دوشنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۸ - ۱۱:۲۲
آغاز‌به‌کار سامانه جامع نشر کشور در هفته کتاب

اشرف بروجردی، ضمن اشاره به برخی برنامه‌ها و نهادهای مشارکت‌کننده در هفته کتاب، ابراز امید‌واری کرد سامانه جامع نشر کشور در این هفته رونمایی شود.

اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا) درباره برنامه‌‌های این سازمان به مناسبت هفته کتاب بیان کرد: یکی از برنامه‌های اصلی سازمان در هفته کتاب که امیدواریم  محقق شود، بارگذاری «سامانه جامعه نشر کشور» است. این طرح با همکاری سه جانبه  موسسه خانه کتاب، سازمان اسناد و کتابخانه ملی و اداره کتاب پی‌ریزی شده است.

وی با اشاره به کارکرد سامانه جامع نشر کشور افزود: «سامانه جامع نشر کشور» خدمات موسسه خانه کتاب در حوزه صدور شابک، سازمان اسناد در صدور فیپا  و اداره کتاب در صدور مجوز چاپ کتاب را در یک پنجره واحد یکپارچه می‌کند؛ به‌عبارت دیگر با فعال شدن این سامانه، لازم نیست ناشران به هر  یک از سه مجموعه مراجعه کنند چراکه از طریق همان پنجره واحد، تمام این فرایندها به‌شکل مدیریت‌شده و هم‌زمان، انجام می‌شود.

بروجردی گفت: سامانه جامع نشر کشور، مانع از بروز برخی مشکلات خواهد شد؛ به‌عنوان مثال این سامانه مانع از این می‌شود تا برای کتاب‌هایی که مجوز انتشار ندارند، فیپا و شابک صادر شود؛ بنابراین فقط کتاب‌های منتشر شده در آمارهای فیپا و کتابخانه ملی ثبت می‌شوند نه کتاب‌هایی که در ممیزی، مجاز شناخته نشده‌اند.

مشاور رئیس جمهوری درباره دیگر آثار سامانه جامع نشر کشور بیان کرد: سامانه جامع کشور مانع از این می‌شود تا آثاری که ماهیت کتاب ندارند فیپا بگیرند مثل «کتاب‌‌های انگشتی» که اخیرا رایج شده است. «کتاب‌های انگشتی» در واقع یک برگه کاغذی به طول یک انگشت هستند، دور انگشت می‌پیچند و مثلا خلاصه یک کتاب را دربردارند. توجیه تولید این آثار، ترویج کتاب‌خوانی است اما این آثار نباید در قالب کتاب شناخته و فیپا بگیرند.   

وی ادامه داد: منابع دیگر از‌جمله کتاب‌های کنکور و تست که عموما هر سال با عناوین جدیدی عرضه می‌شوند و هربار فیپا و شابک تازه‌ای برای آن‌ها صادر می‌شود نیز باید متوقف شود. ایجاد پنجره واحد نشر کتاب می‌تواند به ایجاد هماهنگی‌های بیشتری برای مدیریت این موارد کمک کند. «سامانه جامع نشر کشور»  آغازی است برای مدیریت واحد نشر در کشور.

بروجردی درباره حضور در خبرگزاری کتاب ایران  و موسسه خانه کتاب گفت: تصمیم گرفته بودم به‌مناسبت هفته کتاب، ابتدا از موسسه خانه کتاب و خبرگزاری کتاب‌(ایبنا) بازدید کنم. این سازمان، کتاب را به‌عنوان معیار و محوریت کار خود قرار داده‌ و می‌توان با خانه کتاب به‌ ایده‌های واحدی برای پیشرفت و توسعه کتاب‌خوانی و کتابداری در سطح جامعه رسید.   

وی با اشاره به جایگاه خبرگزاری کتاب ایران در حوزه ترویج کتاب و کتابخوانی افزود: به نظر می‌رسد مجموعه خبرگزاری کتاب ایران برای جامعه ناشناخته است و کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد. حتی خود پدیدآورندگان کتاب نیز آن‌طور که باید، ایبنا را نمی‌شناسند. به‌نظرم اگر استادان بدانند جایی وجود دارد که تولیدات علمی‌شان را رصد و عرضه می‌کند، حساسیت‌ و توجه‌شان به این مجموعه بیشتر خواهد شد.  

بروجردی افزود: کتاب باید جزو سبد مصرف سالانه خانواده باشد و هفته کتاب، یک فرصت است برای تلنگر زدن به جامعه و خانواده‌ها تا مراقب باشند، کتاب را در تمام مراحل، مبنای کار خود قرار دهند. باید بتوانیم جامعه را به خواندن کتاب تهییج کنیم تا به یک فرهنگ تبدیل شود؛ مسئولیتی که در گام اول به‌عهده خودِ تولیدکنندگان کتاب در کشور است و در گام مهم‌تر بعدی باید رسانه‌ها آثار برجسته را به جامعه معرفی کنند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی افزود: همه باید به ترویج کتاب و کتابخوانی توجه داشته باشند؛ به‌خصوص مراکز علمی؛ به‌عنوان مثال باید سعی کنند تولیدات خود را به‌شکل ویژه معرفی کنند. علاوه براین رسانه‌ها در ارتباط مستمر با مراکز علمی، تاکید کنند که اثر آن‌ها می‌تواند با معرفی در رسانه‌ها، در جامعه اثرگذاری بیشتری داشته باشد.

به گفته وی، ممکن است کتابی که در جامعه عرضه می‌شود، از سوی منتقدان نقد شود که اتفاق مثبتی است؛ زیرا نقد کتاب در تولید دانش بیشتر موثر است و به سطح ارتقاء فرهنگی و علمی جامعه می‌انجامد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه مالی بیان کرد: افتخار ما این است که کتاب و کتابداری ریشه در تاریخ ایران دارد. در دوره‌های مختلف تاریخ جهان، همواره یکی از نقاط ثقل دانش و فرهنگ، ایران بوده است؛ چه در حوزه مدیریت حکومت‌ها و چه در حوزه سیاست‌گذاری و نظام دیوانی. 

بروجردی ادامه داد: به‌گواه تاریخ، قدیمی‌ترین کتابخانه‌ها در ایران بوده است. از طرف دیگر اگر به کشورهای مختلف نظیر هند و سایر کشورهای منطقه و حتی جهان مراجعه کنید، می‌بینید که بیشترین نسخ خطی‌شان به خط فارسی است. این نشان می‌دهد که در گذشته‌ها، دانش و فرهنگ ایرانی در گستره وسیعی در جهان مورد استفاده قرار می‌گرفته و منشا اثر بوده است.

وی با اشاره به گفته حضرت علی (ع) بیان کرد: این جمله حضرت علی‌(ع) بسیار مهم است که فرمودند؛ «تنها آنچه به رشته تحریر درآید، ماندگار است و آنچه تنها درکلام باقی بماند، بالاخره یک روزی فراموش و به‌اصطلاح «هباء منثورا» می‌شود.» قرآن کریم نیز حرمت کتاب و قلم مورد تاکید و حتی سوگند خداومند متعال قرار گرفته است. همچنین روایت مشهور «مداد العلما افضل من دماءالشهدا» همه و همه بیانگر جایگاه و شأن کتاب و کتاب‌خوانی است.

 بروجردی درباره با اشاره به تدوین برنامه‌های مشترک فرهنگی  برای هفته کتاب با شهرداری تهران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت:  به‌عنوان مثال در طول هفته کتاب، در میادین اصلی، 22 منطقه تهران، اتوبوس‌هایی اهدا کتاب مستقر خواهند شد علاوه براین طرح مبادله کتاب هم پیش‌بینی شده است؛ در این هفته، 10 فرهنگسرا مشخص شده که پاتوق اهالی کتاب باشند و جلسات مختلفی را حول محور کتاب و کتابداری برگزار کنند. در سازمان اسناد و کتابخانه ملی هم برنامه‌های مختلفی  پیش‌بینی شده از جمله برگزاری نشست‌های مرتبط با این هفته.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها