از مهمترین اثر اصولی که در فضای این جریان و روش تحریر شد، میتوان از «کفایه الاصول» آخوند ملامحمدکاظم خراسانی نام برد که محور بحثهای تألیفات پس از خود شد. از زمان تألیف کفایه الاصول تاکنون، شرحها و حواشی زیادی پیرامون آن نگاشته شده است.
مؤلف در این اثر سعی و کوشش کرده است تا مطالب کفایه را با استفاده از مجموعه آنچه که در دسترس است، توضیح دهد. این توضیح در دو بخش «تبیین مطالب» و «تبیین عبارات مشکل کفایه» انجام گرفته است و در این دو امر تا حدود زیادی موفق بوده است و لذا شرح وی از شروح خوب کفایه محسوب میشود.
همچنین آیتالله عابدی استاد برجسته حوزه علمیه قم در مقدمه این اثر مینویسد:
علم اصول فقه رشد و بالندگی خود را مدیون و وامدار تلاش عالمان و فقیهان بزرگی است که آثاری فاخر و کم نظیر در این عرصه پدید آوردهاند. اصول فقه شیعی با آنچه امروز در غرب به عنوان «فلسفه تحلیل زبانی» یا «فلسفه تحلیلی» شناخته میشود، قابل مقایسه است. یکی از مهم ترین آثار در موضوع اصول فقه کتاب «کفایه الاصول» مرحوم آیت الله ملا محمدکاظم خراسانی است؛ این اثر، به شرح و تفسیر و توضیح عبارتها و مطالب کفایه پرداخته است. این اثر وی نویدبخش آینده پر فروغ علمی و تحقیقی مولف است که با قلمی روان و گویا با هدف تبیین آموزههای «کفایه» سامان یافته است.
مجموعه دو جلدی «غایه السؤول (شرح کفایه الاصول)» نوشته احسان مهرکش در 36 فصل و در مجموع با 2074 صفحه به همت مؤسسه بوستان کتاب منتشر شده است.
نظر شما