سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۶:۴۶
دانشگاهیان و اهالی کتاب برای حل مشکلات باید وارد عرصه شوند

رئیس جمهور در آیین اختتامیه «چهل‌ودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» گفت: نیاز است دانشگاهیان و اهالی کتاب برای حل مشکلات وارد عرصه شوند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین اختتامیه «چهل‌ودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران و سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران» با حضور رئیس جمهور، اهالی قلم و اصحاب فرهنگ و دانش در تالار وحدت برگزار شد.

پزشکیان در این مراسم با بیان اینکه درطول تاریخ انسان‌ها و عالمان در مقابل تمام موانع و مشکلات راه برون رفت را پیدا کرده‌اند، گفت: اینکه فکر کنیم برای حل مشکلات فقط یک راه وجود دارد، یک تصور شکست خورده است.

وی با طرح این موضوع که علم، عالم و کتاب در باور و اعتقاد ما جایگاه ویژه‌ای دارد، افزود: حیات انسان به علم است، حیات علم به عمل و حیات عمل به اخلاص است؛ باور داشته باشیم که تمام هستی با این عظمت و جهان بی‌نهایت، برای انسان خلق شده است و این خلقت برای علم بوده است و این علم با عمل، نتیجه‌بخش است و آن عمل باید خالصانه و در راه خداوند باشد.

رئیس‌جمهور همچنین درباره گلایه اهل کتاب از شرایط اقتصادی کشور، توضیح داد: برای برون رفت از هر مشکلی راه حل وجود دارد و این را علم و کتاب نیز مشخص کرده است، اگر نمی‌توانیم از این وضعیت خارج شویم به این دلیل است که ابتدا باید نوع نگاه را تغییر دهیم و سپس آگاهی و دانایی خود را افزایش دهیم.

وی با بیان اینکه کتاب، تجربیات و راه‌ها و اینکه چطور می‌توانیم به جایگاه بهتری دست پیدا کنیم را به ما منتقل می‌کند، ادامه داد: آنها که می‌دانند و تجربه دارند، باید تجربه را به مدیران و سیاستگذاران و جوانان منتقل کنند که در پیش روی ما فقط یک راه نیست، اعتقاد به یک راه واحد برای خروج از بن‌بست، یعنی تسلیم. انسان‌هایی هستند که برای تمام موانع و مشکلات پیش روی خود راه‌های برون رفت پیدا کرده‌اند و توانسته‌اند جامعه و نسل خود را از بحران خارج کنند. باید این آگاهی‌ها و باورها را به دیگران منتقل کنیم.

پزشکیان افزود: برای رسیدن به هر هدف صدها راه وجود دارد. کسانی در راهبردها موفق هستند که می‌توانند مسیرهای مختلفی را برای رسیدن به هدف طراحی، تنظیم و برنامه‌ریزی کنند. برای عالم و آگاه، شکست بی معناست. کسی که می‌داند و اراده دارد، برای رسیدن به هدف خود راه پیدا خواهد کرد و این را کتاب و تجربیات گذشتگان می‌توانند به ما منتقل کنند.

وی با طرح این موضوع که کتاب‌های زیادی چاپ می‌شود، اما اینکه چه محتوایی، به چه مخاطبی و با چه کیفیتی ارایه کنیم بحث مفصلی است که باید صاحب‌نظران و اندیشمندان برای آن برنامه داشته باشند، گفت: هیچ انسانی فرصت خواندن همه کتاب‌ها را ندارد و باید انتخاب کرد و کاری که شما انجام می‌دهید در انتخاب آثار برتر، می‌تواند راهگشای جویندگان علم و اندیشه باشد.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه در دولت باید آگاهی‌ها را به جامعه منتقل کنیم اما چرا نمی‌توانیم با هم صحبت کنیم؟ ادامه داد: چرا به جای گفت‌وگو دعوا می‌کنیم؟ خداوند در قرآن می‎‌فرماید، تکذیب می‌کنند چون علم آنرا ندارند و نمی‌توانند تجزیه و تحلیل کنند. هیچ ظلمی بالاتر از این نیست که انسان آنچه را نمی‌داند، تکذیب کند. چون ناآگاه هستند در مقابل آن می‌ایستند و رد می‌کنند. باورهایی که در مقابل اندیشه‌های جدید می‌ایستند و آنرا طرد می‌کنند حاصل جهل است و این ظلم بزرگی به جامعه و مردم است.

وی همچنین گفت: اینکه چه علم و دانایی و مهارتی را باید برای نسل آینده ارایه دهیم، مسئله‌ای است که سیاستمداران، دانشمندان و اصحاب فرهنگ، هنر، دین و باور باید آنرا عرضه کنند و این جز با کمک کتاب و دانش امکان پذیر نیست.

پزشکیان با طرح این موضوع که وجود انسان‌های منصف و با اخلاق در جامعه به برکت کتاب و کتابخوانی است، گفت: امیدوارم بتوانیم با کمک وزیران فرهنگ و ارشاد اسلامی، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت و درمان و آموزش و پرورش، راه درست انتقال مطلب مناسب و اینکه به چه مخاطبی و در چه سنی عرضه کنیم را پیدا کنیم.

وی با تاکید بر اینکه مشکل مملکت ساخت مدرسه نیست بلکه نوع آموزش در درون مدرسه است، ادامه داد: اگر به بچه‌های خود نوع گفت‌وگو، حل مسئله، نوع تعامل، نوع مدیریت، ارتباط و تفکر سیستمی را درست آموزش دهیم و آنها را از تک بعد و یک‌سونگری خارج کنیم، موفق خواهیم شد.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه حتی اگر علامه دهر باشیم اما نتوانیم وقتی با مشکلی برخورد می‌کنیم آن را حل کنیم، قادر نباشیم گفت‌وگو کنیم و کار تیمی انجام دهیم، نمی‌توانیم در این جامعه زندگی کنیم، گفت: باید از مدرسه روی این مسائل کار کنیم، درست آموزش دهیم، رفتار درست و گفت‌وگو و نقد و تحلیل و حل مسئله و کار سیستمی را به بچه‌ها آموزش دهیم، مشکلی نخواهد بود که نتوانیم آن را حل کنیم اما این به سادگی امکانپذیر نیست.

وی افزود: وقتی دستگاه و یا ساختمانی افتتاح می‌کنیم به آن افتخار می‌کنیم اما غافل از این هستیم که این نیروی انسانی و بچه‌های ما هستند که این‌ها را خلق کرده‌اند.

پزشکیان همچنین گفت: اگر می‌خواهیم مشکلات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی را حل کنیم، از وابستگی خارج شویم باید از مدرسه آغاز کنیم و نوع تعامل و گفتگو را آموزش دهیم. علت اینکه نمی‌توانیم پیشرفت کنیم به خاطر این است که اجازه کار کردن به یکدیگر نمی‌دهیم. اگر می‌توانید مشکل را حل کنید، این گوی و این میدان، ما جلوی شما را نگرفته‌ایم.

پزشکیان همچنین تاکید کرد: دولت برای دستیابی به این هدف هر کاری که لازم باشد، انجام خواهد داد، ما قادریم با کمک کتاب، نویسندگان، دانشمندان و عالمان، برای همه دردها درمان پیدا کنیم. علم، دانایی، دانش و کتاب، راه حل مشکلاتی که گرفتار آن هستیم را به ما می‌آموزد. ما به استادان، دانشمندان، نویسندگان نیاز داریم و نیازمندیم که این دانش را به مخاطبان هدف برسانیم، باید تغییر رفتاری ایجاد کنیم که کتاب را مقدس بدانیم، بخوانیم، بفهمیم و آنچه می‌فهمیم را در عمل پیاده‌سازی کنیم.

پزشکیان گفت: دولت برای دستیابی به این هدف هر کاری که لازم باشد، انجام خواهد داد، ما قادریم با کمک کتاب، نویسندگان، دانشمندان و عالمان، برای همه دردها درمان پیدا کنیم.

به گزارش ایبنا؛ در این مراسم، مرتضی کریمی‌نیا، پژوهشگر و محقق، در پایان تقدیر از برگزیدگان چهل و دومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران کتاب «مصحف مشهد رضوی» را به مسعود پزشکیان تقدیم کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین