به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، وحید عیدگاه طرقبهای؛ شاعر، پژوهشگر و مدرس ادبیات درباره ضرورت توجه به سلیقهها و کیفیت هنری در تداوم جشنوارهها و جوایز ادبی و هنری گفت: جشنوارههای مختلف اگر بخواهند برخی از گرایشهای و سلیقههای مورد پسند را نادیده بگیرند، در واقع بخشی از نیروی خودشان را حذف کرده و باعث کاستن از جذابیت خودشان میشوند. بنابراین هر جشنوارهای چه در حوزههای هنر و چه در حوزه ادبیات، باید بتواند سلیقههای مختلفی را که کیفیت هنری بالایی دارند، دربر بگیرد و بهترین و برجستهترین آثار مربوط به این سلیقههای متفاوت را بررسی و به جامعه معرفی کند.
وی افزود: هرچه این شمولیت بیشتر شود، مخاطبانی که از ابتدا چندان علاقهای به آن جشنواره نداشتند، جذبش میشوند؛ چرا که مشاهده میکنند که این جشنواره حرفهای است و با بیطرفی سلیقههای برتر را معرفی میکند. این روند در جذب اقبال مخاطب به رونق بخشیدن جشنواره کمک بسیاری میکند.
عیدگاه طرقبهای ادامه داد: با این اوصاف اما مخاطبان پیش از هرگونه انتقاد یا انتظار از جشنواره بینالمللی شعر فجر باید بدانند که همه وظیفه فرهنگ به دوش جشنواره نیست. جشنواره یک رویداد یا یک نمایشگاهی است که اتفاقاتی را که سال گذشته در فرهنگ و شعر و ادبی کشور یا بیرون از کشور و میان فارسیزبانان رخ داده، نشان میدهد. بنابراین قرار نیست رونق همه ادبیات را از جشنواره شعر فجر انتظار داشته باشیم.
نویسنده کتاب «تلفظ در شعر کهن فارسی؛ بهرهگیری از شعر در شناخت تلفظهای دیرین» در تفاوت جشنواره شعر با جشنواره سینما گفت: محصولات فرهنگی مانند فیلم در ذات خود وابسته به رویدادها هستند، ولی شعر وابسته به فضای نشر است. یعنی وضعیت فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه باید به گونهای باشد که خانوادهها به خرید کتاب و مجموعه شعر مکتوب رغبت داشته باشند. اگر امکان خرید کتاب برای خانوادهها فراهم باشد، خود به خود در آن جامعه رونق ایجاد شده و خانوادهها پس از کتاب خواندن، قطعاً به سینما و کنسرت هم میروند و محصولات فرهنگی دیگر را نیز تهیه میکنند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران مشکلات اقتصادی جامعه را عاملی برای کم رونقی جشنواره معرفی کرد و ادامه داد: وقتی به دلیل مشکل اقتصادی و اجتماعی، فرهنگ و هنر رونق نداشته باشد، نمیتوان انتظار داشت که یک جشنواره ادبی یا شعری در اوج شکوه و پررونقی باشد. اول باید اتفاقاتی در جامعه شکل بگیرد و بهبودهایی در وضعیت فرهنگی و اقتصادی رخ دهد تا جشنوارهها هم رونق خود را بگیرند. بنابراین ابتدا باید صنعت نشر رونق بگیرد.
عیدگاه طرقبهای برنامههای آموزشی جشنواره بینالمللی شعر فجر را موثر در رونق ادبیات خواند و گفت: جشنواره فقط این نیست که گروهی از کتابها دیده و داوری شوند، باید برای گسترش دایره شمولیت آن برنامههایی از جمله برنامههای آموزشی تدوین کرد. شاعران نوجوان که کمتر تجربه دارند، در کنار خلاقیت باید از دانش ادبی نیز بهرهمند شوند. کارگاههای آموزشی جشنواره بینالمللی شعر فجر در آگاهی بخشی به قشر جوان اهمیت بسیاری دارند. دیدهام گاهی که استقبال از این کلاسها فوق العاده بوده و کسانی که در آن شرکت کرده بودند پربارتر و پرمایهتر شعر گفتهاند.
وی در پایان گفت: هرچند که همه چیز خلاقیت و ذوق و قریحه خودآگاه نیست که با آموزش جلو برود، ولی آموزش میتواند ذوقها را پروردهتر کرده و کاستیهای اثر نهایی را کمتر کند.
نظر شما