فرهنگ و زندگی روزمره چیست؟
فرهنگ، طبیعیت رو زندگی روزمره
فصل دوم کتاب به رابطه فرهنگ مدرن و زندگی روزمره میپردازد. این فصل توجه و تمرکز خود را بر فرهنگ مدرن و پسا مدرن و رابطه آن با روزمرگی افراد قرار داده است. «عقلانی سازی زندگی روزمره»، «عقلانی سازی فضا»، «فرهنگ و بی نظمی»، « انقلاب در سبک» از جمله مباحث مطرح شده در این فصل هستند. هدف اصلی این فصل توجه به درک فعالیتهای رومزهای است که به شدت تحت تاثیر نیروهای خاص فرهنگی در جامعه مدرن هستند. نویسنده بر این امر تاکید میکند که این فرهنگ دو وجهی است و بین دو گرایش کنترل و بی نظمی بیشتر تقسیم میشود. «زندگی روزمره حوزه تغییرپذیری عناصری است که به طور ذاتی مدرن، بی نظم، پست مدرن و مدرن متاخر است اما هیچ یک از این ویژگی ها تمیتواند پیچیدگی زندگی روزمره را در برگیرد و تمام ابعاد آن را آشکار سازد» (ص 83)
فرهنگ بالا، عامه و پایین در زندگی روزمره
نویسنده در فصل سوم کتاب به یکی از کاربردهای فراوان فرهنگ که همان ماهیت طبقاتی و برچسب بالا و پایین زدن توسط آن است، میپردازد و تاثیر این امر را بر زندگی روزمره واکاوی میکند. نویسنده در این فصل تلاش دارد توضیح دهد زندگی روزمره چگونه تحیت تاثیر هنر و فرهنگ عامه قرار میگیرد و در مقابل چگونه بر آن ها تاثیر می گذارد و آن ها را شکل میدهد. در این فصل که بلندتر از بخشهای گذشته است، به آرای بسیاری از نظریهپردازان از جمله متفکرین مکتب فرانکفورت چون آدورنو و هورکهایمر اشاره میشود. این بخش هم اقتصاد و ماهیت طبقاتی هنر و هم رابطه هنر و زندگی روزمره ر ا میکاود و در ادامه به فرهنگ پایین و پایداری میپرازد. «تا زمانی که یک جامعه بر اساس طبقات سازماندهی شود، سپس این طبقه همچنان بر نیروهای فرهنگی و زندگی روزمره تاثیر میگذارد، اگرچه لزوما به روشهای مستقیم و یا بلافاصله قابل تشخیص نیست.»
جهانی سازی فرهنگ و زندگی روزمره
بی تردید جهانی شدن یا جهانی سازی و تبعات حاصل از آن یکی از موضاعت مهمی است که نمیتوان فرهنگ و زندگی روزمره بشر امروز را بدون توجه به آن تبیین، تحلیل و فهم کرد. انگلیس در فصل چهارم و در واقع آخرین فصل کتاب به این موضوع پرداخته و ابتدا به سراغ تعریف و درک جهانی سازی رفته و پس از اشاره به تعاریف گوناگون آن، به امپریالیسم فرهنگی، آمریکایی و فرهنگ جهانی پرداخته است. او در ادامه نشان میدهد که چگونه فرهنگ زیست روزانه در نوسان میان محلی ـ بینالمللی قرار میگیرد و تمیز این دو از هم چه اندازه دشوار است. در واقع او این نظر را که امروزه فرهنگ ملی زیر هجوم فرهنگ جهانی از بین رفته است را رد میکند و فرهنگ ملی و بومی را همچنان تاثیرگذار میداند. کتاب با نتیجه گیری کوتاهی از نویسنده پایان میگیرد این نتیجه گیری در واقع نقدی است به مطالعات فرهنگی و نیازها و کاستیهایی که این رشته علمی برای پرباری بیشتر به آن نیاز دارد.
کتاب «فرهنگ و زندگی روزمره» به قلم «دیوید انگلیس» با ترجمه «جانان نجفی» و «علی باصری» در 188 صفحه با شمارگان 500 نسخه و قیمت 32000 تومان از سوی انتشارات «اندیشه احسان» وارد بازار نشر شده است.
نظر شما