-
پیشنهاد مطالعه محمد عثمانی برای نوروز ۱۴۰۴؛
کندوکاوی در دستاوردهای فکری اولیه مسلمانان
مایکل کوک، یکی از مستشرقین صاحب نام است که پژوهشهای او به همراه پاتریشیا کرون و آثار تحقیقی او، بستر مناسبی برای شناخت انتقادی سنت فکری مسلمانان بوده است. وی با رهیافتی انتقادی به بررسی منابع دوره نخستین اسلامی میپردازد.
-
یادداشتی از فریدون مجلسی؛
نفت ایران چرا و چگونه ملی شد؟
فریدون مجلسی به عنوان یکی از بازماندگان نسلی که از آغاز با وجود نوجوانی شاهد و ناظر سیر وقایع ملی شدن صنعت نفت بوده درباره چرایی اهمیت این روز یادداشتی اختصاصی را در اختیار ایبنا قرار داده است.
-
نگاهی به کتاب «خاطرات بغداد»؛
مرگ انسانهای بیزار از جنگ؛ قربانی سیاستها و حمایتهای جنگافروزان
نُها الراضی در «خاطرات بغداد» روایتی تأثیرگذار و گاه همراه با نگاهی طنزآمیز از زندگی در بغداد در طول نخستین جنگ علیه عراق و سالهای تبعید پس از آن و تأثیرات جنگ را بر مردم عادی به تصویر میکشد.
-
گفتوگو با نامزدهای چهلودومین جایزه کتاب سال-۳۰
شورشهای دهقانی و زردشتیگری محلی کتابی کمنظیر در تاریخ ایران است
کتاب «پیامبران بومیگرای ایران در سدههای آغازین اسلام: شورشهای دهقانی و زردشتیگری محلی» باید بگویم که اثری کم نظیر است و از جنبههایی به تاریخ ایران پرداخته و مسائلی را مورد بحث قرار داده که کمتر در کتابهای تاریخی یا ایرانشناسی به آنها پرداختهاند.
-
نشر ماهی منتشر کرد؛
روایت یک زن از جنگ و تبعید/ ما برای برقراری صلح میجنگیم
کتاب «خاطرات بغداد» با عنوان فرعی روایت یک زن از جنگ و تبعید تالیف نُها الراضی با ترجمه راضیه خشنود از سوی نشر ماهی به پیشخان کتابفروشیها آمد.
-
نشر ثالث منتشر کرد؛
میراث فرهنگی سغدیان در جاده ابریشم/ مجموعه مطالعاتی درباره ادیان شرقی
نشر ثالث کتاب «میراث فرهنگی سغدیان در جاده ابریشم» تالیف «گریگوری ل زمنوف» و ترجمه پریسا درخشان مقدم را منتشر کرد. گریگوری زمنوف در این کتاب که به مجموعه مطالعات درباره ادیان شرقی تعلق دارد، با زبانی ساده و روان جستارهایی درباره فرهنگ سغد در پنجیکنت و پیکند نوشته است.
-
رونمایی از کتاب قصه غربت تقریب در «صد کتاب ماندگار قرن»؛
احیای تمدن اسلامی یکی از دغدغههای جدی استاد بیآزار شیرازی بود
محمدعلی آذرشب، استاد دانشگاه با اشاره به نقش استاد بیآزار در احیای تمدن اسلامی گفت: یکی از دغدغههای جدی استاد، احیای تمدن اسلامی بود. او به بررسی گذشته درخشان جهان اسلام پرداخت و تلاش کرد تا افول تمدنی مسلمانان را تبیین کند. استاد بیآزار در این زمینه به نظریات تاریخی متعددی اشاره کرد، از جمله اینکه چگونه مسلمانان در قرون گذشته پیشرفت کردند و چرا تمدن آنها دچار رکود شد.
-
تاکید رئیسجمهور بر لزوم توجه به قناتهای ایران؛
قنات از مهمترین عناصر تمدن باشکوه ایرانی/ سهم بزرگ پدر کاریز در شناسایی قناتهای ایران
پدر کاریز ایران سهم بزرگی در شناسایی و معرفی قناتهای سرزمینمان داشته است. قناتهایی که بر تارک فناوری بومی و مهندسی سنتی ما میدرخشند و گزافه نیست اگر بگوییم یکی از مهمترین عناصر تمدن باشکوه ایرانی هستند که استاد جواد صفینژاد در کتاب «کاریز در ایران و شیوههای سنتی بهرهگیری از آن» با مهارت هر چه تمامتر توصیف کرده است.
-
یادداشت؛
زبان فارسی؛ سرمایه فرهنگی ایران بزرگ
سیدرضا صالحی امیری در یادداشتی نوشت: در دو دیدار با وزیر فرهنگ تاجیکستان بر سر اجرای جشنوارههای مشترک بر پایه آیین و رسوم تاریخی خود همچون نوروز به توافق رسیدیم و مقرر شد که در زمینه مرمت و بازسازی آثار تاریخی و باستانی تاجیکستان با آنان همکاری کنیم.
-
یادداشتی بهمناسبت روز تاریخنگاری انقلاب اسلامی؛
بینیازی نهضت مردمی انقلاب اسلامی به بزرگنمایی
هدایتالله بهبودی، پژوهشگر تاریخ معاصر در یادداشتی اختصاصی برای ایبنا نوشت: سر و کار ما با نگارش تاریخ انقلاب اسلامی و کمی آن طرف، تاریخ معاصر ایران است. درباره تاریخ انقلاب، مَثَل «اندازه نگه دار که اندازه نکوست» کاربرد دارد. قواره این نهضت مردمی نیازی به بزرگنمایی ندارد؛ نیازی به اغراق و دماندن تعصب ندارد.
-
از سوی انتشارات کتابسرای تندیس منتشر شد؛
اولین دیکتاتور تمامیتخواه تاریخ چه کسی بوده است؟
کتاب «موسولینی در خاطرات و افسانهها: اولین دیکتاتور تمامیتخواه تاریخ» نوشته پل کرنر با ترجمه بنفشه شریفیخو از سوی انتشارات کتابسرای تندیس منتشر خواهد شد
-
چرا باید «مشت آهنین» را خواند؟
صهیونیسم بدون تعارف
لنی برنر نویسنده و مولف کتاب خود یک یهودیِ آمریکایی است. او را میتوان در زمرۀ یهودیان منتقد رژیم اسرائیل دانست. از همین جهت هم نویسنده یکی از کامنتهای شبکه اجتماعی گودریدز او را یک نیمهضدصهیونیست توصیف کرده است.
-
انتشار «بازایرانشناسی؛ گفتارهایی میانرشتهای»؛
بازگشایی پنجرههایی به موضوع بازاندیشی در ایرانشناسی
کتاب «بازایرانشناسی؛ گفتارهایی میانرشتهای» در سیزده گفتار، پنجرههایی را به موضوع بازاندیشی در ایرانشناسی میگشاید که هر یک، راه را برای پژوهشهای بعدی هموار کرده و امکان تحقیق و تأمل در مفاهیم «ایران»، «ایرانی» و «ایرانشناسی» از منظر نگاهی درونی و ایرانی را فراهم کردهاند.
-
نگاهی به کتاب «آژانس یهود»؛
چطور صهیونیستها میخ استعمار را در فلسطین کوبیدند؟
چرا باید «آژانس یهود» را خواند یا به بیان دیگر خواندن این کتاب ۶۵۱ صفحهای که قطعاً حوصلۀ زیادی میخواهد برای ما چه ارزش افزودهای دارد؟! خب اجازه بدهید برای پاسخ به این پرسش کمی به عقب برگردیم و قصه را از یک جای مشخص شروع کنیم.
-
مروری بر کتاب «سفرنامه ویلیامز جکسُن»؛
سفرنامهای آمیخته با مطالب تاریخی و باستانشناسی/ نمایی از زندگی زردشتیان ایران
جکسن در سفرنامه خود شرح گامبهگام سفر به شهرها و روستاهای ایران را با مطالب تحقیقی، تاریخی و باستانشناسی با ارزشی به هم آمیخته است. این یادداشتها حاوی نکات دقیقی از ویژگیهای جغرافیایی شهرها، اماکن تاریخی و میراث باستانی، فرهنگ و آداب اجتماعی، زندگی اقلیتهای دینی و بهطور خاص زردشتیان ایران است.
-
یادداشتی درباره نسبت اقتدار ملی و تمامیت ارضی با حوزه فرهنگ؛
تصویر حقیقی از تاریخ و فرهنگ ایرانی را در کتابهای درسی به نسل امروز بشناسانیم
رییس مرکز معرفی فرهنگی پژوهشگاه میراثفرهنگی میگوید: باید در معرفی تاریخ و تمدن، از برداشتها و نگاههای سطحی و گزینشی نسبت به تاریخ و فرهنگ کشورمان احتراز کرده و تصویر واقعی و کاملی از آن را به خصوص به نسل امروزی ارائه دهیم تا با شناخت غنای واقعی تاریخ و فرهنگ ایرانی، اسیر دلباختگی به فرهنگ خارجی و غیرخودی نشویم.
-
یادداشت درباره کتاب «گالیله و انقلاب علمی»؛
زندگینامه یک متفکر انقلابی/ نخستین گام اساسی بشر به سوی کشف یک دنیای تازه
کتاب «گالیله و انقلاب علمی» گزارش جذابی از سرچشمههای دانش جدید و نیز زندگینامه یک متفکر انقلابی است. خواندن آن به همه کسانی که به تاریخ علم علاقه دارند و میخواهند بدانند علم چگونه تولید میشود، توصیه میشود.
-
محمدحسن رجبی دوانی در گفتوگو با ایبنا بیان کرد؛
مجموعه نوشتهها و سخنرانی علی دوانی درباره امام خمینی(ره)/ کتاب ادای دینی به پدرم است
محمدحسن رجبی (دوانی)، پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: کتاب «امام خمینی (ره) از ولادت تا رحلت» مجموعه نوشتهها و سخنرانی مرحوم پدرم درباره حضرت امام خمینی(ره) است که عمدتا بر اساس خاطرات تالیف شده است.
-
یادداشتی بر کتاب «بذرهای توطئه»؛
کالبدشکافی تاریخی از رژیم صهیونی
محمدصادق علیزاده در یادداشتی چنین نوشته است که خواندن «بذرهای توطئه» مثل این میماند که پدیدۀ اسرائیل و صهیونیسم را زیر عدسی میکروسکوپ با توان بالا بگذاریم و دست به یک کالبدشکافی تاریخی بزنیم.
-
در شرایط شبهجنگی منطقه دعوتید به خواندن «خطی بر شن»؛
باز هم تو انگلیسی؟!
«خطی بر شن» مثل یک رمان و داستان و سریال جذاب، پرده به پرده نشان میدهد که بریتانیاییها، فرانسویها و از یک جایی به بعد امریکاییها چطور دور هم نشستند و از خاکستر جنگ جهانی اول، جغرافیای سیاسی فعلی خاورمیانه و غرب آسیا را ترسیم کردند بدون اینکه نظر و خواست مردم عراق و عربستان و اردن و سوریه و لبنان و فلسطین و مصر و ترکیه را بخواهند یا اهمیتی برایشان داشته باشد.
-
یادداشت محمدصادق کوشکی برای دبیرکل حزبالله لبنان؛
سیدحسن نصرالله شخصیتی بی تکرار در تاریخ معاصر لبنان
محمدصادق کوشکی، پژوهشگر تاریخ سیاسی در یادداشتی نوشت: سید حسن نصرالله خیلی محبوب واقع شد که پیروزیهای خود و حزبالله را نتیجه وفاداری، همکاری و همفکری مردم لبنان و طوایف مختلف آن میدانست و آن را تقدیم میکرد به همه کسانی که در جهان عرب دشمن اسرائیل بودند و آرزوی آنها شکست و نابودی اسرائیل بود. شاید بعد از این محبوبیت سیدحسن نصرالله برای هیچ شخصیت عربی دیگر تکرار نشود.
-
یادداشت مهدی کاموس برای استاد محمود حکیمی؛
از هر چه بگذریم؛ استاد محمود حکیمی معلم بود
مهدی کاموس، نویسنده و از دوستان نزدیک زندهیاد محمود حکیمی در یادداشتی نوشت: استاد محمود حکیمی تا پایان عمر اصلاح نظام تعلیم و تربیت را راه اصلاح جامعه و شکلگیری تاریخ انسانی در سنت الهی زیستن میدانست و اهل بیت علیهمالسلام اجمعین را مصادیق و الگوهای انسان کامل و تبلور خداگونگی انسان بر روی زمین میدید.
-
«گردشگری و صلح» شعار روز جهانی گردشگری سال ۲۰۲۴؛
گردشگری زبان صلح و دوستی است/ پیام مهرورزانه ایران به جهانیان
مسعود بهزادیراد، کارشناس ارشد گردشگری در یادداشتی به مناسبت روز جهانی گردشگری نوشته است: تمرکز شعار امسال بر استفاده از گردشگری به عنوان پلی بین فرهنگها، ترویج رفتار دوستانه، کاهش درگیریها و صلح بین مردم است و گردشگری زبان صلح و دوستی است.
-
کتاب «زیباترین تاریخ زمین» منتشر شد؛
سفری شگفتانگیز و جامع در گذشته، حال و آینده تاریخ زمین/ تاثیر انسانها در طول تاریخ بر سیاره زمین
کتاب «زیباترین تاریخ زمین» یک سفر شگفتانگیز و جامع در تاریخ زمین است. این کتاب فراتر از یک گزارش علمی از تاریخ زمین است؛ جشن زیبایی، انعطافپذیری، و پیچیدگی سیاره ما است.
-
نشست علمی «گرجیها در خوزستان» برگزار شد؛
کیفیت جایگاه خاندان باراتاشویلی در تاریخ گرجستان/ ضرورت پژوهشهای بیشتر درباره میرشکارباشیان
الکساندر چلوخادزه ضمن اشاره به کیفیت جایگاه خاندان باراتاشویلی در تاریخ گرجستان و ایران توضیح داد که باراتاشویلیها همیشه به لحاظ ذهنی و هوشی، از استعداد قابل توجهی برخوردار بوده بهطوریکه حضور آنها در عرصههای سیاسی، نظامی، فرهنگی، ادبی و… همواره موفقیتآفرینی به همراه داشته است.
-
ترجمه آثار در حوزه فلسطین-۸
پیش از انقلاب ۷۵۰ عنوان کتاب درباره فلسطین ممنوعه بود/ از «کارنامه سیاه استعمار» تا «فریاد فلسطین»
قاسم تبریزی، پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: یکی از خط قرمزهای رژیم پهلوی، فلسطین و اسرائیل بود. در حقیقت کتابهایی که در مورد فلسطین تالیف میشد، جزو کتابهای ممنوعه بود. من لیست ۷۵۰ عنوان کتاب ممنوعه قبل از انقلاب را دارم.
-
ترجمه آثار در حوزه فلسطین-۷
اولین آگاهسازی در زمینه فلسطین در دهه ۲۰ شمسی صورت گرفت/ انتشار آثاری ارزشمند پس از انقلاب
محمدحسن رجبیدوانی، پژوهشگر تاریخ گفت: پس از جنگ جهانی دوم و مهاجرت صهیونیستها به فلسطین و تشکیل دولت اسرائیل ما شاهد چاپ سلسله کتابهایی چه به صورت ترجمه و چه به صورت تالیف هستیم.
-
با نگاهی به دو کتاب «ابرمرد» و «خانه درهم شکسته»؛
ماجرای المپیک برلین و نمایشی که هیتلر برگزار کرد چه بود؟
حکومت هیتلر با برگزاری المپیک 1936 برلین، نمایشی باشکوه مقابل چشم جهانیان برگزار کرد و ضمن کسب مقبولیت، جنایتهایش را نیز پشت پرده این نمایش بزرگ پنهان نگه داشت.
-
نگاهی به کتاب «هگمتانه» به مناسبت ثبت جهانی در یونسکو؛
هگمتانه یادگاری برجسته از دوران با شکوه تمدن ماد، هخامنشی و اشکانی است
هگمتانه، محوطهای بی نظیر و برخوردار از ارزشهای اصیل فرهنگی و تمدنی ایرانی و جهانی است. حفاظت از هگمتانه زین پس امری مهم در عرصه استانی، ملی و جهانی است.️
-
نشست «میراث عاشورا؛ محرم در آیینه میراثفرهنگی» برگزار شد؛
اربعین حسینی جلوهای بیمانند از گردشگری مذهبی است/ تنوع قومی ایران و درخشش آموزههای عاشورا
مصطفی دهپهلون، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری گفت: آنچه ما به آن باور داریم این است که تنوع قومی و فرهنگی عمیق و دیرینهای که در ایران وجود دارد بستر خوبی را فراهم آورده تا آموزهها و درسهای واقعه عاشورا به خوبی در فرهنگهای دیگر بدرخشد.