دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۰
راز غزل‌های کاشی‌کاری‌های میدان گنجعلیخان گرمان

کرمان- میدان گنجعلی‌خان کرمان در چهار گوشه خود اشعاری روی کاشی سردرهایش دارد که به چشم هر رهگذری نمی‌آید و هر کسی نمی‌تواند آنها را بخواند که در این گزارش از راز این اشعار پرده برداشتیم.

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): میدان گنجعلی‌خان یکی از میدان‌های قدیمی شهر کرمان است که حدود ۴ قرن قدمت دارد، این میدان از طرفی به بازار مظفری و از طرف دیگر به میدان ارگ منتهی می‌شود و یکی از مجموعه‌های تاریخی و گردشگری مهم کرمان است.

این مجموعه شامل کاروانسرای گنجعلی‌خان، حمام گنجعلی‌خان، موزه سکه، جواهرات و آب انبار است که هر کدام ویژگی منحصر به فرد خود را دارند و از اهمیت تاریخی و گردشگری بالایی برخوردارند.

گنجعلی‌خان که از حاکمان مشهور زمان شاه عباس است از سال ۱۰۰۵ تا ۱۰۳۴ هجری قمری بر کرمان فرمان‌روایی کرد و آثار و بناهای زیادی بنا و در آبادی این منطقه کوشش کرد.

این مجموعه شامل بازار، میدان، آب انبار، مدرسه، ضرابخانه، بازار مسگری، حمام و مسجد است.

سوگند فرامرزپور، راهنمای تاریخی این مجموعه در گفت‌وگو با خبرنگار ایبنا، گفت: اشعار چهار طرف میدان گنجعلیخان نشان دهنده علاقه کرمانی‌ها به شعر و ادب است و گردشگری کرمان همیشه با فرهنگ و ادبیات آمیخته شده است.

وی با بیان اینکه این اشعار خیلی مهم و تاثیرگذار هستند، افزود: هر رهگذری این اشعار به چشمش نمی‌آید و به نوعی آنها غرق و آمیخته در معماری اصیل این مجموعه شده‌اند.

فرامرزپور تصریح کرد: این اشعار به طرز ظریف و دقیقی در دو طرف سردر مجموعه‌ها به رنگ آبی و سفید با کاشی و با خطی خاص تعبیه شده‌اند به نحوی که به دیده اهل نظر می‌آید، آنانی که دقیق‌اند و به هر چیزی متفکرانه نگاه می‌کنند، شاید بتوان گفت این اشعار پاداش نگرش عمیق یک نظاره‌گر بر این بنای باستانی است.

اشعار روی سردرها که به سختی خوانده می‌شود به شرح زیر است.
سردر کاروانسرا: غرض نقشی است که از ما بازماند / که هستی را نمی‌بینم بقایی

مگر صاحب دلی کز روی رحمت / کند در حق مسکینان دعایی

سردر حمام: گر برانی و گرم بنده مخلص خوانی / روی نومیدم با حضرت سلطانی نیست

نا امید از در لطف تو کجا باید رفت / ببخشا که درگاه تو را ثانی نیست

سردر موزه سکه: چون نام جرم ما به هم پیچیدند / بردند ز میزان عمل سنجیدند

بیش از همه کس گناه ما بود ولی / ما را به محبت علی بخشیدند

سردر آب انبار: ای خدا ای قادر بی‌چند و چون / واقفی بر حال بیرون و درون

ای خدا ای فضل تو حاجت روا / با تو یاد هیچکس نبود روا

راز غزل‌های کاشی‌کاری‌های میدان گنجعلیخان گرمان

فهیمه امامی راهنمای گردشگر تاریخی - فرهنگی در این رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار ایبنا، گفت: قدمت مجموعه گنجعی‌خان به حدود ۴۰۰ سال می‌رسد که باستان شناسان بر این باورند این اشعار در مرمت‌های بعدی یعنی در دوران قاجار به سردر های این مجموعه اضافه شدند.

وی افزود: بر اساس عکس‌ها و نقاشی‌های قدیمی این اشعار نبودند و با توجه به سلیقه معمارها و الگوبرداری از شهرهای دیگر کم کم به این مجموعه اضافه شده است تا این آثار الهام بخش باشند و درسی را نیز به همراه داشته باشند.

امامی تاکید کرد: کرمان بارها و بارها مورد حمله قرار گرفته مخصوصاً در حمله محمود افغان و آقا محمد خان قاجار خرابی به بار آمده که به همین دلیل این مجموعه بارها مرمت شده است.

به گفته وی، بیشتر اشعار استفاده شده در مجموعه از اشعار سعدی است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین