پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۶
روایتی از شادی کودکان روستایی و توسعه فرهنگ کتاب در نقاط دور

بوشهر– هفته دوم دی‌ماه مقارن شد با اجرای طرح‌های فرهنگی محرومیت‌زدایی در نقاط کمتربرخوردار و صعب‌العبور استان بوشهر و رونمایی و انتشار کتاب که شادی کودکانه و استقبال عمومی را به همراه داشتند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بوشهر، انتشار و رونمایی از کتاب و آثار پژوهشی، اهدای کتاب و برگزاری اردوی جهادی «روستا با طعم کتاب»، رفتن پیک امید کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بوشهر به روستاهای کمتربرخوردار استان مهم‌ترین برنامه‌های فرهنگی استان بوشهر در هفته دوم دی ماه بود. که در ادامه مشروح این خبرها آورده می‌شود.

اهدای ۲۰ هزار نسخه کتاب به کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر

اهدای بیش از ۲۰ هزار نسخه کتاب به ارزش تقریبی ۳۰ میلیارد ریال به کتابخانه‌های استان در راستای تعامل اداره‌کل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر با خانه کتاب و ادبیات ایران، از خبرهای مهم فرهنگی بوشهر در هفته دوم دی ماه است.

این اقدام خیرخواهانه به‌منظور تقویت و غنی‌سازی هرچه بیشتر کتابخانه‌های بوشهر و در راستای هم‌افزایی و تعامل با خانه کتاب و ادبیات ایران صورت گرفت. کتاب‌های اهدایی در تمامی رده‌های سنی در موضوعات مختلف کمک درسی، دانشگاهی، داستان و مذهبی است که در آینده نزدیک در اختیار عموم قرار خواهند گرفت.

رونمایی از ۳ مجموعه طرح پژوهشی با حضور نماینده ولی‌فقیه در استان

رونمایی از سه مجموعه طرح پژوهشی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بوشهر با حضور آیت‌الله صفایی بوشهری، نماینده ولی فقیه و امام جمعه بوشهر برنامه دیگری است که در این هفته برگزار شد.

در این مراسم، «بررسی رابطه میزان استفاده از فضای مجازی و بازی‌های رایانه‌ای و ارتباط آن با سرمایه‌های اجتماعی (مورد مطالعه شهروندان بوشهر)» از غلامرضا جعفری نیا به عنوان مجری طرح و باقر گرگین و انسیه ماهینی به عنوان همکاران، جلد اول «تصحیح و تعلیق نسخه خطی آیات» تکوینی نوشته علامه سید عبدالله بلادی بوشهری با تصحیح حسین مهتدی با همکاری حسین فقیه، علی اندیده و سجاد جعفری و ترجمه «بخش مرفوعات الفیه» سید علینقی حسینی‌دشتی میانخره‌ای به همت حسین مهتدی به‌عنوان مجری طرح و همکاری عذراالسادات لطیفی‌حسینی و عبداارضا ناصری که با حمایت و همت اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد پژوهش و اجرا و تالیف قرار گرفته است، رونمایی شد.

عبدالرحیم افروغ، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در آغاز این مراسم گفت: همان‌گونه که برای بیدارسازی و روشنگری جامعه انسانی و پیشگیری از انحرافات٫ با جهاد تبیین رسالت دینی و فرهنگی خود را انجام می‌دهیم، تلاش کرده‌ایم که در حوزه پژوهش اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با انجام طرح‌های پژوهشی با همراهی اندیشمندان و پژوهشگران و اعضای هیات علمی دانشگاه‌های سراسر استان و برای عملی‌کردن تاکید ویژه نماینده مقام ولی فقیه در استان برای بزرگداشت و پاسداشت نام و اهداف و رسالت بزرگان نهضت اسلامی و علمداران و علم و دین مقاومت در بوشهر به عنوان لنگرگاه و سنگر مقاومت علیه استعمار و خصوصاً علامه بلادی ایفای نقش کنیم.

نماینده ولی فقیه و امام جمعه بوشهر نیز در این مراسم گفت: استان بوشهر مهد علم و دانش و دین و فناوری در همه عرصه‌ها و دارای پیشینه تمدنی بسیار غنی و کهن است. به گواه تاریخ و مکتوبات مستند تاریخی و در مواردی که قابل شناسایی بوده است از زمان ابن سیرافی تاکنون بیش از ۱۰۸۷ عنوان کتاب شناسایی شده است که همین نشان از عظمت فرهنگی این استان است.

آیت‌الله صفایی بوشهری ادامه داد: بسیاری از این کتب هرچند که در محدوده جغرافیایی استان بوشهر بوده است اما فراگیری و دامنه آنها ملی و فراملی است و در در همه زمینه‌های علمی و دینی صاحب‌سبک و اندیشه هستیم.

به گفته وی، با نگاه به گذشته پربار و تکریم از علمای قدیم و نامی استان بایستی از علم و تکنولوژی حال جهان نیز بهره برد و نسبت به احیای کتب و تصحیح و تجدید چاپ این کتب بهره گرفت و به شکل نرم‌افزار جمع‌آوری شود. بر جامعه و خصوصاً مجموعه علمی و پژوهشی و فرهنگی فرض است که ضمن حفظ و پاسداری از آثار گذشتگان و میراث علمی و کهن در گذشته هیچگاه متوقف نشد و با تلاش در زمان کنونی با حمایت و گرامی داشت و حرمت قلم و اهل قلم در هر حوزه تخصصی؛ برای آیندگان میراث مکتوب و ماندگاری باقی بگذاریم.

انتشار کتاب «عسل و مثل»

انتشار کتاب «عسل و مثل» با نقاشی و قلم نرجس چشم‌تر، نویسنده و هنرمند بوشهری به همت انتشارات «قلمداران جنوب» هم در این هفته اتفاق افتاد.

مدیر انتشارات قلمداران جنوب، در این باره گفت: کتاب «عسل و مثل» با هدف معرفی ارزش‌ها و فرهنگ ایرانی به کودکان، در قالب ضرب‌المثل‌ها منتشر شده است. این اثر به کودکان کمک می‌کند تا با اصول زندگی آشنا شوند و شیوه‌های صحیح برخورد با موقعیت‌های مختلف را بیاموزند.

مسعود عرب‌زاده ادامه داد: کتاب علاوه بر آموزش ضرب‌المثل‌ها، به کودکان این امکان را می‌دهد که با الهام از این ضرب‌المثل‌ها، خلاقیت خود را به کار گیرند و تأثیر مثبت خود را در جامعه نشان دهند. جالب است بدانید که این کتاب به همت دختری ۱۰ ساله نوشته و نقاشی‌های آن نیز از خود او کشیده شده است.

به عقیده وی، ضرب‌المثل‌ها به کودکان کمک می‌کنند تا با واقعیت‌های مختلف زندگی و مسائل اجتماعی آشنا شوند و از تجربیات دیگران بهره‌مند شوند. این کتاب می‌تواند مهارت‌های اجتماعی و فرهنگی آنها را تقویت کرده و آنها را برای مواجهه با چالش‌های زندگی آماده کند.

اردوی «روستا با طعم کتاب» در روستای بن‌بید

در این هفته، کتابداران و جهادگران فرهنگی استان بوشهر در قالب اردوی فرهنگی جهادی «روستا با طعم کتاب»، به روستای «بن بید» رفتند و در قالب این برنامه برای کودکان، نوجوانان و اهالی این روستا روز شاد و متفاوت را رقم زدند.

روستای بن بید که از توابع بخش شُنبه و طسوج شهرستان دشتی است، به روستای بی‌راه در دل کوه نیز معروف است، یکی از دورافتاده‌ترین روستاهای استان بوشهر است که تنها راه دسترسی آن، یک جاده خاکی در مناطق کوهستانی و صعب‌العبور به طول حدوداً ۳۰ کیلومتر است که به دلیل کوهستانی، ناهموار و سخت گذر بودن راه این روستا، برای طی کردن این مسیر که فقط با خودروهای ویژه امکان آن وجود دارد آن هم با سختی‌های فراوان، قریب به یک ساعت زمان نیاز است.

در این شرایط سخت به همت اداره کل کتابخانه های عمومی استان بوشهر و با همکاری بسیج سازندگی سپاه استان، هلال احمر و بهداشت و درمان استان، کتابداران و نیروهای این ارگان‌ها با هدف امیدآفرینی و ایجاد پویایی و نشاط اجتماعی و فرهنگی در این روستا حضور پیدا کردند. پزشکان و نیروهای بهداشت و هلال احمر، خدمات درمانی و آموزشی به اهالی محروم این روستا ارائه کردند و کتابداران نیز با برگزاری کارگاه‌های نقاشی، قصه گویی، ساخت کاردستی و اریگامی، نقاشی روی صورت، مسابقه، اهدا جوایز و … روزی متفاوت را برای کودکان و اهالی این روستا رقم زدند.

در قالب این اردو، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر با همراهی گروه جهادی ایثارگران بدون مرز بوشهر از برخی خانواده‌های نیازمند و مستضعف این روستا بازدید کرد و ضمن بررسی مشکلات آنها، قول مساعد دادند با پیگیری‎های لازم در آینده نزدیک این مشکلات برطرف خواهد شد. همچنین در طول مسیر این روستا نیز عشایر خونگرم زیادی ساکن بودند که ضمن سرکشی به آنها، هدایایی به بانوان و فرزندان آنها اهدا شد.

از دیگر برکات این اردو می‌توان به ایجاد کتابخانه جهادی در این روستا در راستای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی اشاره کرد که با اهدای یک قفسه کتاب، دو میز مطالعه و صندلی و کتاب های مورد نیاز از سوی اداره کل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر برای استفاده دانش‌آموزان در مدرسه امام خمینی (ره) بن بید ایجاد شد.

حیدر راهب، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان بوشهر در اختتامیه این اردوی فرهنگی جهادی گفت: هدف ما از برگزاری این اردوها، گسترش عدالت فرهنگی و ایجاد نشاط و پویایی در روستا در بین کودکان، نوجوانان و اهالی روستا است که با همراهی و استقبال خوب اهالی روستاها انجام می‌پذیرد. این اردوهای فرهنگی جهادی ادامه خواهد داشت و بنا داریم هر دو هفته یک بار در مناطق محروم استان، خدمات فرهنگی را ارائه دهیم.

در بخش پایانی این آیین، ضمن تقدیر از ابراهیم فولادی و احمد رضا کشوری به عنوان معلمان مدرسه امام خمینی (ره) این روستا، با اهدای لوحی به‌عنوان کتاب‌یار افتخاری استان انتخاب شدند که در پی آن این معلمان به صورت هفتگی کتاب‎های مورد نیاز کتابخانه تازه تأسیس مدرسه را از کتابخانه عمومی شهر شُنبه به عنوان کتابخانه مادر این روستا برای استفاده کودکان و نوجوانان امانت می گیرند و برای اهالی روستا برنامه‌های کتاب‎‌محور اجرا می‌کنند.

پیک امید کانون استان بوشهر در روستاهای احمدآباد و باغ‌خلیفه‌ای

همچنین در هفته دوم دی‌ماه، پیک امید کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان بوشهر در ادامه اجرای برنامه‌های فرهنگی هنری در مناطق محروم استان بوشهر میهمان بچه‌های روستاهای احمدآباد و باغ خلیفه‌ای از توابع شهرستان تنگستان شد.

هدف از اجرای این برنامه، ایجاد روحیه شادی و نشاط در بین کودکان و نوجوانان، توزیع عادلانه خدمات فرهنگی در مناطق کم‌برخوردار معرفی شده است. آسمان نمای سیار، ایستگاه فروش کتاب، ایستگاه بازی، ایستگاه کاردستی، قصه گویی، اهدا جایزه و… از جمله برنامه‌های پیک امید کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان در روستای احمدآباد از توابع شهرستان تنگستان بود.

سمیه رسولی، مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان بوشهر در حاشیه این برنامه گفت: به منظور ارتقای عدالت تربیتی و افزایش دسترسی کودکان و نوجوانان ساکن در روستاها و مناطق کم‌برخوردار به خدمات تربیتی و پرورشی رایگان و باکیفیت، پیک امید کانون استان هربار در یک منطقه یا روستا به ارائه خدمات فرهنگی هنری شاد و پویا می‌پردازد که این‌بار برای کودکان ساکن در روستای احمدآباد و باغ خلیفه‌ای از توابع شهرستان تنگستان به اجرای برنامه پرداختیم.

همچنین در جریان این برنامه، کتابخانه دبستان‌های روستای احمدآباد و باغ خلیفه‌ای با اهدا کتاب از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان بوشهر تجهیز شد. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان بوشهر در پروسه‌ای مشخص در طول سال اقدام به تجهیز و راه‌اندازی کتابخانه مدارس می‌کند تا کودکان و نوجوانان این مناطق نیز از کتاب‌های ویژه گروه سنی خود برخوردار شوند. این اقدام کانون با هدف برخورداری کودکان و نوجوانان این مناطق از نعمت کتابخوانی و ارتقا سطح مطالعه جامعه هدف انجام می‌شود.

رونمایی از مجموعه‌شعر «سه‌تاک» در دانشگاه فرهنگیان بوشهر

رونمایی از مجموعه شعر «سه‌تاک» سروده نوذر فولادی دیگر برنامه ادبی این هفته در بوشهر بود که با استقبال خوب جامعه دانشگاهی و ادبی استان روبه‌رو شد.
این آیین ظهر چهارشنبه در سالن آمفی‌تئاتر دانشگاه فرهنگیان، پردیس علامه طباطبایی بوشهر برگزار شد. در بخش نخست این برنامه، مجید عابدی، شاعر، پژوهشگر و منتقد ادبی جنوبی گفت: سه‌تاک بازتاب‌دهنده دنیای عینی نوذر فولادی است که دربردارنده غزلیات، دوبیتی‌ها و رباعی اوست و من اگر جای شاعر بودم، هر کدام از قالب‌های شعری‌ام را در کتاب مستقلی منتشر می‌کردم.

وی ادامه داد: غزل‌های این مجموعه نقطه قوت آن است که نشان می‌دهد شاعر با اشراف به ادبیات کلاسیک و آشنایی با جریان‌های نو ادبی در ایران و جهان آن را سروده است و به‌دلیل تسلطی که بر زوایای کارش در این قالب داشته، سربلند بیرون آمده است.

عابدی تاکید کرد: در جغرافیای شعر بوشهر باید اعتراف کرد که نوذر فولادی حافظانه غزل سروده است البته بدون هر گونه تقلیدی از حافظ. او توانسته شگردهای شعری حافظ را در غزل آپدیت و نو کند و همین ویژگی بر جذابیت و منحصربه‌فرد بودن غزلیاتش در عصر کنونی بیفزاید.

این شاعر و منتقد ادبی بیان کرد: بسیاری بر این باورند که در زمانه کنونی دیگر نباید غزل سرود یا دوبیتی گفت! این دیدگاه از سوی من پذیرفتنی نیست، چراکه دنیای ما، دنیایی است که با غزل تسکین پیدا می‌کند و غزل شفابخش آلام و دردهای درون ماست.

وی سپس به ویژگی‌های زبانی مجموعه‎‌شعر سه‌تاک گریزی زد و گفت: ملاحظات زبانی در این مجموعه شعری دیده می‌شود که بیانگر این است که شاعر تحت تاثیر نحله‌های تندروی ادبی که خود را پیشرو در شعر امروز می‌دانند، در سرودن اشعارش قرار نگرفته و متانت و صبوری خود را در دنیای بهم ریختگی زبانی حفظ کرده است. نوذر فولادی به‌ویژه در غزل حوزه زبان را پاس داشته است. او با وجود همه نوآوری‌ها و برگزینی واژه‌ها و ترکیبات نو اما پیوند افقی و عمودی را در شعرش حفظ کرده است.

عابدی یادآور شد: اشعار فولادی بر دو محور «عشق» و «نوستالژی» استوار شده است. او در شعرش حسرت و اندوه گذشته را به سکویی برای پرتاب شدن به جهان امروز مبدل کرده است. رکن سوم شعرهای او، گریز به جامعه و دردها و آلام آن است. شاعر بدون تعارف به این حوزه ورود کرده و من شاعر را به من اجتماعی تبدیل کرده است.

این منتقد ادبی در پایان طراحی جلد مجموعه‌شعر «سه‌تاک» را طراحی خلاقانه برشمرد و گفت: انتخاب نام کتاب هم با توجه به محتوای آن مناسب و بجاست و در مجموع، شاکله و واژه‌گزنی این اثر تمیز و بجا بسته شده است.

بشیر علوی، استاد دانشگاه، نویسنده و پژوهشگر جنوبی نیز دیگر سخنران این برنامه بود که توضیحات علمی و دقیقی را در معرفی مجموعه‌شعر «سه‌تاک» ارائه کرد. شعرخوانی شاعران هم‌استانی هم بخش دیگر این برنامه رونمایی بود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها