دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۳
دانشنامه مستند ایران آماده‌سازی می‌شود/ مرکز اسناد انقلاب اسلامی آماده همکاری با تاریخ‌نگاران

حجت‌الاسلام مصطفی پورمحمدی، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی گفت: ما در مرکز اسناد انقلاب اسلامی تلاش داریم تا دانشنامه بزرگ ایران را آماده کنیم، این دانشنامه کاملا مستند خواهد بود. تاکنون دانشنامه‌های زیادی کار شده است اما این دانشنامه مستند برای متخصصین است و جامعه امروز ما به یک دانشنامه مستند نیاز دارد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا حجت‌الاسلام مصطفی پورمحمدی، رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی در نشست هم‌اندیشی این مرکز با تعدادی از ناشران کشور که به منظور همکاری در چاپ کتاب‌های تاریخی صورت گرفت، گفت: این جلسه به بهانه هفته کتاب و کتابخوانی برگزار می‌شود. از آنجایی که ما در مرکز اسناد انقلاب اسلامی هم کار پژوهشی می‌کنیم، هم می‌نویسیم و هم چاپ می‌کنیم، گفتیم تعدادی از همکاران خودمان را بشناسیم.

وی افزود: مرکز اسناد انقلاب اسلامی در حرفه تاریخ‌نگاری حرف برای گفتن دارد. سعی داریم گزارشی از تاریخ، نشر، انتشار، مولفان، موسسه‌های انتشاراتی و از توفیقات و دستاوردهای این عزیزان تهیه کنیم. مرکز اسناد انقلاب اسلامی بسیاری از رخدادهای تاریخی امروز را ثبت می‌کند.

حجت‌الاسلام پورمحمدی بیان کرد: جامعه ما کاملاً جامعه‌ای فرهنگی است و پیشینه تاریخی ما گواه بر این است که کتاب، کتابخوانی و منشورات بیشترین نقش را در تحولات اجتماعی ایفا کرده است. می‌خواهیم در کنار این تاریخ‌نگاری بیوگرافی مولفان را نیز داشته باشیم. البته مرکز اکنون با استادان دانشگاه و حوزه همکاری می‌کند، ولی همکاری با ناشران کار را ساده‌تر می‌کند.

وی در ادامه گفت: ما در مرکز اسناد انقلاب اسلامی می‌کوشیم تا دانشنامه بزرگ ایران را آماده کنیم، این دانشنامه کاملاً مستند خواهد بود. تاکنون دانشنامه‌های زیادی کار شده است اما این دانشنامه مستند برای متخصصان است و جامعه امروز ما به یک دانشنامه مستند نیاز دارد.

رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی افزود: ما امروز رسالت بزرگی داریم که باید آن را مستند و درست ارائه بدهیم. دانشنامه باز است و اطلاعات مستند در آن بارگذاری خواهد شد. اگر کار تقسیم شود، نتیجه‌بخش خواهد شد.

حجت‌الاسلام پورمحمدی گفت: نکته دیگر فرهنگ نشر و کتابخوانی است. ما کتاب می‌نویسیم تا خوانده شود، باید ببینیم چه گام‌های بهتری می‌توانیم در این زمینه برداریم. اشکالات نشر امروز، اقتصاد نشر و… چیست؟ ما مشکلات را جمع‌آوری و انتقال می‌دهیم یا ثبت تاریخی می‌کنیم.

وی افزود: امروز از طیف‌های گوناگون در اینجا جمع شده‌ایم اما یک رسالت مشترک داریم و یک موضوع در برابر ما وجود دارد. فرهنگ ایران، سرزمین ایران و شهروندان ایرانی برای همه ما اهمیت دارد. ما سعی داریم که هم جایگاه فعلی و هم تاریخ و پیشینه ایران حفظ شود. هر کس که به ایران، فرهنگ، تاریخ، تمدن، جغرافیا، زبان و مردم ایران علاقه‌مند است، در این کار با ما شریک است.

رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی بیان کرد: دایره دیگر دین اسلامی است که تعلق خاطر به آن زیاد است. برای ما مغتنم است که نسبت به دایره اسلام تلاش کنیم و آن را ارتقا بدهیم، باید در ابعاد مختلف کارهای قابل توجهی در این زمینه انجام بگیرد.

وی گفت: دایره دیگر انقلاب اسلامی است. باید با جایگاه، پیشینه، دلایل بروز، دلایل بقا و دوام و نقطه ضعف‌های انقلاب اسلامی منصفانه برخورد کرد و واقع‌بینانه گزارش کرد. باید در این دایره کار مشترک داشته باشیم و باید قواعد مشترک با هم پیدا کنیم. ممکن است تحریف، دروغ، سیاه‌نمایی و غیرواقع‌نمایی در هر بخشی اتفاق بیفتد. ما که به کشور و نظام و اسلام تعلق خاطر داریم، نقش ما در تمدن معاصر، ساخت، ارتقا و تداوم این تمدن مهم است، در این میان سهم ما قابل توجه و بیشتر است. باید نقش خودمان را خوب بفهمیم، نقاط ضعف را دوستانه بگوییم و موجب ارتقا شویم.

حجت‌الاسلام پورمحمدی افزود: مرکز اسناد انقلاب اسلامی وظیفه اصلی تاریخ‌نگاری انقلاب اسلامی را بر دوش دارد. ما می‌توانیم با ناشران تاریخی کار مشترک داشته باشیم. ما بستر را فراهم می‌کنیم و محققان می‌توانند از اسناد این مرکز استفاده کنند. ما با تمام تاریخ‌نگاران و مستندسازان همکاری می‌کنیم. اکنون ۴۵ هزار ساعت در گنجینه تاریخ شفاهی مرکز اسناد انقلاب اسلامی موجود است و این گنجینه همچنان در حال افزایش است.

وی بعد از شنیدن سخنان ناشرانی که در جلسه حضور داشتند، نیز بیان کرد: مشکلاتی در کشور وجود دارد که ما به عنوان تاریخ‌نگار باید اینها را ثبت کنیم. البته سعی می‌کنیم یک جمع‌بندی از این جلسه در اختیار وزیر ارشاد قرار بدهیم.

رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی گفت: یکی از نقاط قوت پشتکار، سخت‌کوشی و صبوری این صنف است که علی‌رغم فراز و فرودها وظیفه‌اش را به خوبی انجام داده است. تاریخ باستان، تاریخ اسلام، تاریخ معاصر و تاریخ انقلاب مورد تاکید ماست. اگر تاریخ را می‌نویسیم به مخاطب امروزمان توجه کنیم و دغدغه و مسایل آنها را خوب بفهمیم. به هر حال مخاطب امروز به اطلاعات نیاز دارد. ما یک مرکز پژوهشی هستیم که تلاش می‌کنیم اطلاعات را فراهم کنیم و به راحتی در اختیار مخاطب قرار بدهیم. ما می‌توانیم یک خروجی قابل قبول داشته باشیم.

حجت‌الاسلام پورمحمدی افزود: جامعه ایران یک جامعه تاثیرگذار است که باید این نقش را بدانیم و جایگاه ممتازی که داریم را بشناسیم. باید پختگی، اشراف، صبوری و استواری بیشتری از خودمان نشان بدهیم و راهنمای جوانان باشیم. مشکلات همیشه وجود داشت، نقش شما ناشران قابل توجه است و نیازمند همکاری با یکدیگر هستیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها