ناصر فکوهی در متنی نسبت به پوشش گفتوگوی زنده اینترنتی خود با مهدی تدینی در شبکه اینستاگرام که در چند روز پیش در خبرگزاری ایبنا کار شده ابراز نارضایتی کرده است. سرویس علوم انسانی خبرگزاری ایبنا به همین دلیل توضیحاتی را ارائه کرده است.
حوزه فرهنگ و به دنبال آن جلسات، میزگردها و همایشهای مختلفی که پیش از این به صورت روتین برگزار میشد با شیوع کرونا به فضای مجازی منتقل شده و هر روز دایره بیشتری از اهالی قلم و سازمانهای فرهنگی وارد میدان میشوند تا از امکانات شبکههای اجتماعی و پیامرسانها برای انتقال پیامها و گفتوگوهای خود استفاده کنند.
گفتوگوهای زنده اینترنتی در شبکه اجتماعی اینستاگرام این روزها داغ است و در حوزههای مختلف لایوهای جذابی با حضور چهرههای ادبی، هنری، فرهنگی و ... برگزار میشود. یکی از گفتوگوهای موثر و جذاب در شبکه اینستاگرام، سلسله گفتوگوهایی است که مهدی تدینی تاریخ پژوه و دبیر بخش اندیشه نشر ثالث با اهالی علوم انسانی در حوزههای مختلف آغاز کرده و در صفحه عمومی نشر ثالث قابل دسترسی است. خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نیز بنا بر رسالت خود مبنی بر پوشش نشستها، اخبار و ... در حوزه کتاب تلاش کرده تا از همان ابتدا با رصد حوزههای خبری خود در فضای مجازی مخاطبان بیشتری را در جریان این اخبار قرار دهد. به همین دلیل دو گفتوگوی زنده اینترنتی مهدی تدینی با بیژن اشتری و ناصرفکوهی پیادهسازی و در صفحه علوم انسانی خبرگزاری ایبنا کار شد که اتفاقا با بازخوردهای مناسبی هم از سوی روزنامهها و اهالی قلم به دلیل رصد خبری قرار گرفت.
حال دکتر ناصر فکوهی انسانشناس، که خود از اهالی روزنامه و رسانه است، در متنی که در شبکههای اجتماعی متعلق به خود منتشر کرده نسبت به پیادهسازی بدون اجازه این گفتوگوها معترض شده و اشاره کرده که متن گفتوگوی ایشان با اغلاط بسیار و بدون اجازه کار شده که این روش در کار روزنامهنگاری، یک بی آبرویی مطلق و خجالت آور است! خبرگزاری ایبنا به دلیل تنویر افکار مخاطبان خود توضیحاتی را در این باره به شرح زیر بیان میکند:
نخست اینکه، اساسا پوشش یک لایو اینترنتی آن هم زمانی که پیش از آن در صفحات مجازی نشر ثالث و دیگر شبکههای اجتماعی نسبت به آن اطلاعرسانی میشود و قرار است هر مخاطبی و حتی خبرنگاران به آن صفحات مراجعه کنند و در این مباحث شرکت کنند نیازی به کسب اجازه ندارد. به مانند اینکه یک استاد دانشگاهی در یک سخنرانی در مکان عمومی یا رسانهای شرکت کند و بعد نسبت به پوشش خبری آن معترض شود! بنابراین اساسا نه تنها این کار مایه بی آبرویی در روزنامهنگاری نیست بلکه اتفاقا با توجه به شرایط موجود و اپیدمی کرونا، در نظر گرفتن رسالت خبری و اطلاع رسانی با توجه به تغییر شیوه زندگی و تعاملات است.
البته برای هماهنگی بیشتر و با پیگیری از آقای مهدی تدینی دبیر بخش اندیشه نشر ثالث ایشان در گفتوگو با خبرنگار ایبنا، اقدام خبرگزاری را در این باره مثبت ارزیابی کردند و حتی آن را به نوعی لطف به اهالی قلم و مخاطبان در شرایط کنونی دانستند.
نکته دوم اینکه استاد فکوهی گزارشی اصلاح شدهای را هم از نمونهای که خبرگزاری ایبنا منتشر کرده، قرار دادهاند که دوباره با مطابقت با گزارش ایبنا، بر خلاف گفتههای مطرح شده، اغلاط بسیاری در آن مشاهده نشده و صرفا ایشان در بخشهای بسیار جزئی توضیحات بیشتری را اضافه کردند و این هم برای گزارش تهیه شده در ایبنا نقطه ضعفی به شمار نمیآید چراکه بر اساس روشهای تهیه گزارش در رسانهها اساسا خبرنگار ملزم نیست تمامی یک گزارش خبری را جزء به جزء پوشش دهد. با این وجود با درنظر گرفتن گزارش 3200 کلمهای ایبنا و اضافاتی که جناب فکوهی به این متن افزودند شاید در بدترین حالت ممکن چندین خط از سخنان ایشان به دلیل مشکلاتی که در پخش این گفتوگوی اینترنتی و ضعیف بودن نت وجود داشته، در گزارش ایبنا مخابره نشده باشد.
در پایان خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) تلاش میکند تا با استفاده از امکانات و ظرفیتهای موجود در فضای واقعی و مجازی رسالت خبری خود را به بهترین شکل انجام دهد و از این روز دریچه تعامل و گفتوگو را با همه صاحبنظران و اهالی قلم باز می داند.
نظرات