خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ بسیاری از والدین مایل هستند کودک خود را به دندانپزشکی ببرند و حتی برای درمان دندانهای کودک اقدام کردهاند ولی چون کودک از دندانپزشکی میترسد موفق به انجام اینکار نشدهاند. در این مطلب میخواهیم به چند نکته بسیار مهم در مورد ترس کودک از دندانپزشکی اشاره کنیم.
نکته اول: شما نباید راجع به ترس خودتان از دندانپزشکی جلو کودک صحبت کنید یعنی نباید جملاتی مانند: " من خودم بیشتر استرس دارم" یا "من هم وقتی دندانپزشکی میرم اضطراب میگیرم" وجملاتی مانند اینها را جلوی کودک بیان کنید و حتی نباید راجع به کارهای دندانپزشکی به کودک اطلاعات بدهید مثلاً نباید راجع به تزریق آمپول دندانپزشکی یا دستگاه تراش دندان یا مراحلی که میدانید به کودک توضیح بدهید. این توضیحات باید کاملاً برعهده دندانپزشک متخصص کودکان گذاشته شود.
نکته دوم: گمان نکنید اگر قول انواع جایزه یا یک جایزه بزرگ به کودک بدهید همه چیز بهتر میشود، با اینکار کودک فکر میکند قرار است کار وحشتناک و بزرگی انجام شود و حتی ممکن است واکنش های اضطرابی بیشتری از خودش نشان دهد. جایزه باید یک هدیه کوچک باشد که در آخر کار به کودک داده میشود.
نکته سوم: در حین کار دندانپزشکی نباید با کودک صحبت کنید این کار باعث افزایش استرس کودک و کاهش ارتباط او با دندانپزشک متخصص کودکان میشود. اگر شما در اتاق کار دندانپزشک حضور دارید و اجازه حضور به شما داده شده است فقط باید یک مشاهده کننده ساکت باشید و در حین کار با کودک و حتی دندانپزشک صحبت نکنید و اجازه دهید ارتباط بین کودک و دندانپزشک متخصص کودکان شکل بگیرد.یکی از نامناسب ترین کارهای والدین این است که در حین کار مرتب از کودک سوال کنند که آیا درد دارد؟! و یا از دندانپزشک سوال کنند که آیا دندان کامل بیحس شده است؟! اینکار باعث گریه و اضطراب بیشتر کودک میشود و یا ممکن است کودک هر حسی داشته باشد مثلاً بوی مواد دندانپزشکی را دوست نداشته باشد تحت عنوان درد بیان کند.مطمن باشید دندانپزشک متخصص کودکان بیشتر از هر فرد دیگری مراقب بیحس بودن دندان کودک است و حتماً در صورت نیاز بیحسی را تجدید خواهد کرد و حتماً متوجه بیحس بودن یا نبودن دندان کودک خواهد بود پس به او اعتماد کنید.
نکته چهارم: بهتر است اصطلاحاتی نظیر عصبکشی، کشیدن دندان، بیحسی و مواردی نظیر آنها را جلوی کودک به کار نبرید و وقتی دندانپزشک به شما راجع به شرایط درمان توضیح میدهد کودک در آن محل حضور نداشته باشد.
نکته پنجم: اگر کودک شما در شرایط خاصی قرار دارد مثلاً پدرومادر مشکلاتی با یکدیگر دارند یا طلاق گرفتهاند، فوت یکی از والدین یا فامیل یا دوستان نزدیک، تولد یک فرزند جدید، مشکلات درون خانواده که باعث نگرانی کودک شده است، بستری اخیر کودک در بیمارستان و سایر مسائلی که مشابه موارد بالا باشد، احتمال عدم همکاری او با دندانپزشک و اضطراب و گریه شدید حین کار دندانپزشکی بسیار بالا خواهد بود و در این موارد بهتر است مساله را صادقانه با دندانپزشک متخصص کودکان در میان بگذارید.
نکته اخر: از درمان کودک در شرایط آرامبخشی یا بیهوشی نترسید. اگر دندانپزشک متخصص کودکان برای کودک شما درمان در شرایط آرامبخشی یا بیهوشی را توصیه کرد انجام این کار را بخاطر ترس از این کلمات به تاخیر نیندازید ولی حتماً اینکار را در مراکز معتبر دارای مجوز وزارت بهداشت و زیر نظر متخصص بیهوشی و دندانپزشک متخصص کودکان انجام دهید. و مهمتر از همه لازم است بدانید که آرامبخشی یک روش ملایمتر یا سادهتر از بیهوشی نیست بلکه انتخاب آرامبخشی یا بیهوشی به موارد متعددی نظیر طول مدت کار، شرایط جسمی کودک و نظر متخصص بیهوشی و دندانپزشک متخصص کودکان بستگی دارد و برای امنیت بالاتر کودک باید این انتخاب کاملاً بر عهده تیم درمانی گذاشته شود. انجام درمان در شرایط آرامبخشی یا بیهوشی به شرط آنکه در مراکز معتبر و بر طبق اصول و با تجهیزات و امکانات کافی انجام شود هیچ تاثیری بر روی مغز، حافظه و رشد کودک شما نخواهد داشت و یک روش کاملاً علمی و پذیرفته شده در سراسر دنیا میباشد.
نظر شما