به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب (ایبنا) در ارومیه، مصطفی قلیزادهعلیار، در محفل بزرگداشت حکیم نظامی گنجهای، که ظهر سهشنبه، در سالن جلسات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجانغربی برگزار شد، مجموعه منظوم «خمسه» اثر ذوق و اندیشه و هنر حکیم نظامی گنجهای شاعر متفکر و دانشمند هنرمند ایرانی در قرن ششم به زبان فارسی فاخر، اینه و نماد عینی حکمت ایرانی است زیرا شامل تاریخ، افسانه، هنر و دانش ایرانی قبل و بعد از اسلام میشود.
وی افزود: همه شاعران، عالمان، اندیشمندان و اهالی فرهنگ و هنر و ادب و دانش، لازم است با «خمسه نظامی» آشنا شوند و خوب بخوانند و اُنس بگیرند تا بهرههای فکری و هنری و خلاقیت هنری و فکری از سفره فکری و منظومه بلند پنج گنج او ببرند و هنر و اندیشه خود را غنیتر سازند.
سعید سلیمانپور، شاعر و مدرس ادبیات ارومیهای نیز با اشاره به مقام شامخ و منحصر به فرد نظامی در ادبیات فارسی، گفت: نظامی با سرودن پنج گنج خود شامل شش منظومه «مخزن الاسرار، خسرو و شیرین، لیلی و مجنون، هفت پیکر، اسکندرنامه و شرفنامه» به قله ادبیات منظومه سرایی دست یافت.
وی افزود: بعد از نظامی بیش از ۱۰ شاعر بزرگ زبان فارسی به شیوه او، منظومهها ساختند ولی هیچکدام ازجمله امیر خسرو دهلوی، جامی، زلالی خوانساری دوره صفویه در زبان ترکی امیر علی شیر نوایی و حکیم ملا محمد فضولی به او نرسیدند.
این کارشناس ادبیات بیان کرد: برخی افراد و جریانهای مغرض یا بی سواد اشعار و دیوان ترکی «نظامی قونوی عثمانی» را که چند صد سال بعد از نظامی گنجهای بوده، به نام نظامی گنجه ای جا زدهاند و جا میزنند و ابیاتی را تحریف یا جعل میکنند که در خمسه نظامی و هیج کتاب دیگری نیست.
سلیمانپور افزود: علاوه بر بی اساس بودن ادعای اشعار ترکی نظامی گنجهای، به لحاظ زبان شناسی هم، زبان اشعار ترکی نظامی قونوی مخصوص دوره خود این شاعر است و در قرن ششم هجری و دوره نظامی گنجهای، اصلاً در قفقاز یک بیت شعر ترکی از حدود صد شاعر آن دیار، در هیچ کتابی ثبت نشده است یعنی زبان ترکی در آن قرن در قفقاز مرسوم نبود.
به گزارش ایبنا؛ در این همایش بیش از ۲۰ شاعر ابیاتی انتخابی از خمسه نظامی و یا اشعاری از خود را قرائت کردند.
نظر شما