جمعه ۲۲ مهر ۱۳۹۰ - ۱۲:۰۰
نويسنده‌ای كه در سايه تاسيس حوزه علميه ماندگار شد

امروز (17 ذی‌القعده)، در تقویم تاریخ سالروز درگذشت آيت‌الله شيخ عبدالكريم حائری يزدی، موسس حوزه علميه قم است. از اين‌رو «ايبنا» در گزارش پیش‌رو مروری بر آثار، تاليفات و پژوهش‌های اين شخصيت فرهنگی دارد.

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، شیخ عبدالکریم حائری سال ۱۲۳۸ هجری شمسي در روستای مهرجرد يا مهرگرد(میبد) ‌یزد به دنیا آمد. پدرش «محمدجعفر» کشاورزی پرهیزکار و با تقوا، صالح و صادق و مادرش اهل اردکان یزد بود که پس از ازدواج با محمدجعفر به روستای مهرجرد در دو فرسخی اردکان آمد.

در شش سالگی او، یکی از بستگانش معروف به «میر ابوجعفر» به مهرگرد آمد و آموزش عبدالکریم را عهده‌دار شد. «میر ابوجعفر» شيخ را به اردکان برد و به مکتب سپرد. عبدالکریم روزها در درس استادان حاضر می‌شد. با درگذشت پدر، مدتی از تحصیل بازماند، اما بعد از چندی به حوزه علمیه یزد رفت و در مدرسه محمدتقی خان سکنی گزید و به تحصیل علوم اسلامی پرداخت.

شيخ عبدالكريم در ۱۸ سالگی، همراه مادرش با کاروان زیارتی به عراق رفت. چند سالی در کربلا در محضر آیت‌الله فاضل اردکانی بود و پس از آن با راهنمایی استادش به سامرا و به محضر میرزای شیرازی راه يافت. میرزای شیرازی مرجع زمان و سرپرست حوزه علمیه سامرا بود. وی از آنجا که به آیت‌الله اردکانی احترام زیادی می‌گذاشت، شیخ عبدالکریم را مورد توجه قرار داد.

آيت‌الله حائری پس از این که به اجتهاد رسید، از این دوران به نیکی یاد کرد و از خاطرات خانه میرزا نوشت: «سرداب خانه میرزا هم محل مطالعه‌ام بود و هم محل استراحتم و در ماه رمضان سحری را نیز در آنجا می‌خوردم، اما برای افطار به خانه میرزا باز نمی‌گشتم، بلکه به علت گرمای طاقت فرسای هوا، به سوی فرات رفته، آب مفصلی می‌خوردم و شنا می‌کردم.»

شیخ عبدالکریم دوازده سال در سامرا به تحصیل پرداخت و در این مدت از درس‌های فقیهانی نظير آیت‌الله سیدمحمد فشارکی و آیت‌الله نوری سود برد.

وي سال ۱۲۹۳ هجري شمسي هنگامی که دامنه آشوب‌های ضد انگلیس در بین‌النهرین به شهر کربلا نیز کشیده شد، به دعوت مردم سلطان آباد(اراک) به ایران بازگشت و تا سال ۱۳۰۱ که به قم رفت، در حوزه علمیه اراک بود. آیت‌الله حائری هشت سال در این حوزه تدریس کرد و در کنار مسوولیت مرجعیت، از پرورش استعدادهای طلاب جوان نیز غافل نبود.

در شرایطي که ایران به سوی تباهی می‌رفت، علما به فکر ایجاد حوز‌‌ه‌ای در قم افتادند كه اين اقدام به عالم قدرتمندی که بتواند زعامت آن را بر عهده گیرد و بودجه‌ای که آن را اداره کند، نياز داشت. مهم‌تر از همه، اين طرح به صبر و بردباری و زیرکی محتاج بود. علمای بزرگ ایران، این ويژگي‌ها را در آیت‌الله حائری می‌دیدند. وي بهار سال 1301 هجري شمسي حوزه علمیه قم را به صورت رسمي تاسیس کرد.

با تاسيس اين حوزه، علما و مردم متدین از شهرهای مختلف برای تبریک مي‌آمدند، حتی رجال سیاسی نیز به استقبال شتافتند. احمد شاه نیز به قم آمد و به آیت‌الله تبریک گفت. (بهشتی سرشت، محسن، نقش علما در سیاست[از مشروطه تا انقراض قاجار] تهران، پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی، ص 349 و 348)

«یحیی دولت‌آبادی» از سیاستمداران و نزدیکان دربار پهلوی اول در این باره نوشته است؛ «مدتی است شهر قم به واسطه وجود شیخ عبدالکریم عراقی سلطان آبادی که در تغییرات اوضاع مملکتی از اراک به قم رفته و در آنجا حوزه علمیه مفصلی بر پا نمود، طلاب دینی را دور خود جمع کرده، طرف توجه دولت و ملت شد، سیاست وقت با او موافقت دارد، او هم با سیاست مخالفتی ندارد، البته در سکوت و آرام نگه داشتن یا هرگونه هیجانی که از طرف توده ملت بر ضد اوضاع مملکت باشد، خصوصاً در جلوگیری از نشر افکار کمونیستی در جامعه ایرانی می تواند کارآیی داشته باشد، از این رو تشکیل حوزه روحانی با این هیاهو در مرکز ایران با اوضاع سیاسی ما بی ارتباط نمی‌باشد.»(تاریخ قم، ص 275)

آیت‌الله حائری با تأسیس حوزه علمیه قم به آیت‌الله موسس ملقب شد و درس خارج فقه را صبح‌ها در مسجد بالاسر که اكنون مقبره وي در آنجاست، شروع کرد تا این که سال 1314 پس از بهبودی از بیماری شدید قلبی، درس فقه را به مسجد عشقعلی انتقال داد و خارج اصول را عصرها در مدرسه فیضیه می‌گفت. علمای مقیم قم در این درس‌ها شرکت می‌کردند. علمای اراک و شهرهای دیگر به قم مهاجرت كردند و در این درس‌ها شرکت داشتند.(نهضت امام خمینی، دفتر نخست، ص 40)

پس از اين اقدامات، حوزه علمیه قم رونق گرفت و از سراسر ایران، طلاب به قصد تحصیل علوم حوزوی به قم می‌آمد . امام خمینی(ره) که از طلاب اراک بودند، سال 1301 هجري شمسي به قم آمدند و در مدرسه دارالشفاء سکونت یافت و تا سال 1306 موفق شد سطوح عالی را به اتمام رساند و به درس خارج فقه و اصول آیت‌الله حائری راه یابد و پایه‌های علمی و مبانی فقهی و اصولی خود را تحکیم بخشد و به اجتهاد نائل شود.(مرجعیت در عرصه اجتماع و سیاست، ص 333)

از جمله آثار وي مي‌توان «کتاب الصلوه» كه کتاب مفصلی درباره مسائل نماز است و کتاب «دور الاصول» را كه تقریرات درس آیت‌الله سیدمحمد فشارکی است، نام برد. کتاب‌های دیگر آیت‌الله حائری مجموعه رسائلی‌اند که در ابواب مختلف فقهی مانند احکام ارث، احکام شیردادن و مسائل ازدواج و طلاق به رشته تحریر درآمده‌اند.

آیت‌الله حائری ۱۷ ذیقعده ۱۳۵۵ هجری قمري (۱۳۱۵ هجری شمسي) در ۸۴ سالگی درگذشت و در جوار آرامگاه حضرت معصومه به خاک سپرده شد.

در سال‌هاي اخير كتاب‌هاي گوناگوني درباره آثار و اقدامات آيت‌الله حائري‌يزدي به رشته تحرير درآمدند كه برخي از آنها عبارتند از؛

ـ‌ بررسی عملکرد سیاسی آیت‌الله حاج شیخ عبدالکریم حائری‌یزدی، از سال 1301 تا سال 1315 هجري شمسي/ فرزانه نیکوبرش/ امیرکبیر/ 1382

ـ شرح زندگانی حضرت آیت‌الله موسس و فرزند برومندشان آیت‌الله حاج شیخ مرتضی حائری(ره)/ سیدصادق حسینی‌یزدی/ علامه /1388

ـ آیت‌الله حائری و تحولات سیاسی، اجتماعی دوران معاصر/ ذکرالله محمدی

ـ آیت‌الله موسس، شرح زندگانی پربار موسس عالی‌قدر حوزه علمیه قم، آیت‌الله العظمی آقای حاج شیخ عبدالکریم حایری‌یزدی/ علی کریمی‌جهرمی / راسخون / 1383

علاوه بر اين آثاري كه به اين شخصيت ديني و سياسي اختصاص دارند، در تاليفات ديگري مانند آثار زير اشاراتي به اقدامات، دوران زندگي و تصميمات اين مرجع ديني شده است؛

ـ آثارالحجة یا تاریخ دائرة المعارف حوزه علمیه قم/ محمد شریف‌رازی
ـ ستارگان حرم / محمدمهدی حرّزاده
ـ گلشن ابرار جلد 2 / جمعی از پژوهشگران حوزه
ـ دائرة المعارف تشیع جلد 6 / حاج سیدجوادی‌صدر
ـ زندگینامه رجال و مشاهیر ایران / حسن مرسلوند
ـ المسلسلات فی الاجازات، جلد 2 / سیدمحمود مرعشی نجفی
ـ مرجعیت در عرصه اجتماع و سیاست / محمدحسین منظور الاجداد ـ گنجینه دانشمندان جلد 1 / محمد شریف‌رازی
ـ نقش روحانیت در دوره پهلوی / حسن رمضانپور
ـ نقش روحانیت در دوره پهلوی
ـ گنجینه دانشمندان، جلد 1
ـ علمای معاصر / حاج میرزا علی واعظ خیابانی
ـ المرجعیة الدینیه و مراجع الامیه/ نورالدین شاهرودی
ـ علما و رژیم شاه/ حمید بصیرت منش
ـ شرح حال رجال ایران / مهدی بامداد
ـ اثرآفرینان / سیدکمال حاج سیدجوادی
ـ عزاداری سنتی شیعیان ج 2/ سیدحسین معتمدی
ـ آشنایی با حوزه‌های علمیه شیعه در طول تاریخ، جلد 1 / سیدحجت موحد ابطحی
ـ سلسله پهلوی و نیروهای مذهبی به روایت تاریخ کمبریج / ترجمه عباس مخبر
ـ خاطرات آیت الله محمد یزدی
ـ خاطرات آیت‌الله گرامی / محمدرضا احمدی
ـ خاطرات و مبارزات حجت‌الاسلام فلسفی / محمدتقی فلسفی.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط