دوشنبه ۲۷ دی ۱۳۸۹ - ۱۰:۳۹
«ارگتیو در زبان کردی» بررسی شد

کتاب «ارگتیو در زبان کردی» به کوشش فاطمه دانش‌پژوه توسط نشر داستان منتشر شده است. این اثر به بررسی دستور زبان کردی و گویش‌های مختلف آن از نظر روش‌شناسی و تغییر در طول زمان اختصاص دارد.\

دانش‌پژوه در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: هدف کلی من در این کتاب بررسی دستور زبان کردی از نظر روش‌شناسی و تغییرات آن طی دوره‌های مختلف زمانی است.

وی در ادامه توضیح داد: به‌طور کلی زبان‌های ایرانی را از نظر دستوری به‌ دو دسته کلی می‌توان تقسیم کرد. یکسری زبان‌های ارگتیو و دسته دیگر زبان‌های فاعلی - مفعولی هستند. زبان‌های کردی، پشتو و حتی زبان فارسی لارستانی جزو گروه ارگتیو هستند و تمامی زبان‌های فارسی در ایران در گروه فاعلی - مفعولی قرار می‌گیرند.

دانش‌پژوه به تعریف زبان فاعلی - مفعولی و ارگتیو پرداخت و اظهار داشت: به‌طور ساده در زبان‌های فاعلی - مفعولی چه در زمان حال و چه در زمان گذشته فاعل با فعل مطابقت دارد. اما در زبان ارگتیو تنها در زمان حال فاعل با فعل مطابقت دارد و در زمان گذشته فاعل با مفعول مطابقت می‌کند.

وی به بررسی تغییر زبان‌های ارگیتو در طول زمان اشاره و تشریح کرد: زبان‌ها در طول زمان در حال تغییر و تحول هستند. کرمانجی(بادینی)، سورانی و هورامی همگی گویش‌هایی هستند که از زبان کردی منشاء گرفته‌اند؛ هرچند برخی از آن‌ها در طول زمان تاحدی تغییر کرده‌اند و می‌توان گفت به یک زبان جدید تبدیل شده‌اند.

این پژوهش‌گر افزود: به عنوان مثال در نموداری که در جلد کتاب رسم شده است مشخص کرده‌ام که ویژگی‌های زبان‌های ارگتیو در گویش کرمانجی(بادینی) بیش از گویش هورامی و سورانی است و این نمودار به سمتی پیش رفته که نشان می‌دهد زبان کرمانشاهی در دسته زبان‌های فاعلی - مفعولی قرار می‌گیرد.

این کتاب چهار فصل با عنوان‌های «زبان کردی»، «مقوله‌های صرفی اسم، حالت و فعل در زبان کردی»، «بررسی ساختار ارگتیو در زبان کردی» و «نتایج و دستاوردها» را شامل می‌شود.

دانش‌پژوه درباره فصل‌های این کتاب اظهار داشت: در فصل نخست زبان کردی و گویش‌ها و گونه‌های این زبان را بررسی کرده‌ام و همچنین به تشریح ارگتیو و ویژگی‌های زبان‌های فاعلی-مفعولی پرداخته‌ام.

وی ادامه داد: در فصل دوم نیز به‌طور جامع ویژگی‌های مقوله‌های صرفی اسم و فعل در زبان کردی را بیان کرده‌ام. در فصل سوم نیز که به بررسی «ساخت ارگتیو در زبان کردی» اختصاص دارد، ضمیر و ویژگی‌های صرفی و نحوی گویش‌های مختلف کردی را بررسی کرده‌ام. 

مولف این اثر درباره فصل چهار گفت: در بخش نتایج و دستاوردها به تشبهات و تمایزات گویش‌های هورامی و سورانی و تفاوت گویش کرمانجی با دیگر گویش‌ها اشاره کرده‌ام. در انتهای این کتاب نیز کتاب‌نامه فارسی، کردی و انگلیسی و واژه‌نامه فارسی به انگلیسی و انگلیسی به فارسی گنجانده شده است.

فاطمه دانش‌پژوه متولد 1346 و فارغ‌التحصیل مقطع دکترا در رشته زبان‌شناسی است. کتاب «ارگتیو در زبان کردی»(کرمانجی(بادینی)، سورانی و هورامی) در 208 صفحه، شمارگان 1100 نسخه و قیمت شش هزار تومان توسط انتشارات داستان منتشر و راهی بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها