علیرضا قزوه، مدیرمرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری، در آئین پایانی جشنواره شعر خدمت ویژه اظهار داشت: وقتی نام بزرگمردانی چون رجایی و باهنر هست ما شاعران به عنوان خادمان فرهنگ این مملکت وظیفه خود میدانیم وارد عرصه شده و سرودههایمان را تقدیمشان کنیم.
قزوه توضیح داد: بهراستی به روزهای سختی رسیدهایم. در روزهایی که برای دولتمردان باید در پی الگو بگردیم. اما ما الگو داشته و داریم و هنوز کسانی هستند که از آنها الگو بگیرند. ما آدمهای زیادی داریم که در این دولت و دولتهای گذشته که شاید مردم خاطره خوشی از آنها داشته باشند و یا نه؛ اما سادگی رجایی و باهنر در اذهان مردم باقی ماند.
وی گفت: با اینکه تامین هزینه کار فرهنگی برای شهیدانی همچون رجایی و باهنر خیلی سخت تهیه میشود اما سادگی زندگی آنها ماندگار شده است. برای رجایی و باهنر مهم نبود چه کسانی چگونه زندگی میکنند چون آنها رسم خودشان را داشتند. البته امروز نیز چنین افرادی وجود دارند.
مدیر مرکز آفرینشهای حوزه هنری خاطرنشان کرد: انقلاب و انقلابی کسانی بودند که بهمن ۵۷ وقتی دلارهای شرکتهای هواپیمایی آمریکا داخل خیابان ویلا ریخته شده بود هیچ توجهی به آن نمیکردند، انقلابی رجایی و باهنر بودند.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری ضمن بیان اینکه رجایی و باهنر الگوی جامعه هستند، شعری را که بهتازگی سروده بود، قرائت کرد.
در مدت یک ماه 200 اثر واصل شد
عباس علیجانی، دبیر این جشنواره، با ارائه آماری از وصول آثار گفت: در مدت کمتر از یک ماه بیش از 200 اثر از تهران و شهرستانها با نام شهید رجایی و باهنر به دبیرخانه واصل شد که ما میتوانیم این آثار را به کتاب مبدل کنیم.
وی افزود: ما 12 برگزیده و 6 نفر جایگزین داریم اما باید بگویم شعر از حالت انفعال و یکنواختی باید خارج شود؛ چرا که انسان فعال دائما در تولید و ابداع است اما انسان منفعل موضوعاتی را در روزمره انجام میدهد. بنابراین شعرا باید این وضعیت یکنواخت را از بین ببرند.
علیجانی افزود: شاعر نمیتواند تنها به شعرهای احساسی و خنثی مشغول باشد بلکه باید احاطه معنوی به جامعه خود داشته باشد. جامعهای که از خانواده به عنوان یک جامعه کوچک گرفته تا مدارس و دانشگاههای کشور و اجتماعهای بسیار دیگر است. پس نقش مهمی بر عهده شعرای کشور در عرصههای اجتماعی است.
شعر اجتماعی فرصتی برای بیان مشکلات مردم است
محمدجواد حقشناس، رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران، در این مراسم با اشاره به چگونگی راهاندازی این جشنواره گفت: کمتر از سه ماه پیش آقای علیجانی یکی از دوستان قدیمی من پیشنهاد برگزاری این جشنواره را با موضوع خدمت و بزرگداشت شهید رجایی ارائه کرد تا این جشنواره در شهریور با حضور شاعران جوان به این مهم بپردازد.
حقشناس در ادامه گفت: من از این پیشنهاد بسیار خرسند شدم و تشکر کردم که این فضا فراهم میشود آن هم در کشوری که شعر و سخنسرایی یکی از مسائل جدی آن به شمار میرود. از سوی دیگر در حوزه شعر اجتماعی فضا و فرصتی فراهم میشود تا از مشکلات مردم نکاتی بیان شود و به نوعی توجه جدی به این حوزه صورت گیرد.
رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران ضمن تاکید بر این مطلب که شعر اجتماعی یکی از مقولاتی است که امروز بیشتر میتواند پیوند شاعران و نخبگان را با جامعه فراهم کند، توضیح داد: شعر اجتماعی از دوران مشروطه به شکل جدی وارد عرصه ادبیات شد و جامعه را هدف خود قرار داد. در این حوزه مسائل اجتماعی آرام آرام در بیان شعری دوره مشروطه مبدل به ژانر جدی میشود. طبیعتا در دوره پهلوی اول و دوم نیز ادامه مییابد به گونهای که بخش زیادی از شاعران اجتماعیسرا گرفتار استبداد رضاخانی میشوند.
به گفته وی، با این رویکردها پس از انقلاب فرصت مناسبتری برای پرداخت به شعر اجتماعی پدید آمد. از این رو به بهانه سالروز شهادت شهید رجایی ایده خوبی بود تا فضا و فرصت را برای شاعران میهن فراهم کنیم تا به این مهم بپردازند. این گام اول بود اما در سالهای آتی میتواند به نقطه قوی تبدیل شود.
شاعران برای رجایی و باهنر هرچه دارند، تقدیم میکنند
علیمحمد مؤدب در جملاتی کوتاه گفت: در این روزها که حتی کلمات، امام و انقلاب ما مظلوم هستند کلیدواژه خدمت هم مظلوم است. اما بچه پولدارهای پررو در کوچههای سیاست و اقتصاد و فرهنگ لایو میروند حرف میزنند. در حالی که حرف زدن از خدمت دشوار است اما بسیار اجر دارد. شاعران برای رجایی و باهنر هرچه دارند، تقدیم میکنند.
نظر شما