به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «رویکردهای جامعهشناختی در جرمشناسی» ترجمه هوشنگ نایبی از سوی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شد.
رویکردهای جامعهشناختی در جرمشناسی، کتابی است جامع، انتقادی و ساده در جرمشناسی که از اولین دیدگاههای نظری تا موضوعات مهم معاصر مانند جهانیشدن جرم و جرائم زیستمحیطی و تروریسم و جرائم سایبری را دربرمیگیرد و اثری بینالمللی محسوب میشود. این کتاب محصول تلاش گروهی از نویسندگان مشهور و با تجربه بینالمللی در گروه جامعهشناسی دانشگاه اسکس بریتانیاست و مطابق آنچه که در این اثر ذکر شده، به حوزههایی میپردازد که متون دیگر چه بسا تنها به اشارهای گذرا بسنده کرده باشند.
رویکردهای متفاوتی در مطالعه جرمشناسی وجود دارد که موضوع آن را رشتههای گوناگونی به وجود آوردهاند. این کتاب ضمن دربرگیری بیشتر این رویکردها، عمدتاً بر جامعهشناسی و جرمشناسی متمرکز است و وجه تمایز رویکرد جامعهشناسی به جرم و تفاوت آن با رویکردهای دیگر را نشان میدهد. نویسنده با اذعان به این مطلب که زندگی روزمره در بسیاری ازنقاط جهان سخت متأثر از جرم است، وظیفه خود را ارائه دیدگاه اساساً جامعهشناختی از جرم میداند.
به استناد این کتاب، جامعهشناسی نگریستن به دنیای انسان با روشی کلنگر و با دیدی انتقادی همراه با اذعان به این موضوع است که الگوهای عام حیات اجتماعی هستند که تجربیات زندگی فردی مردم و نگرشها و اعتقادات و رفتار و هویت آنها را شکل میدهد. این نحوه نگریستن به دنیای اجتماعی شامل پروردن و اعمال «تخیل جامعهشناسی» و متضمن پروردن ذهن بهگونهایست که بسیاری از گرفتاریهای شخصی افراد از قبیل بیکاری، فقر، مجازات و بزهدیدگی را موضوعات عمومی نیز به شمار آوریم. هدف نویسنده در این کتاب پروردن «تخیل جرمشناسی» و اذعان به این مطلب است که جرم، مفهومی واقعاً جامعهشناختی و برساختی اجتماعی است و مجرم تعبیری اجتماعی دارد و با فرآیندهای اجتماعی تعریف میشود.
این کتاب به پنج بخش تقسیم میشود. در بخش اول بعد از فصل مقدماتی، «تخیل جرمشناختی» فصل تاریخچههای مختلف جرم و مسائل جرم ارائه میشود و در فصل بعدی کندوکاو جرم، که راههای مختلف پرداختن جرمشناسان به جرم را نشان میدهد. در بخش دوم «تفکر درباره جرم» نقاط عطف تفکر و نظریه درباره جرم عنوان میشود که برای درک بهتر خوانندگان، بهصورت توالی تحولات نظری عمده در مباحث تاریخی و جرمشناسی ارائه میشود. سیر زمانی در بخش دوم نشاندهنده مراحل اصلی در تفکر جرمشناسی است که در سراسر کتاب به میان میآید. بخش سوم «ارتکاب جرم» به درک تجربیات و الگوهای فعالیت مجرمانه و بزهدیدگی و نگاهی به انواع جرم از دزدی ساده گرفته تا خشونت و جرائم سازمانیافته بزرگ اختصاص دارد. بخش چهارم «کنترل جرم» بر فرآیندها و نظریهها و مسائل کنترل جرم و مجازات تکیه میکند. بخش پنجم «جهانیشدن جرم» ارائه دیدگاههای جدید جرمشناسی جدیدتر درباره تأثیر نیروهای جهانی بر جرم و کنترل جرم است و به جرائم بزرگ جهانی ازجمله تروریسم و شکنجه نیز اشاره میکند.
جرمشناسی سبز و جرائم زیستمحیطی، جرم و رسانه، جرمشناسی دیجیتال و سایبر جرم، خشونت سیاسی و تروریسم و مبارزه با آن، جرائم دولتی و جنایات جنگی و آیندهشناسی جرم، از جمله فصلهای بخش آخر این کتاب هستند.
این کتاب در پایان، با بیان اینکه جرم و جنایت با فرآیندهای اجتماعی گستردهتری پیوند خورده است، در قالب تفکر انتقادی این سوال را مطرح میکند که ارتباط پدیدههایی چون بازارزدگی روابط اجتماعی، امنیتیشدن فزاینده کنترل پلیسی، تجلی لذتگرایی در پی پساصنعتی، خصوصیسازی کنترل اجتماعی و رشد مصرفگرایی با جرم و جنایت چه خواهد بود و آینده به چه نحوی رقم خواهد خورد.
کتاب «رویکردهای جامعهشناختی به جرم» در ۸۹۷ صفحه و با قیمت ۶۵۰ هزار تومان راهی بازار نشر شده است.
نظر شما