به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سعید حمیدیان، استاد توانای ادبیات فارسی، در پژوهشهای مختلف خود کوشیده است تا راز مانایی و رمز انسجام محتوایی و ادبی شماری از آثار ادبی را بر خواننده آشکار کند و او را در التذاذ وسیعتر از این آثار یاری دهد.
کتاب «در طریق ادب؛ از فردوسی تا نیما» مجموعهای منتخب و بسیار خواندنی از کتابها و مقالههای حمیدیان درباره شاهنامه فردوسی، پنجگنج نظامی، بوستان و غزل سعدی، غزل حافظ، شعر سبک هندی و آثار معاصران مانند پروین اعتصامی و نیما یوشیج است.
مجموعه نوشتههای حمیدیان در این اثر علاوه بر آنکه راهنمایی برای منتقدان و محققان ادبی جوانتر محسوب میشود، خوانندگان را در معرض سیری تاریخی از تحولات شعر کهن و شعر نوی فارسی نیز قرار میدهد.
در بخشی از مقاله سعید حمیدیان با عنوان «سمبولیسم نیمایی: ندای نماد» میخوانیم: «در مجموع راز مقبولیت شعر نیما در میان نسلهای بعدی و نیز در جواز بقای آن در ادب گرانُنگ این سرزمین در آمیزهی موزون محتوی-عاطفه- تخیل است. پیداست که او در این راه سبب مطالعاتی گسترده و تاملاتی ژرف در شعر گذشتهی پارسی بیشترین بهره را از برخی تجارب عبرتآموز آن برگرفت. برای نمونه نمیخواست شعرش تکرارگر هیچیک از این ویژگیها باشد: نظم خشک و کمتخیل ناصرخسرو، هرچند گرانّبار از مایههای عقیدتی و حکمی؛ شعر امثال نظامی و خاقانی که گرچه عالی و بسیار ظریف است ولی از نظر شکلی افزونی و چربش محسوسی بر محتوی در آن مشهود است چنانکه در بافت سخت فشردهی آن اغلب عنصر خیال بر دیگر عناصر چیره و از همین رهگذر گاه دارای ازدحام تصویری و نیز کوتاهی لفظ است؛ شعر مشهور به سبک هندی که در عین گرایشهای آشکار به زبان مردمی و با وجود برخورداری از ارزشها و خلاقیتهای موضعی در بسیاری موارد به سبب خصیصهی «بیت محوری» دارای ساختار گسسته و مغایر با وحدت و تمامیت به عنوان یکی از اصول و شروط مطلق و همهپذیر شعر و نیز خیالپروری مفرط و گاه تا سرحد خیالبازی خنک و اوج ازدحام تصویری است و سرانجام شعر مشروطیت که دربارهاش ما در حدود اهداف این مقال و دیگران به تفصیل گفتهاند.»
انتشارات مروارید این کتاب را در ۲۷۶ صفحه با شمارگان ۳۳۰ نسخه و بهای ۲۲۰ هزار تومان عرضه کرده است.
نظر شما