چهارشنبه ۲۶ مهر ۱۴۰۲ - ۱۴:۴۸
«دیپلماسی آرشیوی»؛ ایده نماینده ایران/ ایجاد بستری مناسب برای تبادل اسناد مشترک میان آرشیوها

حامد ایرانشاهی در کنگره شورای جهانی آرشیو به آزادسازی اسناد با اهداف سیاسی، عدم دسترسی به اسناد جنگ‌ها به‌منظور فهم عواقب جنگ با هدف پیشگیری از وقوع جنگ جدید٬ ایجاد بستری مناسب برای تبادل اسناد مشترک میان آرشیوها و تصویب پروتکلی با عنوان دیپلماسی آرشیوی به‌منظور ایجاد الزام برای آرشیوها برای رسیدن به نکات مطروحه اشاره کرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کنگره شورای جهانی آرشیو، هفته گذشته، از ٩ تا ١٣ اکتبر ٢٠٢٣ در شهر ابوظبی، پایتخت امارات متحده عربی با حضور رؤسا و نمایندگان آرشیوهای سراسر دنیا و هم‌چنین پژوهشگران علوم آرشیوی دنیا برگزار شد.

این کنگره که مهم‌ترین رویداد جهانی در حوزه آرشیو است با سخنرانی خوزه کیریس، رئیس شورای جهانی آرشیو (ICA)، فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهور پیشین فرانسه و شاشو صارو، معاون دبیر کل سازمان ملل متحد آغاز و بیش از یک‌صد مقاله علمی در این کنگره ارائه شد.

با وجود غیبت نمایندگان رسمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این کنگره، نمایندگان علمی ایران، حضور پررنگی در این رویداد مهم داشتند و نخستین سخنرانی علمی کنگره، مطابق برنامه‌ای که در وب‌سایت ICA قرارگرفته بود، حامد ایرانشاهی، مدیر کل پیشین خدمات آرشیوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بود که مقاله ارسالی او با عنوان «دیپلماسی آرشیوی» توسط کمیته علمی همایش به‌عنوان یک ایده خلاقانه در توسعه علوم آرشیوی در جهان برگزیده شد و کمیته علمی مهم‌ترین رویداد آرشیوی دنیا را تحت تأثیر پیشنهاد خود قرار داد. این مقاله که پس از سخنرانی‌های افتتاحیه٬ در سالن اصلی کنگره برای شرکت‌کنندگان که آرشیویست‌های ۱۶۵ کشور دنیا بودند، ایراد شد، جایزه بخش بین‌الملل شورای جهانی آرشیو را نیز به دست آورد.

آغاز سخنرانی ایرانشاهی با اعتراض به عدم امکان ارائه سخنرانی به زبان مادری (فارسی) همراه بود و در آن به مواردی همچون شکستن انحصار انتشار اسناد و انتقاد به آزادسازی اسناد با اهداف سیاسی، عدم دسترسی به اسناد جنگ‌ها به‌منظور فهم عواقب جنگ با هدف پیشگیری از وقوع جنگ جدید٬ ایجاد بستری مناسب برای تبادل اسناد مشترک میان آرشیوها و تصویب پروتکلی با عنوان دیپلماسی آرشیوی به‌منظور ایجاد الزام برای آرشیوها برای رسیدن به نکات مطروحه اشاره شد.

«دسترسی به اسناد رسانه‌‎های اجتماعی به‌عنوان یک چالش در خط‎‌مشی‎‌های آرشیوهای ملی جهان»، نام دیگر مقاله ایرانی ارسال‌شده به این کنگره بود که توسط سارا سلطانی، دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه الزهرا ارائه شد. توجه به محتوای رسانه‎‌ها به‌عنوان یک سند ارزشمند، اصلی‌ترین محور مقاله او بود که برای طرح در این کنگره توسط کمیته علمی آن انتخاب شد.

در روزهای پایانی این کنگره، رضا عامری، سفیر جمهوری اسلامی ایران در امارات نیز با نمایندگان علمی ایرانی شرکت‌کننده در این کنگره دیدار و از تلاش‌های آن‌ها قدردانی کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها