یکشنبه ۱۵ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۸
کتاب «تضعیف راویان» منتشر شد

کتاب «تضعیف راویان؛ بازخوانی مبانی و معیارهای عالمان رجالی در 5 قرن نخست هجری» از سوی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر و روانه بازار کتاب شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خراسان رضوی به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی آستان قدس رضوی کتاب «تضعیف راویان؛ بازخوانی مبانی و معیارهای عالمان رجالی در 5 قرن نخست هجری» در 6 بخش به موضوعات و مباحثی همچون مفاهیم و کلیت، مبانی جرح و تضعیف، معیارهای تضعیف در حوزه حدیث پژوهی، معیارهای تضعیف در حوزه منکران امامت، معیارهای تضعیف در حوزه منحرفان از امامت و معیارهای تضعیف در حوزه رفتار و ویژگیهای ظاهری راوی می‌پردازد.
  
مهدی غلامعلی نویسنده این اثر هدف از نگارش پژوهش حاضر را دستیابی به مبانی و معیارهای می‌داند که رجالیان پیشین در «جرح» و «تضعیف» راویان به آنها پایبند بوده‎اند و همچنین معتقد است امروزه کتاب‌های رجالی متعددی از 5 قرن نخست در اختیار ماست که مولفان آنها به جرح و تعدیل راویان اهتمام داشته‌اند که البته مشخص نیست آنها بر اساس چه معیاری یک راوی را تضعیف می‌کردند و راوی دیگر مورد اعتماد آنان بود.
 
از آنجا که رجالیان کهن برای عملکرد خویش هیچ آیین نامه‌ای را در دیباچه آثارشان تدوین نکرده اند به ناچار تنها مطالعه آثار رجالی ایشان و بررسی های مفهوم‌شناسی و متن‌پژوهی می‌توان بخشی از مبانی و معیارهای ایشان را در جرح و تضعیف کشف کرد.
 
در بخشی از مقدمه این کتاب آمده است: آشنایی ما با شیوه‌های قدما در بررسی روایان کم یا بیش وجود دارد اما آنچه برای ما پوشیده است چرایی اعتماد یا بی اعتمادی رجالیان به یک راوی است، از دیرباز با تالیف کتاب‌های جرح و تعدیل در عصر حاضر با نگارش رساله‌هایی به صورت مستقل به واکاوی مبانی معیارهای جرح و تعدیل پرداخته شده است اما در میان عالمان شیعی از دیرباز تاکنون اینگونه پژوهش‌ها مورد بی‌مهری قرار گرفته است.
 
مهم‌ترین هدف این پژوهش آن است که به چرایی‌های تضعیف و جرح قدما دست یابد. این دستیابی می‌تواند نوع نگرش ما را به دانش رجال موجود دگرگون کند؛ زیرا امروزه در ارزیابی راوی به صرف آنکه وی به نوعی در کتب متقدمان تضعیف شده است، به روایتش بی‌توجهی می‌شود حال آنکه در عصر متقدمان به روایات راویان به اصطلاح امروزی ضعیف عنایت و عمل می‌شده است.
 
هر یک از این تضعیف‌ها تا چه اندازه در عدم پذیرش روایات تاثیرگذار است؟ متقدمان در تعامل با احادیث راویان ضعیف چه ضوابطی را پی‌ریزی کرده بوده‌اند؟ و... از جمله سوالاتی است که در این کتاب به آن پاسخ داده شده است.
 
کتاب «تضعیف راویان؛ بازخوانی مبانی و معیارهای عالمان رجالی در 5 قرن نخست هجری» در قطع وزیری و با شمارگان 200 نسخه منتشر و روانه بازار نشر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها