سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - یوسف ملایی، روزنامهنگار و فعال فرهنگی: زادروز اهالی ادبیات و کتاب، فرصتی است تا با شادباش این رویداد، قدردان زحمات آنها باشیم.
گاهی ارسال یک پیام تبریک یا قرائت فاتحهای برای درگذشتگان شعر و ادب، یاد آنها را در دل و ذهن جاری میکند بنابراین به سراغ مولفان و شعرا و ادبای ۱۳ روز نخست بهار رفتیم تا تلاشهای آنها را پاس بداریم.
در نخستین روز از بهار که مصادف با روز جهانی شعر، نوروز جمشیدی و آغاز تابستان بزرگ هرمزگان است، مرتضی نصیری گوکی شاعر، مولف و محقق حوزه دفاع مقدس به سال ۱۳۴۰، در فصل عطر انبه و یاسمین گل در میناب پا به عرصه گیتی نهاد. وی مجموعه شعر «گپ گنوغ۱» و «گپ گنوغ ۲»، کتاب «بُنگر»، «عرشیان جزیره» زندگینامه ۵۴ شهید هرمز و قشم، مجموعه ۴۰ غزل بومی با ترجمه فارسی با عنوان «چلچلی» را تاکنون تالیف کرده است.
محمود سالاری شاعر بومی سرای فینی و صاحب ۶ مجموعه شعر: «بَی که بِگَم بَی دل خُم»، «باد میون کاکُل»، «پُروک سرِ دار»، «چه پِنهون از شما»، «نگار کوکلی» و «سوند زندگی سالار»، همگام با نصیری گام در این کره خاکی نهاد.
احمدنور دریایی نویسنده کتاب «مراسم آیینی و فولکلور مردم بندرکنگ» در سال ۱۳۶۰ در بندر تاریخی کُنگ دیار به زندگی سلام کرد. علیرضا داوری مولف، مدرس و کارگردان اهل رودان (بهشت جنوب) و نویسنده نمایشنامه «مو غلی پنا» نیز با دریایی در یک سال، از خالق هستی بخش، جان یافت.
حمید مرادی زاکینی شاعر کتابهای «تو شیرینی مث انگور زاکین» به سال ۱۳۵۹ در شمال بندرعباس و در روستای گردشگری زاکین از توابع سیاهو به دنیا آمده است. عبدالرحیم فرخنده مولف کتابهای «روانشناسی در ورزش» سال ۱۳۵۱ در پارسیان و غرب هرمزگان چشم به جهان گشوده است.
آیت الله محمد عبادی زاده رئیس شورای فرهنگ عمومی هرمزگان، امام جمعه بندرعباس و نماینده ولی فقیه در هرمزگان نیز زاده نخستین روز از نوروز به سال ۱۳۴۲ در شمال شرق هرمزگان و ۱۰۰ کیلومتری مرکز این استان است. وی از چهرههای کتابخوان حرفهای، دوستدار ادبیات و از بنیانگذاران کتابخانه تخصصی دریایی است.
حجت الاسلام حسین جهانگیری شاعر، مولف و واعظ و نویسنده کتاب «شعر و پند» متولد سال ۱۳۵۱ در شهرستان بستک است. حسین مشعری از مولفان هرمزگانی نیز زاده سال ۱۳۴۵ است. خاتون رئیسی مینابی صاحب مجموعه شعر «خاتون» نیز سال ۱۳۴۱ در بندرلنگه زاده شد.
در نخستین روز نوروز همچنین مصیب داوری نویسنده و بازیگر شهرستان رودان در سال ۱۳۶۶ به دنیا آمد. مریم مدیرزاده مولف و مدرس در سال ۱۳۴۹ نیز در شهرستان پارسیان پا به عرصه گیتی نهاد. غلام امینی دومشهری شاعر، مولف، معلم و ایثارگر، سال ۱۳۴۵ در گلستان میناب زاده شده است.
زنده یاد صالح سنگبر مولف کتاب «یادتن» و «کغار» سال ۱۳۲۷ زاده شده است. آرامگاه این شاعر هرمزگانی در بهشت زهرای باغوی بندرعباس قرار دارد.
در دومین روز از نوروز عبدالرحمان جروند مولف سال ۱۳۴۷ در هنگویه بستک متولد شد.
در چهارمین روز از نوروز، احمد پورطرق از مولفان هرمزگانی در سال ۱۳۳۶ دیده به جهان گشوده است.
در پنجم فروردین، احمد رحیمی هلری (دکتر نوردآموز) مولف، شاعر و منتقد ادبی به سال ۱۳۳۷ پا به عرصه گیتی نهاد. وی بیش از ۱۸ عنوان کتاب نوشته است. درسا مرادی گرافیست کتاب و مدرس دانشگاه در سال ۱۳۷۶ در بندرعباس زاده شده است.
در دهمین روز از فروردین، منصور لوایی پژوهشگر، نویسنده و استاد دانشگاه در سال ۱۳۴۳ زاده شد. صُغرا میرشکاری محقق، مولف و هنرمند گلابتون دوزی، سال ۱۳۵۹ در میناب به دنیا آمد و با نخلها و گُلهای کیدی قد کشید. لیلا ملاحی محقق، مولف، شاعر و هنرمند صنایعدستی، سال ۱۳۴۶ پا به عرصه گیتی نهاد و توانست کتاب پژوهشی «جَت» را خلق کند.
علی رضایی شاعر، مولف، محقق، نمایشنامه نویس، کارگردان و استاد دانشگاه، شاعر کتاب «با زخمههای زخمی» یازدهم فروردین ماه سال ۱۳۲۷ چشم به این جهان گشود. کتاب «بازی باد و گریز برگ» زندگینامه علی رضایی به قلم پروانه ماندگاری نوشته شده است.
در «نوروز» همچنین بزرگان ادبیات کشور همچون کتایون مزداپور زبان شناس و پژوهشگر، سلمان هراتی شاعر، علی اکبر دهباشی مدیر مسئول و سردبیر دوماهنامه فرهنگی و هنری بخارا (اول فروردین)، افشین علا (۴ فروردین)، امیرخسرو دهلوی (۵ فروردین)، احمد آرام برگزیده اولین دوره کتاب سال ایران (۷ فروردین) و … چشم به این دنیا باز کردهاند.
نظر شما