حفظ آن را ذکر کند. این کتاب بر اساس یک رویکرد فقهالحدیثی و نقدالحدیثی تالیف شده و در تقسیمبندی مطالب هم که برای مخاطب عام نگارش شده، سعی بر این بوده است ساختار محتوایی و روش خانواده حدیث بر اساس متن حفظ شود. این کتاب از نظر ساختار، مقدمهای درباره ضرورت و مفهوم سیرهشناسی دارد. در این اثر 10 اصل بنیادی و اساسی را به عنوان 10 فرمان مطرح کردهام که دیگر جزییات زندگی تابع این 10 اصلاند.
در این نشست دکتر پرویز عباسی داکانی بهعنوان منتقد در نقد این کتاب گفت: بهنظر من تفکری پشت این کتاب نیست. به نوعی کتاب به حوزههای مردمی و عمومی مربوط است. از ابتدا تا انتهای کتاب تداخل بین حوزه سیاست و اخلاق بهچشم میخورد. در این اثر مرزها مشخص و روشن نیست.
این مدرس دانشگاه در ادامه بیان کرد: در بسیاری موارد تیتر با متن آن همخوانی ندارد و در برخی تیترها باید تجدیدنظر صورت گیرد. در بحث ترجمه متون عربی و مفهمومی که از آنها استنباط میشود هم ابهامات و اشکالاتی بهچشم میخورد.
در این نشست همچنین دکتر بخشعلی قنبری یادآور شد: اگر کسی بخواهد اشرافی به اندیشههای علی (ع) و نهجالبلاغه پیدا کند، آثار دکتر دلشاد تهرانی میتواند بسیار کارگشا باشد. تمام مباحث مورد نیاز بهصورت دستهبندی شده در این اثر و دیگر آثار دلشاد تهرانی به راحتی در دسترس مخاطب است.
استادیار دانشگاه عنوان کرد: یکی از ایراداتی که در کنار حُسنهای بسیار کتاب بهچشم من آمد، این بود که نظام و پیوند خاصی را بین اصول دهگانه مطرح شده توسط مولف ندیدم. در برخی قسمتها هم در نوع تقسیمبندیها تداخلهایی بهوجود آمده است.
وی درباره نقاط قوت این اثر اظهار کرد: پرداختن به دو اصل اعتدال و میانهروی و همچنین رفق و مدارا نقاط قوت این اثرند که برای جامعه امروز هم بسیار کاربردی و حائز اهمیتاند.
در پایان این نشست دلشاد تهرانی با دلایل و مستندات خود به دفاع از نکات انتقادی درباره کتاب پرداخت و استادان و حاضران در جلسه نظرات و انتقادات موافق و مخالف خود را درباره مباحث پیرامونی و مطرح شده بیان کردند.
نشست نقد و بررسی کتاب «رخساره خورشید» از ساعت 17 تا 19 عصر یکشنبه (29 اردیبهشت) در سرای اهل قلم خانه کتاب برگزار شد.
نظر شما