شنبه ۲۲ بهمن ۱۳۹۰ - ۰۸:۰۰
رقابت نزدیک انتشار خاطرات و اسناد انقلاب در سال 1388

مجموعه كتاب‌هاي منتشر شده در سال 1388 با محوريت انقلاب اسلامي ايران، نشانگر توجه نويسندگان و پژوهشگران تاريخ معاصر به سوي گردآوري اسناد مرتبط با اين واقعه و ضبط و انتشار مجموعه خاطرات فعالان انقلاب اسلامي است./

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، بر اساس آمار ارايه شده توسط پايگاه اطلاع‌رساني خانه كتاب، حدود 480 عنوان كتاب مرتبط با موضوع انقلاب اسلامي از آغاز تا پايان سال 1388 توسط ناشران دولتي و خصوصي وارد بازار نشر شده كه نسبت به سال قبل از آن با 50 درصد رشد مواجه بوده است. حدود 286 عنوان كتاب انقلاب در سال 1387 به چاپ رسيده بودند.

تدوين و انتشار زندگينامه و خاطرات خاندان پهلوي و شخصيت‌هاي سياسي آن دوران، در سال 88 اوج گرفته و گرچه غالب آن‌ها توسط ناشران خصوصي و با سبك و سياق آثار بازاري نوشته و منتشر شده‌اند، اما آسيب‌شناسي اين رويكرد و بررسي نقاط مثبت و منفي اين وضعيت ضروري است.

كتاب‌هايي چون «پهلوي‌ها» نوشته پروين قدسي‌زاده و مجبوبه جودكي، «دانستني‌هايي از تاريخ دربار پهلوي: اسدالله علم» اثر غلامعلي رجايي، «61 سال شاه» به قلم خسرو معتضد و «پهلوي دوم» نوشته سعيد قانعي و «مادر خوانده: زندگي و خاطرات اشرف پهلوي» اثر محمدرضا حسن‌بيگي از جمله اين آثارند.

روي ديگر اين سكه، گردآوري اسناد و مدارك مرتبط با هر يك از شخصيت‌هاي وابسته به حكومت پهلوي است كه توسط مركز بررسي اسناد تاريخي و گاه مركز اسناد انقلاب اسلامي دنبال شده است. اين‌گونه كتاب‌ها براي پژوهشگران و محققان حوزه تاريخ معاصر و انقلاب اسلامي مفيدند و دست‌مايه لازم براي داستان‌نويسان انقلاب را فراهم مي‌آورند.

مجموعه سه جلدي «فرح پهلوي» از سري كتاب‌هاي «زن‍ان‌ درب‍ار ب‍ه‌ روای‍ت‌ اس‍ن‍اد س‍اواک‌‏»، «دكتر محمد معتضد باهري به روايت اسناد ساواك» و «جمال امامي به روايت اسناد ساواك» نمونه‌اي از اين كتاب‌ها هستند. مجموعه مدارك و گزارش‌هاي ثبت شده در ساواك درباره فعالان انقلابي و نزديكان امام‌خميني(ره) هم در كنار اين كتاب‌ها در سال 1388 منتشر شده‌اند كه از جمله آن‌ها مي‌توان به «شهيد آيت‌الله حاج سيد مصطفي خميني به روايت اسناد ساواك» اشاره كرد.

موج زندگينامه داستاني‌نويسي و رمان‌نويسي بر اساس شخصيت‌هاي شهيد دوران انقلاب اسلامي توسط انتشارات سوره‌مهر و مركز اسناد انقلاب اسلامي در سال 1388 اوج ‌گرفته است و قالب اين آثار هم ويژه گروه سني نوجوانان تدوين شده كه نويدبخش توجه مراكز فعال ادبيات انقلاب به اين مقوله است.

«راز گل سرخ: روايتي داستاني از زندگي شهيد آيت‌الله سيدمحمدرضا سعيدي» نوشته خسرو باباخاني، خوابي به رنگ فراموشي: روايت داستاني از زندگي شهيد محمد مفتح» اثر عزت‌الله الوندي، «ستاره من: روايتي داستاني از زندگي شهيد محمدعلي رجايي» به قلم زهره يزدان‌پناه‌قره‌تپه و «زندگي و مبارزات شهيد اسدالله لاجوردي» نوشته غلامعلي پاشازاده برخي از اين كتاب‌ها هستند.

بخش ديگري از كتاب‌هاي منتشر شده در سال 1388 به بررسي احزاب سياسي و معرفي سير شكل‌گيري تا افول هر يك از آن‌ها با توجه به آينده انقلاب اسلامي پرداخته‌اند. جريان‌هاي سياسي قبل از انقلاب و وضعيت آن‌ها پس از دهه 50 بر اساس اسناد و مدارك نيز در اين آثار منعكس شده‌اند. «ريشه‌هاي انقلاب ايران» نوشته عظيم رفيع‌زاده، «چالش‌هاي سياسي پيش‌روي انقلاب اسلامي» اثر محمدرحيم عيوضي و «نظريه‌هاي انقلاب و انقلاب اسلامي ايران» به قلم محسن عبداللهي، جزو شاخص‌ترين آثار در اين حوزه‌اند.

خاطرات و سرگذشت فعالان انقلابي و زندانيان سياسي قبل از انقلاب نيز در سال 1388 مورد توجه پژوهشگران و محققان اين عرصه قرار داشته و مخاطبان هم به خاطر جذابيت‌هاي اين خاطرات از اين كتاب‌ها استقبال كرده‌اند كه نام‌هاي افرادي چون شهيد «دكتر سيد رضا پاك‌نژاد» در اين ميان ديده مي‌شوند.

خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا) پيش از اين و در فاصله 13 تا 26 بهمن 1387 در قالب‌ گزارش‌هايي كه در بخش انقلاب اسلامي اين خبرگزاري منتشر شده، وضعيت انتشار كتاب‌هايي با موضوع انقلاب اسلامي را از دهه 1360 تا سال 1387 بررسي كرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط