سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - پروانه رحمتی: امام رضا (ع) هشتمین پیشوای شیعیان و یکی از بزرگترین شخصیتهای تاریخ اسلام هستند. ایشان در دوران خود به عنوان یک عالم برجسته، فقیه و مفسر قرآن شناخته میشدند و در زمینههای مختلف علمی و فرهنگی تأثیرات عمیقی بر جامعه اسلامی گذاشتند. امام رضا (ع) با علم و دانش خود، به ترویج معارف اسلامی و پاسخگویی به شبهات دینی پرداخته و سعی کردند تا اصول دین را به طور واضح برای مردم تبیین نمایند.
در کنار علم و دانش، سیره اخلاقی و رفتاری امام رضا (ع) نیز الگوی مناسبی برای مسلمانان به شمار میرود. ایشان با رفتارهای نیکو، محبت و مهربانی به مردم، همواره در تلاش بودند تا ارزشهای انسانی و اسلامی را در جامعه گسترش دهند. ایشان (ع) نه تنها به عنوان یک امام معصوم، بلکه به عنوان یک شخصیت علمی، فرهنگی و اجتماعی، همواره مورد احترام و محبت شیعیان و مسلمانان بودهاند.
«چهارشنبههای امام رضایی» فرصتی برای معرفی آثار مرتبط با امام هشتم و بستری برای آشنایی عمیقتر با اندیشهها، آموزهها و روش زندگی امام رضا (ع) است تا در نهایت، به تقویت فرهنگ مطالعه و گسترش آموزههای انسانی و دینی در جامعه کمک کند.
مجید ملامحمدی در سال ۱۳۴۷ شمسی در شهر قم، در همسایگی بانوی باران و آیینه حضرت معصومه (س) به دنیا آمد. ملامحمدی تحصیلات حوزویاش را تا خارج فقه ادامه داد. او فارغ التحصیل کارشناسی ادبیات فارسی دانشگاه است. اولین اثر داستانی جدّی او در سال ۱۳۶۸ در مجله «سلام بچهها» چاپ شد و اولین شعرش هم در همان سال در مجله «کیهان بچهها» انتشار یافت. او از سالهای ۶۹ و ۷۰ به بعد در جلسات قصه و شعر مجله «سلام بچهها» در قم، حضوری در حاشیه، اما پر رنگ داشت. اما از سال ۱۳۷۱ به شکل رسمی همکاریاش با «سلام بچهها» به عنوان کارمند شروع شد. در ابتدا چند ماهی مسئول ضمیمه «پوپک» بود و خودش طرحهای اولیه آن را داد که بعداً یک مجله مستقل برای کودکان شد. بعدها به همراه سیدسعید هاشمی در راه اندازی «آسمانه» که ضمیمه داخلی سلام بچهها برای مطالب ارسالی بود تلاش کرد. از همان سالها به عنوان عضو تحریریه و مسئول بخش اجتماعی سلام بچهها و پوپک آغاز به کار کرد. از سال ۷۲ بود که کلاسهای قصه نویسی مرحوم استاد نادر ابراهیمی در مجلهسلام بچه ها شروع شد. این جلسات تا سال ۷۴ ادامه داشت. وی همچنین چند ماه به طور مرتب در سال های اولیه دهه هفتاد، در جلسات شعر مجله کیهان بچهها شرکت میکرد.
اولین کتابش به اسمِ «خواب عجیب استاد» در سال ۱۳۷۲ در حوزه هنری تهران انتشار یافت. از مجید ملامحمدی بیش از ۲۰۰ کتاب در زمینههای داستان، شعر و تحقیق ادبی و دینی، در دو مقطع کودک و نوجوان به چاپ رسیده است. بسیاری از این کتابها در جشنوارههایی چون کتاب سالِ جمهوری اسلامی، کتاب فصل جمهوری اسلامی، کتاب سالِ حوزه، کتاب سال کودک و نوجوان (کانون پرورش)، مهدویت، کتاب سالِ دفاع مقدس، کتاب سالِ سلام (مجلههای سلام بچهها و پوپک)، کتاب سالِ رضوی، کتاب سالِ ولایت، صدمین سالِ تولد امام خمینی (ره)، کتاب برتر ناشران، دوسالانه جشنواره نهج البلاغه و چند جای دیگر برگزیده و تقدیر شدهاند.
در سال ۱۳۸۷ از طرف وزارت ارشاد اسلامی کارشناسی ارشد در رشته ادبیات داستانی به وی اهدا شد. او سالها عضو تحریریه مجلههای سلام بچهها، پوپک و مسئول شعر مجله ماهانه ملیکا بوده و از مهرماه سال ۹۱ تاکنون سردبیر مجله پوپک است. در انجمن قلم ایران و انجمن نویسندگان کودک و نوجوان عضویت دارد. او همچنین برای شرکت در جشنواره ها و رونمایی از آثار ترجمه شدهاش به کشورهای چون هند، ایتالیا و ترکیه سفر داشته است. تعدادی از آثار او به زبانهای انگلیسی، روسی، اردو، نیجریهای، عربی و هندی ترجمه شدهاند.
بعضی از آثار او عبارتند از: «آواز باران»، «آخرین هجرت»، «فرهنگنامه نماز»، «مجموعه ۱۱۰۰ واژه درباره نماز»، «آواز مرغ باران»، «امام، مهربانترین پدر»، «پدربزرگ غمگین است» و.. بسیاری آثار دیگر که همگی در جشنوارههای بسیاری حائز رتبه شدند.
مجموعه ۵ جلدی کودکانه با نام «قصههای مامان جونی و زیارت»
این مجموعه با هدف آشنایی نسل جدید با مفهوم زیارت و به خصوص زیارت امام رضا (ع) نگاشته شده و نویسنده با زبانی ساده و کودکانه سعی در شناخت و اهمیت زیارت امامان معصوم به نسلجدید دارد.
«قصههای مامان جونی و زیارت» حکایت یک خانواده است که به همراه پدربزرگ و مادربزرگ خود به زیارت امام رضا (ع) به مشهد سفر میکنند. در این کتاب در طی سفر به مشهد در قطار اتفاقاتی برای این خانواده می افتد که این اتفاقات بسیار جذاب و گاهی عجیب است و برای شخصیت اول داستان با نام امیرعلی که در داستان بیشتر به آن توجه شده، این اتفاقات بسیار جالب توجه است.
مجید ملامحمدی با آوردن این اتفاقات موضوع و محتوای مربوط به زیارت را در داستان به نمایش میگذارد. علاوه بر اینکه حادثه و اتفاقات جالب توجهی در این داستان شکل میگیرد، فلسفه زیارت و چگونگی آشنایی با آداب زیارت امام رضا (ع) نیز مورد توجه نویسنده و مخاطب قرار گرفته است.
معنا و فلسفه زیارت امام رضا (ع) در قالب ایجاد اتفاقات و حوادث جالب و خاصی برای مخاطبان این کتاب بیان شده است. اینکه چرا باید امامان معصوم را زیارت کنیم و اینکه در تفکر شیعه زیارت چه شکل و محتوایی دارد و این زیارت به چه نتیجهای میرسد از جمله پرسشهایی است که در این کتاب پاسخ داده شده است.
کودکان وقتی این کتاب را میخوانند حتی با نظر مسلمانان با مذهب دیگر نیز در مورد زیارت امام رضا (ع) آشنا میشوند. به عنوان مثال وهابیها نسبت به زیارت کردن چه دیدگاهی دارند و چرا از زیارت کردن معصومین ما در مدینه و حرم پیامبر اعظم و بقیع جلوگیری میکنند.
همه این سوالات در ماجراها و اتفاقاتی که در کتاب میافتد پاسخ داده میشود. اینکه زیارت از دور، زیارت از نزدیک و مخصوصاً زیارت امام رضا (ع) چه ثواب و مراتبی دارد. در مورد زیارت حضرت عبدالعظیم حسنی که ثواب زیارت امام حسین (ع) را دارد و زیارت امامزادگان نیز در این کتاب اشاره شده و مجید ملامحمدی توضیحاتی داده است.
این مجموعه در پنج جلد به چاپ رسیده که نامهای این پنج جلد به ترتیب «دلتنگ امام رضا»، «در مهمانی امام رضا»، «ما گم شدهایم»، «سلام کردن ممنوع»، «کبوتری که حرف زد» است، که این پنج جلد به صورت یکجا نیز در یک کتاب گردآوری شده و با عنوان «مامان جونی و زیارت» به چاپ رسیده است.
این مجموعه در قطع وزیری از طرف انتشارات بهنشر آستان قدس رضوی چاپ شده و یکی از مجوعههایی است که چاپهای متعددی شده و در پویش انتشارات بهنشر هم حضور پررنگی داشته و تیراژهای وسیع و مخاطبان بسیاری داشته و با استقبال کم نظیر کودکان روبهرو شده و برای آنها جذاب بوده است.
نظر شما