-
-
باستانشناس ایتالیایی در نشست «ایران در جهان تعاملی عصر مفرغ»
ایتالیا سرزمین مادریام است اما ایران را پدر خود میدانم
انریکو آسکالونه، استاد دانشگاه سالنتو ایتالیا: ما به فرهنگ ایران نزدیک هستیم. من در ایتالیا به دنیا آمدم و ایتالیا مانند مادر من است اما اینقدر با فرهنگ ایرانی عجین هستم که ایران را پدر خودم میدانم.
-
در دانشگاه رازی کرمانشاه برگزار میشود
بررسی و تحلیل مناسبات کمپانی هند شرقی انگلیس با ایران
شاهعباس اول، که در اندیشۀ اخراج پرتغالیها از خلیجفارس بود، در صدد برآمد تا آنها را با یاری نیروی دریایی کمپانی هند شرقی، از این منطقه بیرون براند. در سال ۱۶۱۵ با کمپانی هند شرقی قراردادی بست و امتیازات فراوانی به آنان اعطا کرد.
-
تاریخنگاری «شیرین مهدوی» در گفتوگو با علی ططری
نگاه ویژه به طبقات اجتماعی
علی ططری گفت: «شیرین مهدوی»، از مهمترین چهرههای حوزۀ تاریخ اقتصادی بود که به طبقات اجتماعی نگاه ویژه داشت. او در کتاب «زندگینامۀ حاج محمدحسن کمپانی امینالضرب» که بر مبنای تز دکترای خود نوشته بود، تجار و بازرگانان را بهعنوان طبقهای شاخص و موثر در امور اقتصادی و سیاسی کشور در دوران معاصر میدید. بهنظرم اگر ایشان داخل کشور بود و به اسناد تاریخ اقتصادی دسترسی داشت، آثار بیشتری از این قلم میماند و تألیفات و پژوهشهای بیشتری در اختیار ما قرار میگرفت.
-
گزارش تصویری
نشست «ایران در جهان تعاملی عصر مفرغ»
نشست «ایران در جهان تعاملی عصر مفرغ» با سخنرانی انریکو آسکالونه ایرانپژوه و باستانشناس و استاد دانشگاه سالنتو ایتالیا عصر شنبه (۲۳ فروردین ۱۴۰۴) در دانشکدۀ ادبیات فارسی و زبانهای خارجی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد. / عکاس:نیلوفر عباسی
-
با سخنرانی ایرانشناس ایتالیایی
بررسی کاربری سکونتگاه قاقاشهر در کوه خواجه
پیرفرانچسکو کالیاری سالهاست درخصوص تاریخ سیستان پژوهش میکند و در سال ۱۳۹۵ نیز برگزیدهٔ هشتمین دورهٔ جشنوارهٔ فارابی شد.
-
بررسی کتاب «فهرست نسخههای خطی دانشگاه الفارابی قزاقستان»؛
میراث جهان ایرانی در آسیای میانه
عاطفه زندی، یکی از فهرستنویسان کتاب «فهرست نسخههای خطی و کتابهای چاپ سنگی و قدیم دانشگاه الفارابی قزاقستان» گفت: نسخههای خطی و کتابهای چاپ سنگی و کتابهای قدیمی گنجینههای ارزشمندی هستند که دانش و آگاهی عمیقی در زمینههای گوناگون ارائه میدهند و بهعنوان میراث فرهنگی و تاریخی هر کشوری محسوب میشوند، بنابراین توجه محققان و مسئولان مراکز پژوهشی به حفظ و احیای این میراث ارزشمند امری ضروری است.
-
گشایش دفتر انجمن علمی ایرانشناسی در کتابخانۀ ملی ایران
جایی برای شناخت ایران
انجمن ایرانشناسی، انجمن علمی ثبتشده در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که فعالیت خود را از سال ۱۳۹۶ با هدف گسترش پژوهشهای ایرانشناسی، ارتقای آموزش و توسعه کیفی نیروهای متخصص در این رشته آغاز کرد.
-
گفتوگو با مؤلف «در پرتگاه حادثه» بهبهانۀ درگذشت «اکبر اعتماد»
تاریخ هستهای ایران با درونمایۀ تاریخی
محمدحسین یزدانیراد: کتاب برخلاف آنچه ممکن است تصور شود، فقط شامل خاطرات شخصی «اکبر اعتماد» نیست، بلکه بسیاری از حوادث و رویدادهای گوناگون تاریخ معاصر ایران را در برمیگیرد. در این کتاب کوشیدهایم که یک اثر جامع و دربردارنده در حوزۀ تاریخ شفاهی باشد.
-
در انتشارات دانشگاه تهران منتشر خواهد شد؛
کتاب «چشمانداز امروزین ارتش روسیه» با ترجمه الهه کولایی
کتاب «چشمانداز امروزین ارتش روسیه» با ویراستاری استفن بلنک و ترجمه الهه کولایی، استاد دانشگاه تهران در انتشارت دانشگاه تهران به چاپ میرسد. مقالههای این کتاب با هدف ارائه دیدگاههای کوتاه از رویدادهای داخلی، توانایی اقتصادی روسیه (و به ویژه بخشهای علمی و فناوری آن) برای پشتیبانی از برنامههای دفاعی، عملیات سوریه و اوکراین، جنگ اطلاعاتی، مسائل هستهای، نیروی دریایی و ارزیابی صحنه به صحنه میدانی رشد پایدار نیروهای روسی و چالشهای پیشروی آنان گردآوری شده است.
-
با سخنرانی ایرانشناس ایتالیایی
ایران در جهان تعاملی عصر مفرغ
انریکو آسکالونه سالهاست درخصوص ایران باستان پژوهش میکند و مدیر پروژهای چندرشتهای دربارۀ شهر سوخته است.
-
دربارۀ تاریخنگاری «شاهرخ مسکوب»، بیست سال از مرگ از او
دغدغهمندِ تاریخ و هویّتِ ملی
سخن گفتن از «شاهرخ مسکوب»، یکی از صدیقترین اهالی اندیشه و قلم در دوران معاصر، چندان ساده نیست، زیرا اگر چه او را بیشتر پژوهندۀ شاهنامه میشناسیم، اما نوشتههای او پیرامون تاریخ و فرهنگ ایران، بهگونهای او را یک پژوهشگر جامعالاطراف در این زمینه نشان میدهد.
-
دربارۀ «مصطفیقلی بیات» بهبهانۀ انتشار کتابی دربارۀ او
بانی کشاورزی نوین در ایران
مصطفیقلی بیات ملقب به صمصامالملک را بانی کشاورزی نوین در ایران میدانند هرچند جایگاه و پایگاهاش در تاریخ اقتصاد و فرهنگ ایران چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
-
مروری بر «زندگینامۀ سیاسی بابک امیرخسروی»
راوی تاریخ تودهایگری
«زندگینامۀ سیاسی بابک امیرخسروی» بهنوعی روایتگر تاریخ حزب توده و جریانهای سیاسی مرتبط با آن در ایران است.
-
مداقهای بر گزارش دریاسالار پرتغالی از نبرد با ایرانِ صفوی
روایت رویایی در خلیج فارس
معصومه قمی، مترجم کتاب «گزارش رای فریره دُ آندردا: شرح رویارویی پرتغالیها با ایرانیها و انگلیسیها در قشم و هرمز»: این خاطرات، گزارشهایی مستندگونه دربارۀ مهمترین رخداد جنگی خلیجفارس یعنی آزادسازی قشم و هرمز در سدۀ شانزدهم میلادی، از راوی پرتغالی است که شرح مهمی از این وقایع و نیز بازیگران این نبردها یعنی ایرانیان، پرتغالیها و انگلیسیها را به خوانندگان کتاب داده است.
-
نشست «جشنهای ایرانی و همبستگی ملی» برگزار شد
سفرۀ نوروز، سفرۀ صلح است
محمد جعفری قنواتی: نوروز روز آفرینش انسان بوده است. جشن آفرینش است، پس متعلق به همۀ انسانهاست. نوروز جنگ برنمیدارد و بشارتدهندۀ صلح و متعلق به همۀ مردم و فراقومی است. اگرچه خاستگاه نوروز ایران بوده است اما همۀ اقوام جشن نوروز را با اندک تفاوتهایی برگزار میکنند.
-
«منوچهر ستوده» در گفتوگو با سیدجوادمیرهاشمی
خون است دلم برای ایران
سیدجواد میرهاشمی، کارگردان مستند «خون است دلم برای ایران»: نام ستوده نماد دو واژه است: «قلم و قدم». باید مرد ستودهای در میان باشد که قلم را با قدم پیوند زند تا «از آستارا تا استارباد» و «آثار تاریخی ورارود و خوارزم» خلق شود.
-
نگاهی به داوری شرقشناس روسی دربارۀ نبرد ایران و بیزانس
آخرین رزم بزرگ جهان باستان
کتاب «مدافعان و دشمنان صلیب راستین؛ فتح اورشلیم به دست ساسانیان و ایدئولوژی جنگ ضدپارسی بیزانس» پژوهشی است درباره این جنگ بین دو قدرت جهانی، که نقشی تعیینکننده در برهۀ گذار اواخر عهد باستان به اوایل سدههای میانه داشت. این جنگ از اهمیت چشمگیری در بازسازی روشها و فنون جنگطلبی و نیز ارزشهای سیاسی-ایدئولوژیک و مذهبی-سیاسی ایران اواخر ساسانی و امپراتوری مسیحی روم شرقی برخوردار است.
-
با شعار «میراث دیروز، اندیشه امروز»
احیای آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی پس از وقفۀ هفتساله
هفدهمین آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی با شعار «میراث دیروز، اندیشه امروز» با همکاری مشترک کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار میشود.
-
طلای سیاه و سالهای نوستالژیک فرهنگ ایران
نجف دریابندری، صادق چوبک، محمدعلی موحد، حسن کامشاد، ابراهیم گلستان، اسماعیل فصیح، ابوالقاسم حالت، مسعود برزین و بسیاری دیگر از چهرههای درخشان ادب و فرهنگ ایران در دهههای سی و چهل خورشیدی یک نقطه مشترک کمتردیده شده دارند و آن هم همکاری با وزارت نفت و یا گفتن و نوشتن از نفت است.
-
مروری بر کتاب «ناوگان جنگی ساسانیان»
نیروی دریایی قدرتمند جهان باستان
منابع تاریخی اطلاعاتی هرچند کمشمار اما نه کماهمیت، دربارۀ وجود ناوگان جنگی ایرانِ ساسانی دارند. بدون در نظر گرفتن این اطلاعات از سویی دانستههای ما دربارۀ تاریخ نظامی ساسانیان را نمیتوان کامل بهشمار آورد و از سوی دیگر نگاه به تصویر کلی تحول شیوۀ جنگ ایرانیان تا اندازهای یکسویه خواهد بود.
-
دربارۀ زنداننوشتههای حسینقلیخان رستم ممسنی
از ارس تا زاگرس
حسینقلیخان رستم ممسنی در این یادداشتها، فضای اجتماعی و اقتصادی و سیاسی جهانی زمانۀ خود را تجزیه و تحلیل میکند و با جرأت به قلمرو مردمشناسی، حقوق، جامعهشناسی، ادبیات و هنر، زبان و موسیقی وارد میشود.
-
رئیس مرکز مطالعات ایران دانشگاه سنتپترزبورگ روسیه مطرح کرد:
اسناد عصر صفوی بیانگر شعار محبت و دوستی بین ایران و روسیه است
آرتیُم آلکسیویچ آندریف: این اسناد از لحاظ تاریخی خیلی جالب هستند. در این فرمانهای شاهنشاهی میتوانیم شعار محبت و دوستی را ببینیم ولی اطلاعات مهمی دربارۀ شرح مذاکرات را از آنها نمیبینیم، چون هر دو طرف میترسیدند که عثمانیان به این اسناد دست بیابند.
-
دربارۀ تصحیح «غرایبالدنیا و عجایبالاعلا» اثر آذری اسفراینی
در ذکر عجایب شهرها و کوهها و چشمهها و بناها
منابع مکتوب مورد استفاده اسفراینی به شمارش مصححان پژوهنده ۲۳ کتاب است که از جمله میتوان این موارد را نام برد: تحفة الغزائب، جواهر برکات، سراج القلوب، معجم البلدان، رسالۀ احباب، زمخشری، قشیری، جاحظ، ابوعلی سینا، ناصرخسرو و....
-
امروز هفتادمین سال آغاز نخستوزیری «حسین علاء» است؛
دیوانسالار محافظهکار
نقش مهم حسین علاء در مقام نمایندۀ ایران در سازمان ملل بههمراه سیدحسن تقیزاده و مخالفت با دخالت شوروی در آذربایجان و راضی کردن انگلیس و امریکا به حمایت جدی از ایران و تهدید شوروی در صورت عدم تخلیۀ آذربایجان و کردستان یکی از مقاطع مهم زندگی سیاسی اوست که در سایۀ قوامالسلطنه قرار گرفته است.
-
گزارش تصویری
نشست اسناد دیپلماتیک دوره صفویه در آرشیو دولتی روسیه
نشست اسناد دیپلماتیک دوره صفویه در آرشیو دولتی اسناد کهن روسیه از سوی گروه انجمن علمی – دانشجویی زبان روسی و دفتر بنیاد “روسکی میر” دانشگاه تربیت مدرس در دانشکده علوم انسانی این دانشگاه برگزار شد. /عکاس: پریا فتحی
-
نگاهی به کتاب «تاریخ فشردۀ یونان»؛
از اسطوره تا تاریخ
تمدن یونان یکی از نخستین و پیشروترین تمدنهای تاریخ بشری است در تمامی اعصار مورد توجه بسیاری بوده و زیبایی و عظمت این تمدن، اندیشمندان و صاحبنظران بسیاری را به نگارش تاریخ آن از روی منابع گوناگون و بیان ویژگیهای منحصربهفردش ترغیب کرده است.
-
دربارۀ کتاب «مزینالسلطنه و روزنامۀ شکوفه»
رسانۀ زنان روزگار قاجار
«شکوفه» تلاش کرد زنان ایرانی را با حقوق خود آشنا و آگاه کند و برای بهبود وضعیت اجتماعی آنان و بالندگیشان بکوشد.
-
گفتوگو با علی بهرامیان دربارۀ کتاب «درسهایی دربارۀ ظهور اسلام»؛
واکاوی تاریخ اسلام از نظرگاه فلسفه
زندهیاد عباس زریاب خویی مرد دانشمند جامعالاطرافی بود و در زمینههای گوناگون تحصیل، مطالعه و تحقیق داشت و میزان زیادی از بحثی که مطرح میکرد مبتنی بر ریشههایی در مطالعات فرهنگ فلسفۀ اسلامی و فلسفۀ غربی و مکاتب جدید است.
-
پیشنهاد مطالعه پریسا کدیور برای نوروز ۱۴۰۴؛
اخلاقمداری و گوشه چشمی به سعادت و نیک فرجامی
پریسا کدیور، پژوهشگر تاریخ گفت: کتابی که پیشنهاد میکنم در ایام نوروز مخاطبان گرامی علاقهمند به مطالعه بخوانند و خودم نیز مشتاق به بازخوانیاش هستم، کتاب «اخلاق در ایران بین زمین و آسمان» اثر دکتر مقصود فراستخواه است.