سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۰
«دمکراسی راستین» نقطه تقاطع بحث بین دمکراسی در ایران و اروپاست

مهدی رجبی، مولف کتاب «دمکراسی راستین» گفت: مشکلات، بیماری‌ها و بحران‌های مبتلابه دمکراسی موضوع این کتاب است. یعنی در حقیقت کتاب به نوعی نقطه تقاطع بین بحث دمکراسی در ایران و بحث دمکراسی در اروپا است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا دموکراسی (به انگلیسی: Democracy) شیوه‌ای از حکومت‌داری است که مردم در آن نقش پررنگی در تصمیمات مهم سیاسی و تعیین سرنوشت خود دارند، در این باره مهدی رجبی، مولف کتاب «دمکراسی راستین» گفت: کتاب «دمکراسی راستین» پاسخ به یک مشت مسائل موجود است، چنانچه من کتاب «تاریخچه اندیشه دمکراسی در اروپا» را در بیست سال قبل نوشتم و پاسخی به مسائل موجود در محیط سیاسی ایران بود، اینکه دمکراسی چگونه برقرار می‌شود.

وی افزود: این مباحث در سال‌های ۱۳۸۰ مطرح بود و من آن زمان در مسائل سیاسی نظری فعال بودم. بعد متوجه شدم که درک پایه‌ای نسبت به دمکراسی در ایران وجود ندارد و در حقیقت بر اساس منابع دست دوم و بدون اتکا به منابع پایه وارد این عرصه می‌شوند و در نتیجه درک درستی وجود ندارد. به همین دلیل شروع به نوشتن کردم و در ادامه کتاب‌های مختلف آمد از جمله «برابری در دمکراسی» و سپس آزادی که آزادی را من از وجه سیاسی توضیح ندادم، چون فکر می‌کردم امکان چاپ وجود ندارد و بهتر است که وارد بحث نشوم.

رجبی بیان کرد: در کتاب «دمکراسی راستین» بحث از لحاظ تاریخی و ادامه نکته‌ها در مورد آن کتاب‌ها بیان می‌شود. در این کتاب تاریخ به وجود آمدن دمکراسی در غرب را در مقایسه با شرق مطرح کردم که چرا در شرق دمکراسی شکل نگرفت و شرایط شکل‌گیری دمکراسی در غرب چه بود که آن شرایط در شرق وجود نداشت و بعد تمرکز بر روی این است که شکل‌گیری دمکراسی از چه مراحلی گذشت و اینکه در قرون وسطی افول پیش آمد و بعد دوباره شکل‌گیری آن از دوره رنسانس آغاز شد، از جمله مباحث این کتاب است.

وی در ادامه گفت: اما در بخش دوم این کتاب با نگاه مقایسه‌ای به شرق مباحثی اضافه شده است. موضوع دوم این کتاب در رابطه با مباحثی است که در غرب در رابطه با دمکراسی مطرح است. این مباحث در ایران چندان مطرح نبود و در مورد این مباحث به تازگی دیدم که چند کتاب به چاپ رسیده است. مباحثی مانند دمکراسی به بن‌بست رسیده است، دمکراسی با بحران شروع شده است، دمکراسی بیمار شده است، دمکراسی در حال شکست است و بعد بحث‌هایی مانند پست دمکراسی و این چیزها مطرح شده است و دهها و شاید صدها کتاب در این زمینه چه در آمریکا و چه در ایران نوشته شده است که من تقریباً چند ده تایی از اینها را دیدم.

نویسنده کتاب «دمکراسی راستین» افزود: من در اروپا نه به لحاظ حزبی ولی به لحاظ سندیکایی فعال بودم و از چند دهه پیش مسائل اینها را از نزدیک دنبال می‌کردم و چون این مسائل را دنبال می‌کردم، مسئله قابل توجه این بود که در ایران در آغاز راه برقرار کردن دمکراسی قرار داریم و هنوز به مراحل بالاتر نرسیده‌ایم، باید توجه داشته باشیم و باید آگاه به مسائل پست دمکراسی، بیماری‌های دمکراسی و بحران دمکراسی باشیم. این مسائل در اروپا مطرح است، در حالی که در ایران اینها مطرح نبود.

وی با اشاره به بیماری‌های دمکراسی بیان کرد: بیماری‌های دمکراسی و اساساً تناقض نهادی دمکراسی چیست که از این تناقض ذاتی این بیماری‌ها بیرون می‌آید و بیماری‌هایی است که در همه کشورها هست و تاکنون راه‌حلی برای آن نداشتند. نه اینکه دمکراسی چون این بیماری‌های علاج‌ناپذیر را دارد، محکوم به فناست بلکه با این‌ها باید با حذف کردن مرحله به مرحله به پیش برود. این سرنوشت دمکراسی است و دمکراسی همیشه در تلاش و جدیت است و هیچ‌وقت ما نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم که دمکراسی به طور کامل برقرار باشد و این تصور غیرواقعی است. با داشتن این درک، مشکلات، بیماری‌ها و بحران‌های مبتلابه دمکراسی موضوع این کتاب است. یعنی در حقیقت کتاب به نوعی نقطه تقاطع بین بحث دمکراسی در ایران و بحث دمکراسی در اروپا است. البته بحث سیاسی اروپا مشغله و مسئله سیاسی فعالان سیاسی در ایران نیست. ولی اگر بخواهند دمکراسی را به طور جدی بسازند، مسائلی مانند نقش دولت در جامعه و در اقتصاد مطرح است.

کتاب «دمکراسی راستین» تالیف مهدی رجبی در ۷۰۹ صفحه و با قیمت ۳۹۵ هزار تومان از سوی انتشارات دنیای نو روانه بازار نشر شده است و یکی از نامزدهای چهل و دومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین