
در نخستين نشست تخصصی نقد و بررسی "کتاب پایداری" مطرح شد
نگارش سفارشی كتاب، نویسنده را در قید و بند قرار میدهد
راضیه تجار معتقد است: زمانی که نویسنده، نگارش سفارشی یک کتاب را قبول می کند و مسوولین بر زیاد شدن حجم کتاب تاکید می کنند، نویسنده در قید و بند قرار می گیرد و طبیعتا" از کیفیت کار کاسته میشود .
در آغاز این نشست، نرگس آبیاری ـ نویسنده و منتقد ـ درباره ساختار این کتاب گفت: کتاب «آواز پرواز»، شامل 18 داستان کوتاه است که زندگی سرلشکرخلبان شهید عباس بابایی را به تصویر می کشد. علاوه بر این، هر کدام از قسمت های این کتاب، یک داستان مستقل هم محسوب می شود و این ویژگی، ساختار کتاب را قوی تر کرده است.
وی ادامه داد: زبان گرم و صمیمانه، نثر شاعرانه، به کار بردن تعابیر زیبا، شخصیت بخشی به اشیا و دوری از شعارزدگی، از ویژگی های این زندگی نامه داستانی است.
نویسنده «کوه روی شانه های درخت» همچنین به ضعف های موجود در کتاب «آواز پرواز» اشاره کرد و گفت: بعضی از قسمت های کتاب، بیش از حد کشدار شده و از استحکام لازم برخوردار نیست.
آبیاری در ادامه اظهار داشت: به نظر من، وقتی نویسنده اعمال مثبت شخصیت اصلی داستان را به تصویر می کشد، پیام را منتقل کرده است. پس لازم نیست، به طور مستقیم به آن اشاره کند. در واقع این تاکید، باعث ایجاد شعارزدگی در کتاب می شود. علاوه بر این، به کار بردن چند راوی به صورت همزمان در بخش هایی از کتاب، به این اثر ادبی ضربه زده و در مخاطب سردرگمی ایجاد کرده است.
این منتقد ادبی در پایان صحبت هایش اظهار داشت: زندگی نامه داستانی، تلفیقی از تخیل نویسنده و استناد به واقعیات است و چون راضیه تجار، این دو عنصر را به درستی در کنار هم قرار داده، این کتاب جزء آثار برجسته زندگی نامه داستانی است.
در ادامه اولین نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب پایداری، علی الله سلیمی با تایید صحبت های نرگس آبیاری گفت: کتاب «آواز پرواز»، زندگی نامه شهید عباس بابایی است که با پیوند چند داستان کوتاه، سیر زندگی این شهید را نشان می دهد. این داستان، به صورت خطی پیش نمی رود، بلکه با چینش داستان های کوتاه در کنار هم به موضوع داستان پی می بریم.
وی با اشاره به این موضوع که هر داستان کوتاه این کتاب، دارای فضایی تازه است، در پایان اظهار داشت: تغییر پیاپی فضای داستان ها و ایجاد پیوند بین آن ها، کار بسیار سختی است که راضیه تجار این کار را به خوبی انجام داده است.
راضیه تجار، نویسنده کتاب «آواز پرواز» در دفاع از کتابش گفت: من این کتاب را به سفارش نشرشاهد نوشتم. البته قبل از آن، علاقه شخصی خودم هم در قبول کردن این پروژه تاثیر داشت.
وی درباره تحقیقات خود برای نگارش کتاب «آواز پرواز»، این گونه توضیح داد: برای تدوین این کتاب، به زنجان سفر کردم و با مادر و خواهر شهید بابایی به گفتوگو پرداختم و پس از آن، مشغول مطالعه کتاب خاطرات همرزمان خلبان شهید عباس بابایی شدم.
نویسنده «فانوسی بیفروز» از یکی از جشنواره های انتخاب کتاب برتر دفاع مقدس یاد کرد و اظهار داشت: متاسفانه هنوز زندگی نامه داستانی جایگاه خود را در ادبیات پیدا نکرده و علی رغم تلاش گروهی از نویسندگان، داوری زندگی نامه داستانی از این جشنواره حذف شد.
تجار درباره کتاب های سفارشی تصریح کرد: زمانی که نویسنده، نگارش سفارشی یک کتاب را قبول می کند و مسوولین بر زیاد شدن حجم کتاب تاکید می کنند، ، نویسنده در قید و بند قرار می گیرد و طبیعتا" از کیفیت کار کاسته می شود. البته اگر این چارچوب ها هم نباشد، نویسنده رها می شود و به وظیفه خود عمل نمی کند.
راضیه تجار در پایان از انتشار سه کتاب خود با عناوین بانوی رنگین کمان(زندگی نامه اشرف قندهاری، بانی تاسیس کهریزک)، بانوی آبی ها(شهلا ده بزرگی، اولین خلبان زن ایران) و محبوبه صبح(زندگی نامه شهیده محبوبه دانش) خبر داد و گفت: پس از انتشار این سه کتاب، قصد دارم رمان ناتمام خودم را پس از هشت سال تکمیل کنم.
دومین نشست تخصصی نقد و بررسی کتاب پایداری با عنوان «روایتهاي ماندگار» و با موضوع نقد کتاب «آنا هنوز هم می خندد» نوشته اکبر صحرایی، با حضور کتایون کیایی، منتقد، عصر سهشنبه 8 مرداد ماه، از ساعت 17 تا 19 در فرهنگسرای پایداری واقع در خیابان پاسداران، خیابان شهید گل نبی، خیابان شهید ناطق نوری، میدان قبا برگزار خواهد شد.
نظر شما