سه رساله مذکور در این کتاب، که به اهتمام سرکارخانم دکتر منصوره ثابتزاده، اینک پیش روی شماست عبارتند از: رساله موسیقی نجمالدین کوکبی بخارایی، رساله موسیقی خواجه عبدالرحمن بن سیف الدین غزنوی و رسالهای از مولفی ناشناس همراه با منظومه شش مقام ماوراءالنهر.
از سال میلاد و وفات نجمالدین کوکبی اطلاعی در دست نیست اما بنا به این که رساله خود را به نام عبیدالله خان ازبک ( از خانان ازبک) نگاشته و این عبدالله یا عبیدالله در نیمه اول قرن دهم هجری می زیسته، بنابراین قطعی است که کوکبی در این قرن زندگی می کرده است. موسیقیدانی توانا که در این رساله تالیف و ایقاع (هماهنگ ساختن آوازها) را شرح داده و ابعاد و اجناس دوازده مقام آواز را بیان کرده است. گفته شده نجمالدین شش آواز را به نظم درآورده و خود ضمن آن که غزلسرایی درخور بوده آواز خوشی نیز داشته است. در باب مولف رساله دوم نیز که از آن عبدالرحمن بن سیف الدین غزنوی است تردیدها وجود دارد اما بنا به قول موسیقیپژوه بزرگ معاصر مرحوم دانشپژوه، غزنوی در تالیفات خود متأثر از کوکبی و عبدالقادر مراغی بوده بنابراین همعصر یا پس از کوکبی می زیسته. رساله سوم نیز که عنوان گمنام را بر خود دارد و بنابراین نمیتوان از مولفش نشانی داد، در مقدمه خود نشان داده متأثر از رأی فیثاغوریان و اخوانالصفا در نسبت میان موسیقی و افلاک بوده است. رأی و نظری که در ابتدای این طلیعه به نقل از مولانا ذکر کردیم و البته مورد نفی و نقض بزرگانی چون فارابی در موسیقی کبیر و ابنسینا در جوامع علمالموسیقی بود.
ضمن سپاس از اهتمام سرکارخانم دکتر منصوره ثابت زاده، امید دارم این اثر مورد استفاده موسیقی پژوهان کشورمان قرار گیرد.»
کتاب «سه رساله در موسیقی قدیم»در شمارگان 500 نسخه و با قیمت 40000تومان از سوی انتشارات انجمن آثار و مفاخر فرهنگی روانه بازار نشر شده است.
نظر شما