كتاب «علم و تكنيك به مثابه ايدئولوژي» اثري ديگر از غلامرضا خديوي است كه با تمركز بر مفهوم عقلانيت در ابعاد مختلف و مقايسه آن با مفاهيمي مانند آزادي تكنولوژي، اقتصاد و ... به مقايسه آراي «ماكس وبر» با «هربرت ماركوزه» ميپردازد.\
خديوي ادامه داد: موضوع ديگر اين كتاب، بررسي مفهوم علم با توجه به روشها و مفاهيم خاص خود است كه جهاني را به وجود آورده كه در آن تسلط بر طبيعت با سلطه بر انسان پيوند ميخورد. اين پيوند به عنوان كليتي واحد، به رقم زدن سرنوشتي شوم براي جهان گرايش دارد.
وي درباره تفاوت وبر با انديشه ماركوزه توضيح داد: تفاوت وبر و اغلب جامعهشناسان قديميتر و معاصر با انديشههاي ماركوزه در حوزههاي مختلف به ويژه رابطه مفهوم عقلانيت و تكنولوژي است. وبر با استفاده از مفهوم عقلاني شدن سعي كرد تا تاثير پيشرفتهاي علمي و فني را بر چارچوبهاي نهادي جامعه تبيين كند؛ يعني آنچه را كه از مفهوم نوسازي مستفاد ميشود، به طور كلي موضوعي است كه در ميان جامعهشناسان قديمي تر و وبر مشترك است.
خديوي افزود: اين كتاب در 9 فصل گردآوري شده است. در اين اثر جامعهشناسي سنتي به عنوان مرحله خاصي از تكامل جوامع انساني آغاز ميشود و مورد بحث قرار ميگيرد و سپس با ويژگيهاي تمدن بزرگ و نسبت آنها با مسايل عقلانيت، پيشرفت علمي، اقتصاد و... ادامه مييابد تا مرز بين جامعه سنتي و جامعه در حال مدرن را پيش روي مخاطب قرار ميدهد.
وي گفت: كتاب «علم و تكنيك به مثابه ايدئولوژي» اثري كاربردي در مقايسه انديشه وبر و ماركوزه است كه در بيست و چهارمين نمايشگاه بينالمللي كتاب از سوي انتشارات جامعهشناسان منتشر و روانه بازار نشر ميشود.
بيست و چهارمين دوره نمايشگاه بينالمللي كتاب تهران 14 تا 24 ارديبهشتماه در مصلاي امام خميني(ره) برگزار میشود.
نظر شما