سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۰
«معمار و معماری در تاریخ اجتماعی ایران»؛ بررسی جایگاه اجتماعی معمار و معماری در دوران اسلام

نویسنده کتاب «معمار و معماری در تاریخ اجتماعی ایران» که نامزد چهل‌ودومین جایزه کتاب سال شده است، گفت: هدف این کتاب آن بوده تا در ۴گفتار، به موضوعاتی چون جایگاه اجتماعی معمار مهندس و همچنین امر معماری در دوران اسلامی، از دریچه‌ی «تاریخ اجتماعی» بپردازد.

غلامرضا جلال‌الدین در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: درواقع، موضوع کتاب دغدغه‌ای از پاره‌ای ناگفته‌ها و کم‌گفته‌ها در باب «معمار» و «معماری» در ایران دوره اسلامی است. زمانی که شما به متون و منابع تاریخی مراجعه می‌کنید، با طیف وسیعی از اسامی و عناوین سازندگان آثار گذشته روبه‌رو می‌شوید؛ «معماران»، «مهندسان»، «بنّایان»، «اُستادکاران»، «صنعت‌گران»، «صناع»، «عمله» و «پیشه‌کاران» ازجمله عناوینی هستند که در منابع تاریخ اسلام ایران، مکرراً از آن‌ها یاد شده است. از این‌رو، هدف کتاب «معمار و معماری در تاریخ اجتماعی ایران» آن بوده تا در ۴گفتار، به موضوعاتی چون جایگاه اجتماعی معمار مهندس و همچنین امر معماری در دوران اسلامی، از دریچه «تاریخ اجتماعی» بپردازد.

وی درباره محتوای کتاب توضیح داد: کتاب شامل چهار گفتار است که با توجه به موضوع، می‌تواند طیف متفاوتی از مخاطبان علاقه‌مند به مباحث معمار و تاریخ معماری را دربر گیرد. گفتار اول به موضوع جایگاه و شأن اجتماعی معمار مهندس در تاریخ ایران، نقش وی در برپایی و تکوین آثار معماری و تعداد گروه‌های معماران که دارای منزلت اجتماعی متفاوت بودند و به‌تبع جایگاه خود، اختیارات و محدودیت‌هایی داشتند، اختصاص دارد. همچنین در این بخش به حامیان، بانیان و ناظران حکومتی پرداخته شده است که از این افراد می‌توان محتسب را نامبرد که بر کار معماران شهری و صنفی دخالت داشته و قوانین معماری و شهرسازی را تدوین کرده است.

جلال‌الدین گفت: در گفتار دوم، موضوعاتی چون جایگاه و شأن امر معماری، عمران و آبادی در متون مختلف عصر اسلامی بررسی و اهمیتی که معماری و آبادانی برای یک حکومت و جامعه داشته و توسط نویسندگان مختلف مورد تأکید بوده، آورده شده است. در بخش دیگری از این گفتار، به اهمیت مؤلفه‌های معماری در تاریخ‌نگاری مورخان اسلامی پرداخته شده است.

وی افزود: در گفتار سوم، ساختار اجتماعی صوفیه در تاریخ ایران مورد توجه بوده است. این موضوع در چند مسیر دنبال شده و شرح‌ها و گزارش‌هایی که در متون مختلف عرفانی آمده، مورد بررسی قرارگرفته است. در ادامه این بخش، بررسی جایگاه مزار و زیارت بر اساس متون تاریخی آمده است. نقش تصوف در شکل‌گیری مزار، تأثیر مفهوم زیارت بر جنبه‌های اجتماعی و معماری مزارها و مقابر اسلامی ایران، کارکردهای اجتماعی مزارها و همچنین واژه‌شناسی مزار، از بخش‌های اصلی این گفتار هستند.

نویسنده کتاب «معمار و معماری در تاریخ اجتماعی ایران» مطرح کرد: گفتار چهارم به نقش و جایگاه بانیان و حامیان زن اختصاص دارد. در این بخش، نگاهی به ورود زنان به عرصه معماری و نقش فعالی که ایشان در حمایت مالی و معنوی از آثار معماری داشتند، انداخته شده است.

جلال‌الدین درباره تأثیر جایزه کتاب سال بر پژوهش‌های علمی اظهار کرد: به‌نظرم جایزه کتاب سال باعث ایجاد انگیزه مضاعف در پژوهشگران برای کارهای تحقیقاتی از این دست می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین