به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، پنجمین همایش سراسری اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی کتابداری و اطلاعرسانی ایران (ادکا) با عنوان «کارآفرینی و بازار کار در کتابداری و اطلاعرسانی» امروز چهارشنبه 22 آذر ماه با حضور استادان و دانشجويان اين رشته در حال برگزاري است.
در اين مراسم نامهاي به وزير آموزش و پرورش در اعتراض به حذف پست كتابداري در مدارس نوشته شده كه هم اكنون توسط دانشجويان و استادان این رشته در حال امضا شدن است.
در نامه اعتراضآمیز دانشجویان آمده است:
«با توجه به اینکه بذر دانش و پژوهش و علاقه به مطالعه را باید از کودکی در دورن کودکان و نوجوانان پرورش داد، اهمیت کتابخانهها را نمیتوان نادیده گرفت. کودکان همواره جزء گروهی از مخاطبان پایهای کتابخانهها هستند، تهیه منابع و متون مناسب با شرایط خاص این گروه خاص روبهروی قابل توجهتر و مهمتر میشود.
این اهمیت اینجا ناشی میشود که این گروه خاص در آینده نزدیک و به صورت بالقوه مخاطبان کتابخانههای آموزشگاهی، عمومی، دانشگاهی و تخصصی خواهند بود.»
در ادامه نامه آمده است: «متأسفانه در دو سال اخیر شاهد صدور دستورالعملی هستیم که بر حذف «کتابدار» از مدارس تأکید داشته و علت آن را نیز مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش میداند. در این دستورالعمل آمده است كه اداره کتابخانه با توجه به بند ب ماده 18 وظایف شورای دانشآموزی مصوب دبیرخانه شورای عالی آموزش و پرورش به عهده شورای دانشآموزی و زیر نظر یکی از مسوولان پرورشی مدرسه خواهد بود. و در پانوشت همین صفحه آمده است كه نیروهایی که دارای پست کتابدار بوده و مدرک تحصیلی آنها لیسانس و بالاتر است با طی دورههای آموزشی لازم در مشاغل آموزشی و پرورشی(در صورت نیاز منطقه) یا معاون مدرسه مورد استفاده قرار گیرند.»
دانشجویان و کتابداران، در بخش دیگری از نامه خود خطاب به وزیر آموزش و پروش نوشتهاند: «با توجه به تذکرها، نامهها و درخواستهای انجمن علمی کتابداری و اطلاعرسانی ایران، که این تصمیم را شتابزده و خلاف روند استفاده بهینه از نیروهای متخصص دانسته و آن را تیر خلاص بر کتابخانههای آموزشگاهی تلقی میکند و همچنین اداره کتابخانه توسط «شورای دانشآموزی» را نیز حاصل سهلاندیشی و عدم توجه به ظرایف «علم اطلاعات و دانششناسی» میداند، انتظار میرفت جنابعالی به عنوان فردی خبیر که همواره بر اهمیت کتابخانه و کتابخوانی تاکید داشتهاید زمینهای فراهم آورید تا این تصمیم مرود تجدید نظر قرار گیرد. که پس از گذشت دو سال از اتخاد این تا کنون تصمیمی مبنی بر تغییر و تجدید نظر در این مورد از سوی جنابعالی و سایر همکارانتان اتخاد نشده است.
از آنجا که یکی از وظایف اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی کتابداری و اطلاعرسانی ایران(ادکا) بیان ضرورت فعالیتهای تخصصی حوزههای دانشجویی در این رشته است و نیز از آن منظر که گرایش کتابخانههای آموزشگاهی در مقطع ارشد در این رشته به تربیت دانشجو میپردازد، ما نمایندگان دانشجویان کتابداری و اطلاعرسانی سراسر ایران از جنابعالی درخواست داریم با توجه به اهمیت این موضوع زمینهای را برای بحث و بررسی جایگاه کتابداران در مدارس فراهم آورید، لذا مستدعی است، دستور اقدام مقتضی براي برگزاری این نشست را صادر فرمایید.
بدیهی است عدم وجود کتابدار در کتابخانههای آموزشگاهی و نادیده گرفتن نیاز دانشآموزان به حضور کتابخانههای آموزشگاهی و کتابدار متخصص، هیچ گاه این نیاز را از بین نخواهد برد و حذف این پست به بهانه عدم توانایی آموزش و پرورش در استخدام تعداد کافی کتابدار تنها پاک کردن صورت مساله است که در واقع مسالهای دشوار و لاینحل تلقی شده که احتمال میرود، خسارت جبرانناپذیری را به پیکره آموزش و سپس پرورش کودکان این مرز و بوم وارد میکند.»
دانشجویان و کتابداران کشور در پایان نامه خود ابراز امیدواری کردهاند که «امید است با اتکال به ایزد منان، درایت و برنامهریزی صحیح و همچنین با بهرهمندی از ظرفیتهای موجود صاحبان اندیشه، تدابیر عملی و مناسبی برای بهبود وضعیت موجود اتخاذ فرمایید.
پیشاپیش از پیگیری و دلسوزی شما برای فرهنگ این مرز و بوم کمال تشکر را داریم.»
از سال تحصیلی 90-89 استخدام كتابدار برای مدارس حذف شده و با وجود اعتراضهاي مكرر جامعه علمي كتابداري و اطلاعرساني تا كنون پاسخي از سوي وزير آموزش و پرورش داده نشده است.
چهارشنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۱ - ۱۴:۱۸
نظر شما