در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: «دانشنامه بقیع» مثل دیگر رسانهها به اطلاعرسانی میپردازد؛ گذشته بقیع، آبادانی و عمران آن و سپس تخریب و از بین بردن عمدی بناها و آثار بسیار ارزشمند این سرزمین را به روش مستند نشان میدهد. چون درباره بقیع اطلاعرسانی نشده و جهان، اطلاع کافی از بقیع ندارد، تخریبکنندگان هیچگاه توسط مجامع و نهادهای بینالمللی توبیخ نشدهاند. بااینکه وظیفه یونسکو حفظ و پاسداری از میراث فرهنگی بشریت است و بقیع مهمترین جایی است که هزاران نخبه از ادیان یهود، مسیحیت و اسلام در آن آرمیدهاند. از اینرو یونسکو و سازمان ملل باید از کشتار مردم، غارت سرمایههای متعلق به انسانیت ممانعت به عمل آورد. حداقل ثبت و حراست معنوی بر عهده آنهاست. در جریان حمله به مدینه، هزاران انسان کشته شدند و خزائنی پر از اشیاء بینظیر مثل تاج پادشاهی ساسانیان، شمشیر هارونالرشید و هزاران قطعه بینظیر دیگر به تاراج رفت.
این دانشنامه، بقیع را ذیل صدها مدخل معرفی کرده و بسان یک فرهنگ باستانی بزرگ که هزاران جزء دارد، تحولات این اجزاء را به روش تاریخی گزارش و اطلاعرسانی میکند. این گزارشها، آینه تمامنمای واقعیتها و حقایق است.
دانشنامه حاضر اسناد و مدارک تحولات را هم تا جایی که امکان داشته، معرفی کرده است. از اینرو نهادهای بینالمللی پس از اینگونه اطلاعرسانیها، عذری ندارند و باید پاسخگوی خواست عمومی جهانیان باشند.
این دانشنامه برای اولینبار درصدد است با شیوه نوشتاری ساده و روان، اطلاعات مرتبط به بقیع را برای عموم اعم از مسلمانان و غیرمسلمانان عرضه کند. اطلاعات پیش از تخریب را از منابع دستاول استخراج و با قلمی همهفهم عرضه کند اما اطلاعات پس از تخریب هم تا جایی که امکان داشت، آوردهایم. دسترسی به اسناد و مدارک این دوره، مشکل است. زیرا بسیاری از آنها در اختیار دولت عربستان سعودی و ارگانهای دولتی مثل شهرداری و استانداری مدینه است و بخش دیگر آن در آرشیوهای اروپا و امریکا است. اما این دانشنامه چون با هزینههای شخصی تألیف شده، پیدا کردن و خریدن این اسناد و مدارک، نیاز به بودجه فراوان داشت که شرایط مالی یک پژوهشگر اجازه نمیداد. بااینحال تا جایی که امکان داشت و مقدور بود، استفاده کردیم.
این دانشنامه هم منعکسکننده رخدادها و حوادث تاریخ طولانی بقیع است. از اینرو قلمرو عینی را در سرفصلهای ذیل عرضه میکند: تاریخ تحولات و حوادث؛ جغرافیا؛ علوم قرآنی (قاریان و مفسران مدفون، رخدادهای قرآنی)؛ علوم حدیث؛ ادعیه و زیارت؛ مزارات و بقاع و تذکرةالمقابر؛ فقه و حقوق؛ کلام و عقاید (جریانهای افراطی و اعتدال)؛ ادبیات (نثر، شعر، بقیعیات، شاعران مرثیهسرا)؛ ملل و نحل (ردیه و دفاعیه نگاریها، منازعات، انشعابات فرق)؛ ادیان (یهود، مسیحیت، دیگر ادیان)؛ اقتصادی (ذخائر و گنجینهها، خسارتهای ناشی از تخریب)؛ دوره جاهلیت (ایام بقیع، اشعار دوره قبل از اسلام، معارک)؛ قضاء و جزاء (مجازات مخربین، قتلعام عمومی و مجازات عاملان، تشویق پاسداران میراث انسانی بقیع، مرمت کاران و عمران)؛ همایشها و نشستهایی درباره؛ مراکز و مؤسسات و سمنها؛ بقیع پژوهی؛ خاطره نگاری؛ نشریه ویژه (ایران، امریکا، جهان اسلام؛ اروپا)؛ موزه و موزهداری (اشیاء موزهای مرتبط به بقیع)؛ هنر (فیلم، نقاشی، عکاسی و عکس و ...)؛ ضریح سازی؛ معماری ساختمانهای بقیع؛ اسناد و مدارک مکتوب یا عکسی؛ کتابشناسی آثار؛ نسخهشناسی؛ مقاله شناسی؛ پایاننامه شناسی؛ مرجعنگاری؛ متون و اسناد دیپلماتیک؛ سفرنامه (متون، مسافران)؛ پایگاههای اینترنتی (سایت، وبلاگ، اینترنت)؛ ماهواره (شبکهها).
دانشنامه بقیع شریف، دارای حدود 1700 مدخل درباره ابعاد مختلف بقیع است که در 748 صفحه در قطع وزیری توسط نشر صحیفه خرد در قم و با قیمت هفتاد هزار تومان عرضه شده است. به همراه این کتاب، لوح فشردهای شامل مدارک و برخی از متون درباره بقیع در 1050 صفحه، 445 قطعه تصویر از بقیع و یک فیلم مستند درباره بقیع آمده است.
نظر شما