توزیع کتاب در کشور از دیدگاه نویسندگان و ناشران/12
مدیر نشر معین: کتابهای ناشران به دلیل سیستم توزیع سنتی در انبارها خاک میخورند
صالح رامسری، مدیر انتشارات معین ضمن تاکید بر ضرورت ساختارمند و اینترنتی شدن فرایند توزیع کتاب در کشور، گفت: سیستم نامناسب توزیع کتاب در کشور باعث انباشته شدن آثار در انبارها شده است.
وی با انتقاد از سیستم نامناسب توزیع کتاب در کشور گفت: این موضوع باعث میشود کتابی که در فاصله زمانی اندک از چاپ نخست به چاپهای متعدد رسیده است، از دید مخاطبان خود در مناطق و شهرستانهای مختلف پنهان بماند! به طور مثال؛ بهتازگی کتاب «مربای شیرین» هوشنگ مرادی کرمانی از سوی انتشارات معین به چاپ هفتم رسیده است. چندی پیش از یک معلم ساکن در شهر طبس نامهای به دستم رسید که در آن اعلام کرده بود، ما در این شهر بهتازگی متوجه شدیم چنین اثری منتشر شده است!
مدیر انتشارات معین افزود: سنتی بودن فرایند توزیع کتاب در کشور باعث شده است آثار در انبارها خاک بخورند. این در حالی است که اگر توزیع کتاب در کشور به خوبی انجام شود، ناشران با انگیزه بیشتری به چاپهای بعدی آثار اقدام میکنند. در مقابل، نویسندگان نیز به تولید آثار بیشتر و البته غنیتر اقدام میکنند.
رامسری خطاب به مسئولان فرهنگی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: پیشنهاد میکنم به منظور رفع این معضل، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای حمایت از ناشران بخش خصوصی گام بردارد تا این قشر از جامعه نشر، با انگیزه بیشتر به راهاندازی مراکز پخش کتاب در انتشارات خود اقدام کنند.
وی ادامه داد: همچنین این وزارتخانه میتواند با راهاندازی فروشگاههای متعدد کتاب در مراکز استانها و شهرستانها، به بهبود سیستم توزیع کتاب در کشور کمک کند؛ در صورت تحقق این طرح، ضمن اشتغالزایی برای جوانان، زمینه دسترسی آسان مخاطبان به کتابها نیز فراهم میشود.
مدیر انتشارات معین، نقش ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی استاها را در تسهیل دسترسی به کتابها منتشر شده بسیار مهم عنوان کرد و افزود: در این میان، ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی استاهای سراسر کشور نیز میتوانند با برگزاری جشنوارهها و نمایشگاههای کتاب در مناسبتهای مختلف در طول سال، ضمن تسهیل فرایند دسترسی افراد به تازههای نشر، به معرفی کتاب و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی کمک کنند.
رامسری اظهار کرد: مطبوعات و روزنامهها نیز در معرفی تازههای نشر به مخاطبان، نقش بسزایی دارند؛ البته در این حوزه شاهد اختصاص صفحاتی از روزنامهها و مطبوعات به معرفی کتابها هستیم، اما تصور میکنم که مطبوعات و روزنامهها بهتر و بیشتر میتوانند در این عرصه گام بردارند.
وی در پایان سخنانش گفت: متاسفانه شاهدیم عموم مردم برای پُر کردن اوقات فراغت خود، به ابزاری مانند ماهواره متوسل میشوند که رفتارهای اشتباه و بهدور از شئونات اسلامی را آموزش میدهد. این در حالی است که اگر کتاب خوب و جذاب تولید شود و در دسترس نیز قرار بگیرد، بدون تردید مردم ساعات فراغت خود را با مطالعه کتاب سپری خواهند کرد.
*در این زمینه بخوانید:
(1) آموزگار: نسبت تعداد ناشران به کتابفروشان منطقی نیست/ تمرکز 75 درصد صنعت نشر در پایتخت (اینجا)
(2) مدیر انتشارات منادی تربیت: توزیع کتاب گرفتار حلقههای غیر صنفی و مجاری نامناسب است (اینجا)
(3) مدیر فروش انتشارات دانشگاه صنعتی شریف: بعضی ساندویچفروشهای دیروز، دنبال پخش کتاب رفتهاند! (اینجا)
(4) حسن سرشتی: توزیع کتاب در کشور در انحصار قشر خاصی از پخشیهاست (اینجا)
(5) رُهبانی: ناکارآمدی شبکه توزیع، زمینه تولید و نشر کتابهای کمارزش را فراهمتر میکند (اینجا)
(6) محبی: با افزایش تقاضای کتاب، شبکه توزیع خودبهخود فعال میشود (اینجا)
(7) علی بیک: نسبت کتابفروشیها به ناشران استاندارد نیست/شبکه توزیع کتاب باید ساماندهی شود(اینجا)
(8) توکل صدیق: چرخه اقتصادی کتابفروشیها، جوابگوی هزینههای آنها نیست(اینجا)
(9) خُرامان: فیلمهای سینمایی شبکه توزیع خانگی دارند اما از توزیع کتاب غافل ماندهایم (اینجا)
(10) مرادی کرمانی: مراکز پخش کتاب در قالب شبکه متمرکز فعالیت کنند / در چرخه توزیع برای کتابهایم مشکلی پیش نیامده است (اینجا)
(11) ذکائی: بهبود سیستم توزیع کتاب منوط به تولید متناسب با بازار نشر است (اینجا)
نظر شما