جمعه ۲۱ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۳:۴۵
سخنرانی ماریو بارگاس یوسا درباره ادبیات در فستیوال ادبی برلین

ماریو بارگاس یوسا، نویسنده پرویی برنده نوبل ادبیات در فستیوال ادبی برلین درباره قدرت ادبیات در دنیای امروز صحبت کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از سایت دویچه‌وله- بیستمین جشنواره ادبیات برلین دیروز با حضور ماریو بارگاس یوسا افتتاح شد و نویسنده و روزنامه‌نگار پرویی برنده نوبل ادبیات در این مراسم درباره قدرت بی‌بدیل ادبیات در جهان امروز سخن به میان آورد.

مونیکا گروتر ، وزیر رسانه و فرهنگ آلمان در این مراسم با اشاره به این‌که اگر ویروس کرونا وجود نداشت تا حالا بیش از 1000 بازدیدکننده برای افتتاحیه بیستمین مراسم فستیوال ادبی برلین حضور می‌داشتند با معرفی بارگاس یوسا به عنوان ستاره مهمان این رویداد ادبی گفت «احیای زندگی فرهنگی برای دموکراسی ضروری است.»



یوسا در این مراسم از سوی مدیر این جشنواره برای زحمت سفر در زمان شیوع پاندمی به عنوان «قهرمان دوران ما» به حضار مجازی معرفی شد. نویسنده پرویی پیش از این دوبار دیگر در این جشنواره به صورت حضوری شرکت کرده بود.

یوسا در ابتدای سخنرانی خود با ابراز خوشحالی از برگزاری حضوری فستیوال ادبی برلین در شرایطی که اکثر رویدادهای ادبی و نمایشگاه‌های کتاب در آلمان لغو و یا مجازی شده گفت «باعث خرسندی است که دست کم فستیوال ادبی برلین برنامه‌ای چشمگیر و قابل توجه را با اجراهای واقعی توسط نویسندگان به مرحله اجرا گذاشته است.»

نویسنده 84 ساله برنده نوبل ادبیات در سخنرانی خود بر قدرت بالقوه ادبیات بر تغییر زندگی انسان‌ها تاکید کرد و گفت «دیکتاتورها همواره به ادبیات بدگمان بوده‌اند. آن‌ها می‌دانند که ادبیات تهدیدی برای آن‌ها به شمار می‌آید.»

او در ادامه افزود که به مدت 300 سال تحت رژیم‌های استعماری در امریکای لاتین سکوت رمان‌ حکم‌فرما بود؛ پیش از آن که در قرن 18 اولین کتاب‌ها مسیر خود را از فانتزی و خیال به سوی داستان پیدا کنند و در ادامه اشاره کرد «تخیل همیشه وجود داشته است، اما رمان‌ها چیزی فراتر از سرگرمی محض هستند. در آن‌ها تمایلی به تسلیم و گردن نهادن دیده نمی‌شود. آن‌ها به واقعیت متفاوتی اشاره می‌کنند.»

نویسنده پرویی که از زمان نامزدی ناموفق برای ریاست جمهوری در سال 1990 در لندن و اسپانیا زندگی می‌کند در ادامه افزود: «ادبیات این امکان واستعداد را دارد تا به یاد ما بیاورد که اشکالی در چیزی وجود دارد. ادبیات به ایجاد نارضایتی و دگراندیشی کمک می‌کند و ما به عنوان شهروند اگر نخواهیم یک زامبی و مرده متحرک صرف باشیم و هرچیزی را که از بالا به ما تحمیل می‌شود بی‌چون و چرا بپذیریم ضروری است که جامعه را با ادبیات اشباع کنیم.»

یوسا که از مدت‌ها قبل شور و اشتیاق خود را به کمونیسم کنار زده و خود را لیبرال نامیده به جوامع غیر آزاد به صورت کلی و بدون ذکر خاص کشورهای امریکای لاتین که دموکراسی عمیقا تحت فشار است اشاره می‌کند. با این‌حال او در این مراسم به ظرفیت اتوپیایی بالقوه ادبیات تاکید کرد و اشاره کرد که به ویژه در کشورها و جوامع غیرآزاد ادبیات عنصری مهم از عمل و اقدام است و به ما نشان می‌دهد که غیر ممکن می‌تواند ممکن شود.

 او در ادامه درباره تاثیر پاندمی بر دنیای کنونی بیان داشت «پاندمی سبب شده مردم متوجه شوند که تصور اشتباه و متکبرانه‌ای از سلطه و تسلط بر همه امور داشته‌اند و طبیعت هنوز می‌تواند ما را با چالش‌های وحشتناکی رو‌به‌رو کند.»

برنده نوبل ادبیات سخنرانی خود را با این عبارت که «کتاب‌ها راهی موثر برای ایجاد رویای مردمی در ساختن جهانی متفاوت و بهتر هستند» پایان رساند.

جشنواره ادبی بین‌المللی برلین علی‌رغم شیوع ویروس کرونا و محدودیت‌های آن بیستمین سالگرد خود را با حضور نویسندگان بزرگی اورلگا توکارچوف، برنده بوکر 2019، دانیل کلمان، نویسنده آلمانی، نورا بوسونگ، شاعر و نویسنده آلمانی برنده جایزه توماس‌مان، توماس هتچه،نویسنده مطرح آلمانی، کلوم مک‌کان، نویسنده ایرلندی برنده جایزه کتاب ملی امریکا و ریچارد فورد، رمان‌نویس امریکایی برای جایزه پولیترز و.... برگزار کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها