«صلحی که همه صلحها را به باد داد» پس از 8 سال به بازار کتاب میآید
مطالعه اثر «فرامکین» برای درک ریشهیابی مسائل خاورمیانه امروز ضرورت دارد
حسن افشار درباره ترجمه کتاب در دست انتشار خود «صلحی که همه صلحها را به باد» گفت: مطالعه این کتاب به نوعی ریشهیابی مشکلات امروز خاورمیانه است و تقریبا مسائلی را که منطقه با آن درگیر است.
وی با اشاره به حاشیههای انتشار «صلحی که همه صلحها را به باد» افزود: گاهی برخی از دوستان با توجه به اطلاعاتی که در کتابخانه ملی ثبت شده، با من تماس میگیرند و میگویند نسخههای منتشر شده کتاب در بازار تمام شده و خواستار درخواست تجدیدچاپ کتاب میشوند! در حالی که باید گفت این کتاب هنوز منتشر نشده تا به تجدید چاپ برسد!
این مترجم ادامه داد: ماجرا به این شکل است که نشر ماهی سال 87 یک نسخه از کتاب را به کتابخانه ملی برای ثبت فیپا فرستاد و با وجود برخورداری از فیپا، هنوز کتاب منتشر نشده و گویا قرار است که به زودی منتشر شود.
افشار درباره اختلاف صفحات نسخه تحویل داده شده به کتابخانه ملی با نسخه در دست انتشار اظهار کرد: اختلاف صفحه این دو نسخه به این دلیل است که نسخه کتابخانه ملی به صورت چاپ دستی تنظیم شده بود و در چاپ دیجیتال این تنظیم تغییر پیدا کرد و تعداد صفحات تغییر یافت، اگرچه مطلبی از آن حذف نشده است.
وی بیان کرد: در رابطه با چاپ شدن این کتاب با توجه به رویدادهای که در خاورمیانه در حال شکلگیری است باید گفت اگرچه کتاب به مسائل تاریخ خاورمیانه و شکلگیری آن ارتباط دارد اما چاپ آن چه در سالها قبل و چه امروز مناسبت دارد.
افشار افزود: کتاب به مسائل پس از جنگ جهانی نخست اختصاص دارد که در این برهه قدرتهای امپریالیستی با گذاشتن خطکش منطقه خاورمیانه را شکل دادند و بر اساس این تغییرات کویت، عراق، اردن، عربستان و ... به عنوان کشورهای مستقل موجودیت پیدا کردند. بنابراین باید گفت که موضوع کتاب مسائل امروز و داعش نیست.
این مترجم ادامه داد: ترجمه کتاب را نشر ماهی پیشنهاد کرد، ضرورت ترجمه آن به نوعی ریشهیابی مشکلات امروز خاورمیانه است و تقریبا مسائلی که امروز منطقه با آن دست به گریبان است، از نحوه تقسیمبندی کشورهایی چون عربستان، عراق، سوریه و... شکل میگیرد.
افشار گفت: کشتاری که امروز در خاورمیانه اتفاق افتاده، ناشی از مسائلی است که پس از جنگ جهانی دوم روی داد و فروپاشی امپراتوری عثمانی را رقم زد. پس از این فروپاشی، کشورهای امپریالیستی (انگلیس، فرانسه و آمریکا) بدون در نظر گرفتن ویژگیهای منطقه و اختلافات قومی به تقسیم آن مبادرت کردند و این نوع تقسیمبندی منجر به پراکندگی اقوام از جمله کُردهای ساکن در منطقه شد.
وی عنوان کرد: کارشناسان مسائل سیاسی معتقد هستند تقریبا اغلب مسائلی که امروز منطقه با آن درگیر است، ریشه در شکلگیری عجولانه کشورهای مستقل خاورمیانه دارد.
این مترجم درباره ترجمه کتاب «صلحی که همه صلحها را به باد» گفت: تجربهای که در ترجمه دارم و برگرداندن زبان کتابهای گوناگون باعث شده تا در این کتاب نیز مشکلی نداشته باشم. از طرفی موضوع کتاب برایم جذاب بود و با ترجمه آن نکات بسیاری از سرگذشت منطقه خاورمیانه آموختم.
افشار با اشاره به استقبال از کتاب فرامکین بیان کرد: مطمئن هستم انتشار کتاب با استقبال خوبی روبهرو خواهد شد زیرا برای درک مشکلات امروز منطقه خاورمیانه، مطالعه کتاب «صلحی که همه صلحها را به باد» لازم است، این کتاب از نحوه شکلگیری کشورهای تشکیل دهنده خاورمیانه سخن میگوید.
وی در رابطه با روایت بودن کتاب یا تحلیلی بودن آن افزود: کتاب از تحلیل برخوردار است و مولف به روایت صرف حوادت تاریخ منطقه اکتفا نکرده و در اکثر مطالب به اسناد ارجاع داده است. در کل میتوان گفت مولفان غربی در بیان تاریخ معمولا به اسناد استناد میکند و این کتاب نیز از این رویه برخوردار است.
این مترجم ادامه داد: فرامکین در کتابش به تحلیل مطالب پرداخته و به نظرم تاریخ یعنی تحلیل رویدادها و حوادث است. مولف نیز با همین نگاه به اسناد مراجعه کرده و براساس اسناد به تحلیل وقایع پرداخته است؛ تحلیلی که بسیار خواندنی، جذاب و دقیق است.
نگاهی به کتاب «صلحی که همه صلحها را به باد داد»
کتاب «صلحی که همه صلحها را به باد داد» تالیف دیوید فرامکین با ترجمه حسن افشار به زودی از سوی نشر ماهی روانه بازار کتاب خواهد شد. اثر فرامکین به فروپاشی امپراتوری عثمانی و شکلگیری خاورمیانه معاصر اختصاص دارد.
پشت جلد کتاب آمده است: «کتاب حاضر تنها به نقش اروپا در خارومیانه نمیپردازد. بلکه تاثیر این دگرگونی را در خود اروپا نیز دربرمیگیرد. گاه خواننده را با خود به دل بیانهای شبهجزیره عربستان میبرد و با ماجرای لارنس همگام میکند و گاه از اختلافات و مناقشات دولتمردان اروپایی در پایتختهایشان پرده برمیدارد. چرچیل، لوید، ویلسون، وودرو، لارنس عربستان، لنین، استالین و موسلینی بازیگران اصلی کتاب هستند. اینان خاورمیانه را جزء لاینفک یا بوته آزمایش برای جهانبینی خود میدانستند و با شور و شوق بر این عقیده بودند که قرن بسیتم آرمانیشان همچون ققنوس از دل خاکستر جنگ جهانی اول برمیخیزد یا باید برخیزد بدینسان میتوان تاریخی را که این کتاب به آن پرداخته سفر پیدایش قرن بیستم خاورمیانه امروز دانست.»
کتاب «صلحی که همه صلحها را به باد داد» تالیف دیوید فرامکین با ترجمه حسن افشار، در 700 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و به قیمت 49 هزار تومان از سوی نشر ماهی منتشر خواهد شد.
نظر شما