به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، مهدی محمدی شجاعی در بنیاد قم پژوهی قم به تاریخچه مختصری از کتابخانههای تخصصی جهان اسلام اشاره کرد و گفت: میتوان از کتابخانه بزرگ و معتبر آلبویه، دارالکتب ری، دارالعلم مصر و کتابخانه سیدنای حسن صباح رئیس فرقه اسماعیلیه در قلعه الموت به عنوان کتابخانههای بزرگ و تخصصی جهان اسلام نام برد.
مدیر کتابخانه و انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب، افزود: در شهر مقدس قم نیز با تاسیس حوزه علمیه قم و پیروزی انقلاب اسلامی، کتابخانههای متعدد از جمله کتابخانه بزرگ حضرت آیتالله العظمی مرعشی نجفی تاسیس شد. با راهاندازی پژوهشگاهها و مراکز آموزشی تحولی بزرگ در تاریخ حوزههای علمیه شیعه به وجود آمد. این موسسات برای پشتیبانی پژوهشگران و دانش پژوهان، کتابخانههای تخصصی تاسیس کردند.
وی تصریح کرد: اکنون شهر مقدس قم، شهر هزار کتابخانه شده، منابع مالی کم و امکانات فضایی بسیار محدود راهکار تازهای میطلبد.
دبیر کتابخانههای تخصصی استان قم (مکتا)، یادآور شد: ایده تجمیع منابع به صورت غیرمتمرکز با روش تعاملی و اشتراک منابع شکل گرفت. به همین دلیل مدیران و کتابداران فرهیخته برای پاسخگویی به نیازهای فزاینده در ۲۳ بهمن ۱۳۹۳ در کتابخانه تخصصی دانشگاه ادیان و مذاهب گرد هم آمدند تا با هم فکری و همراهی مدیران ۱۲ کتابخانه بزرگ استان در صدد رفع این نیاز و همگرایی بیشتر قدم بردارند.
شجاعی اضافه کرد: خوشبختانه امروز اعضای درون استانی مکتا به ۵۰ کتابخانه و مراکز و کتابخانههای بزرگ خارج از استانی دارای تفاهمنامه به ۳۳ مرکز افزایش پیدا کرده است.
وی در ادامه به فعالیتهای (مکتا) طی یک دهه پرداخت و بیان کرد: ۹ گردهمایی در کتابخانههای (کتابخانه دانشگاه ادیان و مذاهب، مسجد اعظم، دانشگاه مفید، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، دانشگاه پردیس فارابی و ۴۰ جلسه شورای سیاستگذاری (بهصورت دورهای در کتابخانههای عضو) ۴۴ جلسه کمیتههای کتابخانههای تخصصی و بیش از ۲۰۰ دورهمی علمی در کتابخانه آیتالله بروجردی، ۴ نشست محفل فهرستنگاران به همت کتابخانه آیتالله بروجردی، چندین تور کتابخانهگردی استانی و خارج استانی، یک همایش ملی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد وقت جناب آقای دکتر سیدعباس صالحی در تالار حضرت معصومه (س) برگزار شده است.
نظر شما