چهارشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۸۸ - ۱۰:۱۵
اخلاق، تربيت، عرفان و دين در قالبي خواندني

چاپ نخست كتاب «داستان‌هاي حكمت‌آموز» نوشته محمد غلامي از سوي موسسه بوستان كتاب منتشر و روانه بازار نشر شد.\

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، در اين اثر، در قالب داستان‌هاي كوتاه و شيرين، به زباني نو و بديع برخي از تعاليم اخلاقي، تربيتي، عرفاني و ديني كه در دين اسلام بر آنها تاكيد و در زبان‌ها و فرهنگي‌هاي مختلف نيز به آنها اشاره شده، از متون سراسر جهان گزينش شده است.

ادبيات  به ويژه شعر و داستان از زيباترين و متعالي‌ترين جلوه‌هاي تمدن و فرهنگ انسان‌ها به شمار مي‌رود و آينه تمام‌نماي روح و روان يك ملت است. داستان از آن جهت كه با هنر گره خورده است، در ميان مردم، جذابيتي فوق‌العاده دارد و طرح آموزه‌هاي تعالي‌بخش در قالب داستان‌ها و اشعار زيبا، ماندگارتر و اثربخش‌تر است؛ به طوري كه قرآن كريم نيز با آن همه شرافت و بلندي رتبه‌اش، براي پيامبر گرامي اسلام(ص)، قصه‌ها و سرگذشت پيشينيان را نقل مي‌كند تا او را آگاهي بخشد: «نحن نقص عليك احسن‌القصص بما اوحينا اليك هذاالقران و ان كنت من قبله لمن‌الغافلين؛ ما نيكوترين قصه‌ها را با اين قرآن بر تو نازل كرديم؛ هرچند تو پيش از آن، از اين سرگذشت‌ها غافل بودي(يوسف، آيه 3)». و نيز در پايان سوره يوسف مي‌فرمايد: «لقد كان في قصصهم عبرة لاولي‌الالباب؛ به درستي اين سرگذشت‌ها براي خردمندان مايه آموزش و عبرت است.»

بنابراين قصه‌ها و سرگذشت‌ها همواره جايگاه رفيع و جذابيت خود را در طول تاريخ حفظ كرده‌اند و چيزي جايگزين آن نيست، به‌ويژه كه داستان و سرگذشتي، واقعي يا الهام گرفته از واقعيت باشد يا داستاني كوتاه كه در حداقل زمان، حداكثر بهره، لذت و آموزش را به انسان هديه دهد.
در دهه‌هاي اخير، اين نوع داستان‌هاي كوتاه در ميان ملت‌ها، فرهنگ‌ها و رسانه‌هاي سمعي و بصري جهان، رواج بيشتري يافته است و در امر تربيت و اخلاق نيز از آنها بهره‌‌هاي فراوني مي‌برند. امروزه جهان ما روزبه‌روز رو به كوچك‌تر شدن پيش مي‌رود. جهان، دهكده‌اي كوچك مي‌شود، ريزپردازنده‌ها هر روز ريزتر مي‌شوند، نانوتكنولوژي، صنعت را تسخير مي‌كند... و در اين ميان، صد البته دانش‌ها و مهارت‌ها نيز ‌چنين وضعيتي دارد. مدير يك دقيقه‌اي، معلم يك دقيقه‌اي، كتاب‌هاي يك دقيقه‌اي و.... هر روز گسترش مي‌يابند و عرصه ادبيات نيز از اين تحول به دور نمانده است. امروزه داستان‌نويساني پديد آمده‌اند كه تمام هم خود را براي نجات بشر به كار گرفته‌اند. در سال‌هاي اخير، برخي نويسندگان و هم‌چنين گروه‌ها و موسسات فرهنگي و ديني، آثار خود را در رسانه‌هاي جمعي سراسر جهان منتشر كرده‌اند تا ديگران در هر كجاي پهنه گيتي، بتوانند بدون محدوديت، آنها را بخوانند و لذت ببرند.

در ميان اين آثار، داستان‌هاي واقع‌گرا، تخيلي، افسانه‌اي و... به چشم مي‌خورد، اما ويژگي اصلي داستان‌هاي كوتاه، همچنين آثار كلاسيك، تمركز بر پيام اخلاقي و انساني آنهاست. در اين داستان‌ها از نظر شخصيت‌پردازي، صحنه‌پردازي و فضاسازي و از اين قبيل نكات، توجه چنداني نشده است. ماجراي آنها پيچيدگي خاصي ندارد و معمولا با ضربه پاياني كه همراه با پيام اثر است، خاتمه مي‌يابند. درون‌مايه همه اين آثار، دغدغه‌هاي هميشگي بشر است. از اين‌رو، اين آثار، تاريخ مصرف ندارند و هيچ محدوده جغرافيايي را نمي‌توان براي آنها و مخاطبانشان تصور كرد كه همين عامل جهاني شدن آنهاست.

در بخشي از مقدمه كتاب آمده است: «در اين كتاب، علاوه بر داستان‌هايي كه مولف با الهام از برخي روايات و تمثيل‌هاي كهن فارسي، نگاشته يا بازنويسي كرده است، داستان‌هايي نيز از اقوام و ملل گوناگون گردآوري شده است كه هم‌چون مثل‌ها و لطيفه‌ها، وجهه‌اي همگاني دارند و غالبا به فرهنگ و فولكلور ملت‌ها تبديل شده‌اند. بسياري از اين داستان‌هاي كوتاه در خيلي از منابع، كتاب‌هاي مختلف، مجلات و متون ادبي و سايت‌هاي مختلف در سراسر دنيا استفاده شده‌اند بدون اين كه نويسنده خاصي براي آنها ذكر شود. بسياري از اين داستان‌ها همان تمثيل‌ها و فولكلور ملت‌ها هستند كه نويسندگان خوش ذوق، آنها را به صورت داستان درآورده‌اند و در كتاب‌هاي روان‌شناسي، اجتماعي و آموزشي و رمان‌هاي خود گنجانده‌اند.
هم‌چنان كه ما نيز در ميان آثار كهن خود، نظير اين داستان‌ها را زياد مي‌يابيم، مثل جامع‌التمثيل، جوامع‌الحكايات، فرج بعدالشدة، گلستان سعدي، بهارستان جامي و... كه بعضي از اين داستان‌ها در ده‌ها متن، كتاب، مجله و سايت در سراسر جهان آمده‌اند كه ذكر نام همه آنها در اين جا ضرورتي ندارد. لذا اگر در مواردي، نويسنده مشخص بوده است، به آن اشاره كرده‌ايم، ولي همه آنها نويسنده مشخصي در ميان متون ندارند و يا به نويسندگان آنها اشاره نرفته است. هم‌چنان كه لطايف و ضرب‌المثل‌ها زاييده فكر گويندگان و نويسندگان مشخصي نيستند.
از اين رو ما در اين كتاب در ضمن داستان‌هاي كوتاه، قصد داريم تا تعاليم اخلاقي، تربيتي، عرفاني و ديني را در موجزترين، زيباترين و استوارترين داستان‌ها از سراسر جهان عرضه نماييم. تا چه قبول افتد و چه در نظر آيد.»

مجموعه حاضر دربردارنده 112 داستان اخلاقي، تربيتي، عرفاني و ديني است.

چاپ نخست كتاب «داستان‌هاي حكمت‌آموز» در شمارگان 2000 نسخه، در 212 صفحه و بهاي 38000 ريال راهي بازار نشر شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط